Οικονομία

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Αυτά είναι τα σημαντικότερα έργα – Πού θα μοιραστούν τα €32 δισ.

  • Κωστής Πλάντζος


ΒΟΑΚ, Ε-65, νέος προαστιακός σιδηρόδρομος στη Δυτική Αττική, επενδύσεις στον τουρισμό, εκτεταμένο «Εξοικονομώ», ανάπτυξη 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, ενεργειακές διασυνδέσεις είναι ορισμένα από τα μεγάλα projects - Όλα τα σχέδια και ο προϋπολογισμός τους σε 67 σελίδες 

Τα σημαντικότερα έργα από τις 170 δράσεις που φιλοδοξούν να αλλάξουν τα πάντα στη χώρα και στη ζωή των Ελλήνων, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της ομάδας που σχεδιάζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εκτός από 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια, το Σχέδιο αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει και σημαντικά επιπρόσθετα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, με ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, ΣΔΙΤ και Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών , φτάνοντας όλα μαζί αθροιστικά στα 57 δισ. ευρώ.

Πάνω από 50 συγκεκριμένα και πολύ σημαντικά έργα και υποέργα, όπως προκύπτουν από όσα παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης, είναι μεταξύ άλλων και τα εξής:

1. Επενδύσεις:

– Οδικά έργα όπως το βόρειο τμήμα του Ε65, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης,

– μεγάλα αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ,

– εκσυγχρονισμός μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου σιδηροδρόμων,

νέος προαστιακός σιδηρόδρομος στη Δυτική Αττική,

– ηλεκτρονικά διόδια, «έξυπνες» υποδομές κ.α.

– Επενδύσεις για ενίσχυση του Πολιτισμού, δημιουργία Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, ανάπτυξη πολιτιστικών και φυσικών διαδρομών και πρόγραμμα προστασίας εμβληματικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή κ.α.

Επενδύσεις στον τουρισμό, παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και την αξιοποίηση ιαματικών πηγών, την γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες και ειδικά προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τουριστικών επιχειρήσεων.

Προώθηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας, που αφορούν στην καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, την γενετική βελτίωση ζώων, καθώς και την ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών.

2. Κοινωνικός πυλώνας:

– Μεγάλα προγράμματα με στόχο την αύξηση της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης, ψηφιακές υποδομές σε όλες τις τάξεις, Voucher για απόκτηση τεχνολογικών εργαλείων για τους μαθητές που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά.

– ανακαίνιση, εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση νοσοκομείων, ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» (εθνικά προγράμματα για την σωματική άσκηση και τη διατροφή, τους εμβολιασμούς, τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, τον προληπτικό έλεγχο νεογνών κ.α.)

δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προγράμματα ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων, ενίσχυση της παιδικής προστασίας, προώθηση των ίσων ευκαιριών και στήριξη της διαφορετικότητας και ένταξης προσφύγων στην αγορά εργασίας.

3. «Πράσινες» δράσεις:

– Εκτεταμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια

– διασύνδεση των νησιών που θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης

– Αστικές αναπλάσεις υψηλής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής αξίας.

– αντιπλημμυρικά έργα, αλλαγές στην χρήση δικτύων άρδευσης,

– εγκατάσταση τηλεμετρητών για τον εντοπισμό διαρροών και την έξυπνη διαχείριση του νερού.

– Σχέδιο Αναδάσωσης, δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας.

– Υποδομές και εξοπλισμός της Πολιτικής Προστασίας.

– Εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων για τα 4/5 της χώρας.

4. Ψηφιακή μετάβαση:

– Δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ψηφιοποίηση φορολογικών υπηρεσιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κ.α.

– νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, η εργασία από απόσταση, το ψηφιακό γραφείο κ.λπ.

– Προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια

Ανάπτυξη 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.
– Υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών με τα ελληνικά νησιά.

Ψηφιοποίηση και πληροφοριακά συστήματα σε τομείς όπως ΕΦΚΑ, υγεία, δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κ.ά.

Διαβάστε ακόμα:

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: 57 δισ. ευρώ, 170 έργα, 200.000 θέσεις εργασίας

Διόδια: Πώς θα πληρώνουμε – Τι αλλάζει

Χαλάρωση των μέτρων: Πιθανές ανακοινώσεις εντός της ημέρας από τον Χαρδαλιά

 

Απόρρητο Απόρρητο