Την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωριστικού φαινομένου σε Ελλάδα και Ευρωζώνη καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Ιούνιο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προσωρινή μέτρηση των ευρωπαϊκών στατιστικών αρχών, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 2,7% έναντι 4,1% τον Μάιο και 4,5% τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας είχε υποχωρήσει στο 2,8% τον Μάιο.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης τιμών αποκλιμακώθηκε στο 5,5% τον Ιούνιο έναντι 6,1% τον Μάιο και 7% τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος «δομικός» πληθωρισμός ανήλθε στο 5,4% στις χώρες του ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, οι τιμές στα τρόφιμα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν στο +11,7% (+12,5% τον Μάιο). Αντίθετα, στην ενέργεια κατεγράφη πτώση στο -5,6% (-1,8% τον Μάιο). Οι τιμές στις υπηρεσίες, τέλος, ανήλθαν στο +5,4% (+5% τον Μάιο).

Core Inflation Picks Up in the Euro Area

Όσον αφορά τις επιμέρους χώρες – μέλη, χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την Ελλάδα (σε ετήσιο επίπεδο), είχαν μόνο η Ισπανία (1,6%), το Βέλγιο (1,6%) και το Λουξεμβούργο (1%).

Αντίθετα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Σλοβακία (11,3%), στην Εσθονία (9%) και στη Λιθουανία (8,2%).

Στη Γερμανία, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 6,8% από 6,3% τον Μάιο, στη Γαλλία στο 5,3% και στην Ιταλία στο 6,7%.

Η βεβαιότητα για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat επέρχεται εν μέσω της -σχεδόν- βεβαιότητας των αναλυτών για μια νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, η οποία θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Κι αυτό, διότι ο πληθωρισμός παραμένει άνω του στόχου του 2%, παρά την αισθητή αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών. Την ίδια ώρα, ο «δομικός» δείκτης εξακολουθεί να προκαλεί… πονοκέφαλο, διατηρούμενος σε υψηλά επίπεδα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί περιμένουν μια νέα αύξηση στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, η οποία θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο στο 4,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%. Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξει και νέα παρέμβαση μέσα στο φθινόπωρο.

Διαβάστε ακόμα

Ο Τσίπρας, οι μνηστήρες και το ΠΑΣΟΚ, η αναζήτηση του Πατέλη, τα μερίσματα των τραπεζών, ο επενδυτής του Βόλου και η περιπέτεια του Σαραφιανού

UniCredit: Ανάπτυξη 1,8% το 2023 και 1,5% το 2024 – Τι σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των εκλογών (γραφήματα)

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,7% έως 3% το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ