Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2023, οι οποίες θα αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2022, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει εντός Μαρτίου.

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα είναι έως τις 30 Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Ο φόρος που θα προκύψει, θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη να πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί έως και την 31η Ιουλίου, λαμβάνουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει αποστείλει οδηγία προς τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους φορείς του δημοσίου ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2023 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2022.

Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών, θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.

Φορολογικό διαζύγιο

Ταυτόχρονα  «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση «φορολογικού διαζυγίου» για τα ζευγάρια εκείνα που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Να σημειωθεί ότι ακόμη και εκείνοι που υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλώσουν και εφέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση.

Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα έως το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Οδηγίες για να αποφευχθούν λάθη 

Προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που θα βάλουν σε ταλαιπωρία τους φορολογούμενους, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, παρέχει αναλυτικές οδηγίες στους εργοδότες προκειμένου να καταχωρήσουν σωστά τα ποσά αποδοχών και φόρων που έχουν παρακρατηθεί, ξεκαθαρίζοντας ποια είναι αφορολόγητα. 

Στην νέα απόφαση αναφέρονται τρεις νέες περιπτώσεις ποσών που απαλλάσσονται από τον φόρο και πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά στη φορολογία εισοδήματος: 

  • Η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη 
  • Οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα 
  • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης. 
  • Έξοδα κίνησης σε υπαλλήλους 
  • Το επίδομα Στέγασης 
  • Οι οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν λόγω κρίσης (Power Pass, Fuel Pass, Evia & Samos Pass κλπ). 

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί οι «Big 4» επενδύουν στη δημιουργία εξειδικευμένων hubs στην επαρχία

«3η e-λικία»: Το νέο πρόγραμμα για την ψηφιακή ενδυνάμωση – Σε ποιες περιοχές ξεκινά

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσετε με τη νέα επιδότηση – Παραδείγματα