του Κωστή Πλάντζου

Με δεσμεύσεις που θα ψηφιστούν στη Βουλή σε περίπου δύο εβδομάδες για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2022, πέφτει σήμερα η αυλαία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών για τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την επόμενη (και τελευταία) δόση των δανείων του 3ου Μνημονίου.

Ήδη ξεκίνησε η τελική διαπραγμάτευση υπό τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θα οδηγήσει στην Τεχνική Συμφωνία η οποία θα τεθεί προς έγκριση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Όλη τη νύχτα αλλά και από το πρωί σήμερα, τα τεχνικά κλιμάκια «κόβουν και ράβουν» τα κείμενα της συμφωνίας. Οι τελευταίες αλλαγές αφορούν στο κεφάλαιο «δημοσιονομικά πλεονάσματα» τα οποία θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2022 που θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου. Εκεί η κυβέρνηση θα αποτυπώνει και τη νέα, ακόμα πιο χαμηλή πρόβλεψή της για την Ανάπτυξη φέτος: η πτωτική πορεία των προβλέψεών της ξεκίνησε από 2,6% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο του 2017 και το 2,5% στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για το 2018, αλλά έπεσε στο 2,3% στο προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου τον Απρίλιο και τώρα πλέον -λίγο πριν τα μισά του έτους- αναμένεται να προσγειωθεί στο 2% ή 2,1% του ΑΕΠ.

Δεσμεύσεις για τις συντάξεις

Το κυριότερο όλων όμως, με το Μεσοπρόθεσμο που θα ψηφιστεί στην Βουλή, επαναβεβαιώνεται η δέσμευση της χώρας ότι δεν θα κάνει στροφή στην πολιτική της για το Ασφαλιστικό και τις Συντάξεις.

Μετά τον κορυφαίο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών που τόνισε πως «τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν», ήταν σειρά χθες της αρμόδιας υπουργού Εργασίας κυρίας Έφης Ατχσιόγλου να στείλει μήνυμα σταθερότητας στους δανειστές της χώρας (σημερινούς και μελλοντικούς) μιλώντας για «πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης». Και για όποιον δεν κατάλαβε, η υπουργός συμπλήρωσε –έχοντας δίπλα της την αναπληρωτή υπουργό κυρία Φωτίου: «Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Οι θεσμοί επιβεβαίωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα» στο Ασφαλιστικό.

Η διαβεβαίωση αυτή και η επίκληση της έγκρισης των θεσμών, ήρθε σε μια στιγμή που το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε φτάσει να διαπραγματεύεται με 4,5% επιτόκιο, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 12% μέσα σε μια εβδομάδα –και για εξωγενείς λόγους μάλιστα που αφορούσαν την Ιταλία.

Παζάρι μέχρι τέλους για τιw αντικειμενικές

Σήμερα πάντως, πάνω «το νήμα» του τερματισμού κυριολεκτικά, αναμένεται να κριθεί και η τύχη των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες και στον ΕΝΦΙΑ. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, με μια «ζαριά» της τελευταίας στιγμής, να μετριάσει ή να μεταθέσει τις αυξήσεις αντικειμενικών τιμών και φόρων των ακινήτων, οι οποίες προέκυψαν τελικά (αντί μειώσεων) για τις περισσότερες περιοχές της χώρας –και ειδικά για τις πιο υποβαθμισμένες που θεωρούνται όμως και εκλογικά «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ.