Το 2021, στο 10,4% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πόλεις βρισκόταν αντιμέτωπο με υπερβολική επιβάρυνση του κόστους στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις αγροτικές περιοχές ήταν 6,2%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ως ποσοστό υπερβολικής επιβάρυνσης του κόστους στέγασης ορίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε νοικοκυριά που δαπανούν ποσοστό πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για στέγαση.

Πρωταθλήτρια και με διαφορά σε σχέση με του ευρωπαϊκό μέσο όρο ήταν η χώρα μας όπου το 32,4% των νοικοκυριών στις αστικές περιοχές ήταν αναγκασμένο να πληρώνει περισσότερο από το 40% του εισοδήματός του για κόστος στέγασης. Ακολουθούν η Δανία (21,9%) και η Ολλανδία (15,3%). Από την άλλη πλευρά, οι πόλεις της Λιθουανίας, της Μάλτας και της Ουγγαρίας κατέγραψαν τα χαμηλότερα ποσοστά (1,6%, 2,9% και 3,1% αντίστοιχα).

Στις αγροτικές περιοχές, τα υψηλότερα ποσοστά ήταν στην Ελλάδα (22,0 %), τη Βουλγαρία (13,3 %) και τη Ρουμανία (10,8 %). Τα χαμηλότερα ποσοστά σε αγροτικές περιοχές καταγράφηκαν στην Κύπρο (1,3%), στην Ιρλανδία (1,6%) και στην Ουγγαρία (2,2%).

Το 2021, η υπερφόρτωση του κόστους στέγασης ήταν υψηλότερη στις πόλεις από ό,τι στις αγροτικές περιοχές σε όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Δεδομένη η αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης με το βλέμμα στον Μάρτιο (γραφήματα)

Το παρασύνθημα για τον Ανδρουλάκη, ένα γεύμα που… δεν έγινε, η Lamda και οι αθλητές του Ελληνικού, η παρέλαση του Βόλου και το καζίνο της Κρήτης

Κυβερνοεπίθεση στην ION Group που είχε ενδιαφερθεί για την Πειραιώς