Οικονομικοί αξιωματούχοι από τις είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20) συναντιούνται για δεύτερη ημέρα στο Ριάντ, ενώ επέτυχαν να συμφωνήσουν για το περιεχόμενο του τελικού ανακοινωθέντος της διάσκεψης, το οποίο περιλαμβάνει -για πρώτη φορά- μία αναφορά στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της συνόδου.

Ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ η συμβιβαστική γλώσσα του ανακοινωθέντος περιλαμβάνει μία αναφορά στην εμπλοκή του Συμβουλίου Οικονομικής Σταθερότητας για την εξέταση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οικονομική σταθερότητα, παρά το γεγονός ότι το αναφερόμενο συμβούλιο δεν συμπεριέλαβε την κλιματική αλλαγή, στους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο κορωνοϊός στην κορυφή της ατζέντας

Νέα στοιχεία δείχνουν τον λόγο ανησυχίας κατά τη συνεδρίαση της G20, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2013, ενώ η βιομηχανική παραγωγή στην Αυστραλία και την Ιαπωνία εξασθένησε και οι πρώιμες παραγγελίες εξαγωγών για τη Νότια Κορέα παρουσίασαν πτώση.

Η Κίνα ανέφερε ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 92% το πρώτο εξάμηνο του Φεβρουαρίου.

Η Ευρωζώνη ωστόσο ανακοίνωσε άνοδο της βιομηχανικής δραστηριότητας σε υψηλό 6 μηνών τον Φεβρουάριο.

Οικονομολόγοι της Standard Chartered Plc δήλωσαν ότι ο ιός θα μπορούσε να καταλήξει να επηρεάσει το 42% της οικονομίας της Κίνας, ενώ στη συνέχεια μείωσαν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος σε 3% από 3,2%.

Ακόμη χειρότερο θα ήταν μια διεθνής πανδημία, δηλαδή η εξάπλωση του ιού σε πολλές ηπείρους. Η Oxford Economics Ltd. υπολογίζει ότι ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή πάνω από 1 τρισ. δολάρια.

«Αν η ανάπτυξη συνεχίζει να μειώνεται, είναι βασικό το ερώτημα τί μπορούν να κάνουν οι G20» δήλωσε ο Tom Orlik, οικονομολόγος στο Bloomberg. «Σε ένα κόσμο με εμπορικούς πολέμους, άνοδο του εθνικισμού, και περιορισμένη πολιτική, θα είναι δύσκολο να βρεθεί μια χρυσή τομή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού» πρόσθεσε.

Ορισμένοι από τους G20 έχουν προβεί ήδη σε ενέργειες καταπολέμησης με την Κίνα να έχει μειώσει τα επιτόκια, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και στην άντληση των αποθεματικών της.

Οι κεντρικές τράπεζες στην Ινδονησία, το Μεξικό, την Τουρκία και τη Νότια Αφρική έχουν επίσης μειώσει τα επιτόκια φέτος. Οι κυβερνήσεις σε περισσότερες από τις μισές οικονομίες της G20 έχουν χαλαρώσει το πακέτο του προϋπολογισμού τους ακριβώς γιατί έχουν στρέψει τη δυναμική της οικονομίας τους στην καταπολέμηση του προβλήματος.

Ωστόσο, άλλοι υιοθετούν μια στάση αναμονής. Τόσο η Fed όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχουν κάνει κανένα βήμα μέχρι σήμερα. Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι ο ιός θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις ΗΠΑ και δεν θα χρειαστεί μείωση των επιτοκίων.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λαντ είπε στην Παρασκευή ότι η «είναι πιο πιθανό ένα σχήμα V» για την οικονομική ανάπτυξη.