Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Ο περισσότερος κόσμος παγκοσμίως, και ειδκότερα στην Ελλάδα (όπου οι τεχνολογίες καταφθάνουν… τελευταίες), αγνοεί την ύπαρξη των κρυπτονομισμάτων.

Πρόκειται για το μυστηριώδες ψηφιακό χρήμα, που έχει γίνει γνωστό από το ράλι-φαινόμενο του «πρωτόπλαστου» Bitcoin, τον Δεκέμβριο του 2017, όταν και έπιασε τα 20.000 δολάρια. Το όνομα του έχει συνδεθεί κυρίως με σκοτεινές δράσεις, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος κλπ. Ωστόσο αργά αλλά σταθερά, η νέα αυτή μορφή χρήματος βασισμένη στο καινοτόμο blockchain, έχει αρχίσει να εισχωρεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από αυτούς πάλι που γνωρίζουν τι είναι τα κρυπτονομίσματα, ελάχιστοι πιστεύουν (επενδύουν) σε αυτά, καθώς οι περισσότεροι τα θεωρούν μια περαστική «μόδα«, ή μια απάτη, ένα ψέμα, κάτι το «μη πραγματικό», ειδικά εφόσον δεν έχουν φυσική υπόσταση αφού είναι μόνο ψηφιακά.

Φορολογούμαι, άρα υπάρχω

Όμως η εφορία έχει διαφορετική άποψη, αφού όπως φαίνεται τα θεωρεί… πέρα για πέρα πραγματικά. Κι εφόσον τα θεωρεί πραγματικά, σκέφτεται να τα (τι άλλο;) φορολογήσει. 

Το γεγονός, παρότι μπορεί να απογοητεύει πολλούς κατόχους κρυπτονομισμάτων, στην πραγματικότητα θα πρέπει να εκλαμβάνεται έως κάτι θετικό, αφού η ύπαρξη νομοθετικού/ρυθμιστικού πλαισίου (και μεταξύ άλλων και φορολόγηση) αποτελεί το μοναδικό κομμάτι που λείπει ουσιαστικά από το παζλ «Κρυπτονομίσματα».

Αποτελεί το αναγκαίο κακό που αφενός επιβεβαιώνει πως τα κρυπτονομίσματα ως ψηφιακό χρήμα δεν είναι… ανέκδοτο, αλλά κάτι πολύ σοβαρό με ουσιαστική αξία χρήσης, δίνοντας του έτσι κύρος, αφ’ ετέρου προστατεύει τον καταναλωτή και επικυρώνει τη θέση των κρυπτονομισμάτων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανοίγοντας πολλές πόρτες για επενδύσεις και χρήσεις. Είναι ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο mass adoption (την υιοθέτηση από το ευρύ κοινό).

Έτσι λοιπόν, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξετάζει τη δυνατότητα πληρωμής φόρων με Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, ενώ σχεδιάζει και τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, ως «επένδυση χαρτοφυλακίου».

Αυτό προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2019 της ΑΑΔΕ, στο οποίο μεταξύ των άλλων ενσωματώνεται και το πλάνο των 266.622 φορολογικών ελέγχων που προγραμμάτισε για φέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από καλά πληροφορημένες πηγές, η φορολόγηση για τα κρυπτονομίσματα θα διαμορφωθεί στο 15% επί των εσόδων.

Αναλυτικότερα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2019 υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία όπως προκύπτει, η φορολογική Αρχή της χώρας τα αντιμετωπίζει πλέον ως πραγματικότητα.

Ειδικότερα στο κεφάλαιο «ψηφιακές πλατφόρμες και ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών» αναφέρει ότι «μεγάλες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φορολογική αρχή σε νέες, με παγκόσμια εμβέλεια, ψηφιακές πλατφόρμες εμπορίας ή παροχής υπηρεσιών και συστήματα πληρωμών σε επίπεδο ανταγωνισμού και φορολογικών εσόδων».

Και προσθέτει η ΑΑΔΕ ότι, «η χρήση κρυπτονομισμάτων (Bitcoin, Ethereum, XRP, κ.α.) στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει ακόμη και από φορολογούμενους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων».

»Αυτό σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα η φορολογική Αρχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη νέα τάση συναλλαγών με ψηφιακό χρήμα που υπάρχει μέσω διαδικτύου, αλλά και να προτείνει τη θεσμοθέτηση της φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων και ως επένδυση χαρτοφυλακίου».