Ομαλά συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ειδικότερα μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών καθώς οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο για να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Δεν αποκλείεται όπως συνέβη και πέρυσι να δοθεί η δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης φόρου εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις με παράλληλη παράταση της προθεσμίας εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 3%. Η λήψη τέτοιων αποφάσεων θα απασχολήσει τον επόμενο υπουργό Οικονομικών.

Οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Προσοχή όμως! Υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καλεί τους φορολογούμενους σε χειρόγραφη υποβολή δηλώσεων.

Έτσι, από την ηλεκτρονική υποβολή εξαιρούνται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ . Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του myAADE.

Εναλλακτικά η δήλωση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή, η εξουσιοδότηση προς τον φοροτεχνικό – λογιστή – λογιστικό γραφείο αφορά στη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 και πραγματοποιείται διαδικτυακά στην εφαρμογή διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων του λογαριασμού του φορολογούμενου, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

 

Οι φορολογικές δηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

Διαβάστε ακόμα

Ο Ναζωραίος και η Θεούσα, η Alpha Bank ετοιμάζει βαλίτσες, οι εγγυήσεις τoυ κ. Παντελή και οι εξελίξεις στην IDEAL

Η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο κόστος από τις ΗΠΑ – Μόλις στο 3,6% η απόδοση των ομολόγων

Σήμερα ο «χρησμός» της Fitch για την Ελλάδα – Τι προβλέπει η Société Générale

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ