Την πρόταση που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στους Θεσμούς προκειμένου να υπάρξει άρση των κεφαλαιακών ελέγχων σε κάποιες «ειδικές» περιπτώσεις, αποκάλυψε ο διοικητής της, Γ. Στουρνάρας σε ομιλία του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας η ΤτΕ κατέθεσε « πρόταση με τα παρακάτω νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς, τα οποία συνοδεύονται από σχετική τεκμηρίωση και στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, τα νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνουν:

  • Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα). Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
  • Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
  • Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Τράπεζες

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι από την 20/7/2015 μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει καταθέσεις περί τα 4 δισεκ. Ευρώ, ενώ τόνισε ότι μετά την επαναφορά του waiver, θα υπάρξει και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, με συνολικό όφελος κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ.

«Μετά την επαναφορά του waiver, θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο και το ενδεχόμενο αγοράς τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (περί τα 3,7 δισεκ. ευρώ ονομαστική αξία μετά το τέλος Ιουλίου του 2016), λαμβάνοντας υπόψη σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ, την πρόοδο που θα σημειωθεί ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους καθώς και άλλους παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα η επαναφορά του waiver ανοίγει εκ νέου την οδό του φθηνότερου δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες, με τον κ. Στουρνάρα να υπογραμμίζει ότι «η δυνατότητα φθηνότερης αναχρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις παρεμβάσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους γύρω στα 400-500 εκατ. ευρώ».

Οι κίνδυνοι για την οικονομία

Αν και ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι εξακολουθούν αρκετοί κίνδυνοι. Μεταξύ αυτών υπογράμμισε την ύπαρξη τυχόν καθυστέρησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως υπογράμμισε «ωστόσο οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Τυχόν καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση. Επίσης, τυχόν επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και το εμπόριο, επιβραδύνοντας την ανάκαμψη της οικονομίας».