Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε απροσδόκητα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat, αλλά οι υποκείμενες αυξητικές πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν και πάλι, υπογραμμίζοντας τους φόβους ότι η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα παραμείνει αναιμική για χρόνια βάζοντας πλαφόν στην ανάπτυξη, την ώρα που η Ευρωζώνη ανακάμπτει από τη μεγαλύτερη ύφεση στη ζωντανή μνήμη.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ επιταχύνθηκε σε 0,3% τον Ιούνιο από το χαμηλό τετραετές του 0,1% τον Μάιο, πάνω από τις εκτιμήσεις που τον έβλεπαν να παραμένει αμετάβλητος. Το αποτέλεσμα ενισχύει την ελπίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι μπορεί να αποφευχθεί η υποχώρησή του σε αρνητική επικράτεια.

Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας όμως, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,1% από 1,2%, ενώ ο δείκτης που εξαιρεί τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, μειώθηκε στο 0,8% από 0,9%, στοιχεία από την Eurostat, την ΕΕ η στατιστική υπηρεσία έδειξε την Τρίτη.

Η ΕΚΤ στοχεύει σε πληθωρισμό κοντά στο 2%, αλλά δεν τα έχει καταφέρει εδώ και επτά χρόνια και δεν αναμένει να το ξεπεράσει τουλάχιστον έως το 2022, καθώς η ύφεση λόγω κορωνοϊού αυξάνει την ανεργία, μειώνει την κατανάλωση και μειώνει την αύξηση των μισθών.

Πάντως η σημερινή ανακοίνωση δίνει μια ανάσα στην ΕΚΤ και τροφοδοτεί ελπίδες ότι ότι η ραγδαία πτώση του πληθωρισμού, που ενισχύθηκε λόγω πτώσης των τιμών του πετρελαίου, μπορεί να βρίσκεται στο τέλος της, ακόμη και αν μια ουσιαστική ανάκαμψη στο δείκτη τιμών εξακολουθεί να είναι απίθανη μέχρι το επόμενο έτος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήλπιζαν ότι οι μαζικές επιδοτήσεις των μισθών της κυβέρνησης θα περιόριζαν τις απώλειες εισοδήματος για τα νοικοκυριά και η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική θα περιόριζε τη ζημιά στην οικονομία, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη ώστε να αποτρέψουν μια επικίνδυνη αποπληθωριστική σπείρα.

Ωστόσο, οι προβλέψεις της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει στο μηδέν ή κοντά σε αυτό για το υπόλοιπο του 2020 και να αρχίσει να κινείται ανοδικά μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 9,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, μετά από πτώση 11,9% τον Μάιο, ενώ οι μη επεξεργασμένες τιμές των τροφίμων ήταν 5,9% υψηλότερες μετά από αύξηση 6,7% τον Μάιο. Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες μειώθηκε στο 1,2% από 1,3%.