Σύστημα «καρότο και μαστίγιο» για να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση, θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ που «πατάει γκάζι» για περισσότερες αναγκαστικές εισπράξεις για απλήρωτα χρέη οφειλετών. Όσοι δεν σπεύσουν να ενταχθούν σε ρυθμίσεις, θα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

Με βάση τα στοιχεία οφειλών ως τον Νοέμβριο του 2022, τα οποία δημοσιοποίησε χθες η ΑΑΔΕ, απλήρωτα χρέη στην εφορία έχουν 4.094.981 φορολογούμενοι και 1.406.550 εξ αυτών έχουν υποστεί ήδη αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Ωστόσο για 2.045.763 που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ ο καθένας, η ΑΑΔΕ «δύναται» να ασκήσει μέτρα είσπραξης εις βάρος τους. Βρίσκονται όμως «με το ένα πόδι» υπό κατάσχεση, επειδή δεν έχουν μπει (ή δεν μπόρεσαν να κρατηθούν) σε ρύθμιση οφειλών προς την εφορία.

Αν και οι πλειστηριασμοί χαρακτηρίζονται σαν έσχατο μέσο είσπραξης, από Φεβρουάριο ξεκινά νέο κύμα μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κυρίως σε βάρος οφειλετών που έχουν παρατήσει ολοκληρωτικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς την εφορία.

Πλέον η ΑΑΔΕ προβαίνει σε εισπράξεις με ρυθμούς 650 εκατ. ευρώ ανά μήνα, έναντι φετινών ή παλαιότερων χρεών. Και στο επιχειρησιακό πλάνο της έχει εντάξει την αξιοποίηση του συστήματος Eispraxis για να «ξετρυπώνει» περιουσιακά στοιχεία που έχουν αλλά κρύβουν επιτήδειοι οφειλέτες, καθώς και νέους πλειστηριασμούς και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων όσων χρωστούν πολλά αλλά δεν πληρώνουν.

Για παράδειγμα, δρομολογούνται πλειστηριασμοί, όπως οι εξής:

  • τον Φεβρουάριο κτίρια και οικόπεδο με δικαίωμα υψούν βγαίνουν «στο σφυρί» από τα 630.000 ευρώ
  • εργοστάσιο 2.500 τμ στο 25ο χλμ στο δήμο Θέρμης, ξεκινά από 175.000

Από Μάρτιο όμως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «ανεβάζουν στροφές», με ακίνητα όπως:

  •  Χώροι καταστημάτων 250 τμ στην εμπορικό πεζόδρομο στο λιμάνι του Ρεθύμνου, που ξεκινά με τιμή 1ης προσφοράς 300.000 ευρώ.
  • Βιομηχανική έκταση 40 στρέμματα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, με τιμή εκκίνησης 1.131.000
  • Σύγχρονη διώροφη οικοδομή στην Καλογρέζα με υπόγειο 209 τμ και 360 τμ σε ισόγειο και του δύο ορόφους, με τιμή 1ης προσφοράς: 380.000,0 €
  • Εμπορικό πολυκατάστημα στη Λεωφόρο Κύμης 2.500 τμ με 23 θέσεις πάρκινγκ κλπ που βγαίνει σε πλειστηριασμό από τα 2.650.000 ευρώ
  • Εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης (έκταση 4,5 στρέματα , γραφεία, χώρος παραγωγής, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κλπ) στα 471.000 ευρώ.

Πέραν των όποιων εισπράξεων πάντως, το μέτρο των πλειστηριασμών στόχο έχει κυρίως τον παραδειγματισμό προκειμένου να τονώσει το κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης προς τους οφειλέτες.

Διαβάστε ακόμη

Ο Σκουρλέτης και τα νέα γκάλοπ, το… «αφεντικό, βάλε κάτι παραπάνω» (για Ελλάκτωρ), ο Αχμέτ και ο Φουρλής, το One and Only στη Γλυφάδα και το σπίτι στο Γαλαξίδι 

Λίαμ Νίσον: Πώς ο σταρ του Χόλιγουντ έχτισε περιουσία αξίας $145 εκατ.

Αυτό το λάδι ανακηρύσσεται κάθε χρόνο το καλύτερο στον κόσμο