Δυσκολότατη συγκυρία με επιθετικά φάουλ από κυβερνητικής πλευράς φορτώνει περαιτέρω αρνητικά το κλίμα, την ώρα που θεωρητικά θα έπρεπε να μαζέψουμε τα συντρίμμια μας μετά την αξιολόγηση.

Η οικονομία θα χρειαστεί πολύ περισσότερες εγχύσεις τονωτικού, ρευστού, επενδυτικών προσδοκιών για να λάβει μια δυναμική που εμφανώς δεν έχει και την πολυτέλεια να συνεχίσει έτσι επί μακρό. Αύριο θα συζητηθεί η επαναφορά του waiver στις τράπεζες, αν η αξιολόγηση όμως διατηρεί τις εκκρεμότητές της, η απόφαση για την οποία τραπεζίτες και Διεθνείς Οίκοι εξέφραζαν την βεβαιότητα δεν θα επιβεβαιωθεί.

Και στην παρούσα φάση όμως υπήρξαν από την κυβερνητική πλευρά λάθη και στραβοτιμονιές, όπως η τροπολογία των offshore και τα κόκκινα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου που κάποιος θα κληθεί να τα πληρώσει ακριβά με πιθανότερο το ελληνικό δημόσιο. Πού θα βρεί τα λεφτά;

Το Υπερ-Ταμείο έχει δεχθεί ισχυρή κριτική, όμως η υπόθεση του Ελληνικού είναι αυτή που δείχνει πώς γυρίζουν οι αντιλήψεις όταν αλλάξουν οι θέσεις.Θα περιλάβει στο πρόγραμμά της η κοινοπραξία που το διεκδικεί τις επενδύσεις που θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 5 δισ ή θα πάρει τελικά ένα δώρο,όπως συνέβη και άλλες φορές στο παρελθόν?Είναι και αυτό ένα σημείο για το οποίο θα έπρεπε να είχε ήδη υπάρξει σοβαρότερη διαπραγμάτευση.

Ομως το ζήτημα που θα κληθούν να διαχειρισθούν οι πολίτες στο επόμενο διάστημα θα είναι αυτό των κόκκινων δανείων. Και αυτό γιατί ενώ καλά καλά δεν έχει ολοκληρωθεί καλά-καλά η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι τράπεζες κινούνται ακόμα και κρυφίως για την μεταβίβαση και συνδιαχείριση «κόκκινων» δανείων.

Παράλληλα σύμφωνα με μαρτυρίες παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με τους συνεργάσιμους δανειολήπτες που έχουν καταθέσει έγκαιρα τους φακέλλους,αποδίδοντας το στον φόρτο εργασίας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υποχωρεί βήμα προς βήμα στις γραμμές προστασίας των κόκκινων δανείων και είναι άγνωστο ποια μορφή θα πάρει η απελευθέρωση που είναι πια πραγματικότητα.

Η κυβερνητική πλευρά ισχυρίζεται ότι δεν θα γίνουμε Ισπανία ,όμως δεν ξέρω τι μας εγγυάται σε αυτό,όταν τα διεθνή funds έχουν ξαμοληθεί για να μαζέψουν χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και μεγάλη ιδιωτική τράπεζα ετοιμάζεται μέχρι το τέλος να πουλήσει και δάνεια φυσικών προσώπων.

Ακόμα και αν μιλήσουμε για αυτά τα δάνεια που υπόκεινται σε προστασία πόσα θα έχουν αλλάξει για τον πολύ κόσμο στο τέλος του 2017 για να υπερασπιστεί τα σπίτια του?Κοντολογίς το χαρτί αξιολόγησης κινδυνεύει να καεί και αυτή που θα το κάψει θα είναι η ίδια η κυβέρνηση που καθυστερεί αλλά στο τέλος υποχωρεί με συνέπεια το κακό να είναι διπλό.

Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θα πληρώσει τους φόρους του. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια, όμως η υπόθεση των παραγωγικών υπουργείων είναι στην πράξη μια άλλη έννοια από αυτήν που βλέπουμε και το νούμερο της ύφεσης δυστυχώς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.