Σημαντικές επιδόσεις στην ΕΕ, αν και δεν μπαίνει στην 1η 5άδα, κατέγραψε η Ελλάδα το 2024, στην παραγωγή νωπού γάλακτος, που στη συνέχεια διατέθηκε για γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως φρέσκο παστεριωμένο γάλα για κατανάλωση, τυρί, βούτυρο και γιαούρτι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από το παραγόμενο νωπό γάλα της χώρας μας το 2024, οι 353.15 χιλιάδες τόνοι έγιναν φρέσκο παστεριωμένο γάλα για κατανάλωση, οι 293.47 χιλιάδες τόνοι έγιναν γιαούρτι, βούτυρο μόλις 2.56 χιλιάδες τόνοι και τυρί 255.7 χιλιάδες τόνοι.
Επιπλέον, η χώρα μας είναι 8η στην κατάταξη, που αφορά τις ποσότητες γάλακτος, που γίνονται γιαούρτι και 9η στις ποσότητες, που γίνονται τυριά.
Συνολικά τα κράτη μέλη της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 161,8 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2024, εμφανίζοντας αύξηση 900.000 τόνων σε σχέση με το 2023 και άνοδο 12,1 εκατ. τόνων σε σύγκριση με το 2014 (149,7 εκατ. τόνοι). Η νέα αυτή μεταβολή επιβεβαιώνει την σχετικά σταθερή άνοδο της παραγωγής νωπού γάλακτος στην ΕΕ κατά την τελευταία δεκαετία έως το 2024.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του 2024, δηλαδή 150,8 εκατ. τόνοι νωπού γάλακτος, παραδόθηκε στα γαλακτοκομεία και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας μεγάλης γκάμας νωπών και μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τυριά και βούτυρο έγινε η πλειοψηφία του νωπού γάλακτος της ΕΕ
Το περισσότερο γάλα της Ε.Ε. κατευθύνθηκε στην παραγωγή τυριών και βουτύρου. Συγκεκριμένα, 59,9 εκατ. τόνοι πλήρους γάλακτος και 17 εκατ. τόνοι αποβουτυρωμένου γάλακτος αξιοποιήθηκαν για την παραγωγή 10,8 εκατ. τόνων τυριού.
Επιπλέον, 44,2 εκατ. τόνοι πλήρους γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 2,3 εκατ. τόνων βουτύρου και άλλων «κίτρινων προϊόντων» (όπως butteroil και rendered butter), παράγοντας παράλληλα 41,5 εκατ. τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος ως παραπροϊόν.
Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πόσιμου γάλακτος στην Ε.Ε., καλύπτοντας το 18,8% της συνολικής παραγωγής. Ήταν επίσης ο κορυφαίος παραγωγός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για όξινα προϊόντα γάλακτος (27,1%), βούτυρο (20,6%) και τυρί (22,5%).
Η Ισπανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην παραγωγή πόσιμου γάλακτος με 15,2%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 12,7%. Όσον αφορά τα όξινα γαλακτοκομικά προϊόντα, η Ολλανδία ήταν δεύτερη (16,8%), ενώ η Πολωνία τρίτη (10,4%).
Η Γαλλία βρέθηκε στη δεύτερη θέση και στην παραγωγή βουτύρου (17,2%) αλλά και τυριού (17,8%), ενώ η Ιρλανδία κατέλαβε την τρίτη θέση στην παραγωγή βουτύρου, με ποσοστό 14,8% στο σύνολο της Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμη
Γάλλιο: Βασικός παίκτης η Ελλάδα με πρωταγωνίστρια τη Metlen
Ενα ορεινό design καταφύγιο που δεν μοιάζει με κανένα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.