Περαιτέρω αποκλιμάκωση εμφανίζει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» στο σενάριο της πολιτικής σταθερότητας, το οποίο θα «ξεκλειδώσει» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί την Παρασκευή κατά τουλάχιστον 7 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,638%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.

Τα spreads, παράλληλα, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση, κατέρχεται μόλις στις 122 μονάδες βάσης. Για να καταστεί αντιληπτό το εύρος της βελτίωσης, ας σημειωθεί ότι το ιταλικό spread βρίσκεται στις 177 μονάδες βάσης.

Η πορεία των ελληνικών ομολόγων στο τελευταίο 12μηνο

Η προσοχή των επενδυτών, αναμφίβολα, είναι στραμμένη στον «χρησμό» του οίκου Fitch, ο οποίος το βράδυ θα παρουσιάσει το καθιερωμένο report για την Ελλάδα. Αυτήν την στιγμή, η ελληνική αξιολόγηση βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (BB+).

Έχοντας την εκκρεμότητα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, το σενάριο της αναβάθμισης δεν συγκεντρώνει (προς το παρόν) πολλές πιθανότητες. Ωστόσο, οι αναλυτές αισιοδοξούν για μια αλλαγή του outlook από «σταθερό» σε «θετικό».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία αγνοείται από το 2010, θεωρείται ζήτημα λίγων μηνών, με τους περισσότερους αναλυτές να έχουν ήδη προεξοφλήσει τις αισιόδοξες εξελίξεις, δεδομένων των δημοσκοπήσεων, οι οποίες προαναγγέλλουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση 4ετίας.

«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας φαίνεται να έχει υπολογιστεί στα ελληνικά ομόλογα» σχολιάζει η Societe Generale, σε σημερινό της report. «Πιστεύουμε ότι μια αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από τον S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τον Fitch είναι πλέον σχεδόν βέβαιη», προσθέτει η γαλλική τράπεζα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση των ιταλικών ομολόγων, τα οποία απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη του «investment grade», κυμαίνεται σήμερα στο 4,19%, των βρετανικών στο 4,25%, των αμερικανικών στο 3,72% και των κυπριακών στο 3,81%. Πρόκειται για επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με τις ελληνικές αποδόσεις.

Η πορεία του αμερικανικού ομολόγου

Στο μεταξύ, στο «παιχνίδι» της αναβάθμισης βρίσκεται και ο καναδικός οίκος DBRS, ο οποίος επίσης διατηρεί την Ελλάδα ένα «σκαλί» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Το επόμενο προγραμματισμένο report του συγκεκριμένου οίκου είναι στις αρχές του φθινοπώρου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο DBRS είναι πιστοποιημένος από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, μια αναβάθμιση τον προσεχή Σεπτέμβριο θα εκληφθεί από τις αγορές και τους επίσημους φορείς ως ανάκτηση του investment grade. Χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε τους Fitch ή S&P.

Διαβάστε ακόμα

Ο Ναζωραίος και η Θεούσα, η Alpha Bank ετοιμάζει βαλίτσες, οι εγγυήσεις τoυ κ. Παντελή και οι εξελίξεις στην IDEAL

Το πρέσινγκ στο ΤΑΙΠΕΔ δίνει ολιγοήμερη παράταση στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό

Σήμερα ο «χρησμός» της Fitch για την Ελλάδα – Τι προβλέπει η Société Générale

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ