Η πρόοδος που έχει γίνει στους τρεις πυλώνες στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού ήταν το θέμα συζήτησης του Eurogroup, με σημαντικότερες εκκρεμότητες να παραμένουν το -ήδη καθυστερημένο από την Κομισιόν- Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων, έδωσε έμφαση στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο επίπεδο των τριών πυλώνων στήριξης.

«Οι πρωτοποριακές πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup πριν από ένα μήνα μεταφράζονται σε νομική πραγματικότητα σε χρόνο ρεκόρ. Έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στα τρία δίχτυα ασφαλείας: Το πρόγραμμα υποστήριξης κρίσεων της πανδημίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας λειτουργεί από σήμερα και το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για το SURE. Έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για μια συμφωνία σχετικά με το ταμείο εγγύησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις επιχειρήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ Σεντένο σημείωσε ότι για την ανάκαμψη θα χρειαστούν περισσότερα, αναφερόμενος στο Ταμείο ανάκαμψης, τονίζοντας ότι περιμένει την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο έως τα τέλη του μήνα.

1) Ήδη είναι σε λειτουργία η γραμμή στήριξης μέσω δανείων από τον ESM.

2) Για το πρόγραμμα SURE που έχει στόχο να στηρίξει τους εργαζόμενους υπάρχει πολιτική συμφωνία και ακολουθεί η διαδικασία των εγκρίσεων σε εθνικά κοινοβούλια

3) Για το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων μέσω της ΕΤΕπ γίνεται συζήτηση. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ, μίλησε για τον μηχανισμό Pandemic Crisis Support, τονίζοντας ότι οι χώρες μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέρος των αναγκών που προκύπτουν από τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης με ασφαλή τρόπο και πολύ χαμηλά επιτόκια. Αυτό είναι ελκυστικό, από τη στιγμή που ο μόνος όρος της χρηματοδοτικής στήριξης είναι η προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών στον τομέα υγείας, σε σχέση με την πανδημία, τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Υπογράμμισε ότι το κόστος αυτών των δανείων είναι εξαιρετικά χαμηλό, «σχεδόν στο μηδέν» και ως εκ τούτου, κάλεσε τις χώρες να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα. Τόνισε ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η άμεση εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα, σε περίπτωση που αποφάσιζε να κάνει χρήση της προληπτικής αυτής πιστωτικής γραμμής, που για τη χώρα μας φτάνει έως και τα 3,7 δισ. Ευρώ, δηλ. το 2% του ΑΕΠ, ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμα – και με βάση τα σημερινά επιτόκια του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου – η Αθήνα θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 800 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Η ΕΕ έδειξε σήμερα ότι μπορεί να προσφέρει λύσεις, σημείωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι βούληση της Κομισιόν είναι η πρότασή της για το μέγεθος και τη διάρθρωσή του να είναι τόσο φιλόδοξη όσο απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι θα έχει στόχο τη διάθεση κεφαλαίου σε κρίσιμους τομείς και έχει στόχο να κινητοποιήσει και επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα.

«Η ύφεση είναι ήδη βαθιά, το β’ τρίμηνο του 2020 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, άρα η απάντησή μας θα πρέπει να έχει μια έκταση που δεν θα έχει προηγούμενο», Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η πανδημία δεν ακυρώνει αυτή την ανάγκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα θέσουμε τέτοιους όρους για τη χρήση των εργαλείων για την ανάκαμψη στις διάφορες χώρες της Ένωσης», ξεκαθάρισε.