Παράταση στην αγωνία για τις ανατροπές στους φόρους του 2020, καθώς αναβάλλονται εκ νέου τα αποκαλυπτήρια των νέων διατάξεων. Η κατάθεση και ψήφιση στη  Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου δεν πρέπει να αναμένεται πλέον πριν τις αρχές ή τα μέσα Νοεμβρίου. Επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πρέπει να αναμένουν ακόμη ένα μήνα προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς τις διατάξεις με τις οποίες θα φορολογηθούν από 1ης Ιανουαρίου, όσον αφορά τις εκπτώσεις, τους συντελεστές και τις απαλλαγές που θα θεσπιστούν.

Αν και οι αλλαγές για τους φόρους εισοδήματος αναμένονταν αρχικά να περιληφθούν στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε μετεκλογικά τον Αύγουστο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τελικώς διαχωρίστηκε για να τεθεί προς διαβούλευση με τους θεσμούς. Μετατέθηκε έτσι για Σεπτέμβριο και αργότερα για τέλη Οκτωβρίου πριν ή μετά την 28η του μηνός.

Μία από τις επίσημες δικαιολογίες ήταν τότε πως προτιμήθηκε να προηγηθεί συζήτηση με τους θεσμούς, που έδειξαν να αιφνιδιάζονται με την ομοβροντία των νομοσχεδίων που είχε έτοιμα και προωθούσε για ψήφιση η νέα κυβέρνηση.

Τα δεδομένα όμως αλλάζουν ξανά και το φορολογικό νομοσχέδιο ανακοινώνεται πλέον πως θα έρθει τον Νοέμβριο, αφού πρώτα κατατεθεί άλλο νομοσχέδιο στα τέλη Οκτωβρίου, για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Όπως όλα δείχνουν όμως, όσο καθυστερεί η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, οι διατάξεις του μπαίνουν στο “ζύγι” με τις εκτιμήσεις των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2020. Μέχρι να  κλείσει όμως το χάσμα των απόψεών τους με την κυβέρνηση (έχει περιοριστεί κάτω από μισό δισ. ευρώ με τάση να μηδενιστεί μέσα στις επόμενες ώρες) τόσο αυξάνονται τα άρθρα και οι αλλαγές στο υπό διαμόρφωση φορολογικό νομοσχέδιο.

Τον Σεπτέμβριο, όταν το παζάρι για το δημοσιονομικό κενό του 2020 έφτανε στο 1 δισ. ευρώ, το φορολογικό νομοσχέδιο είχε σχηματοποιηθεί με 75 άρθρα. Σήμερα ξεπερνά όμως τα 100 και αυξάνονται συνεχώς, ενώ αλλάζουν όροι, αριθμοί και λέξεις-κλειδιά σε σχέση με όσα σχεδιάζονταν και εξαγγέλλονταν αρχικώς.

Για παράδειγμα, η εξαγγελία για 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και διατήρηση αφορολογήτου στα 8.636 ευρώ οδηγούσαν στην θεσμοθέτηση έμμεσου αφορολογήτου ορίου στα 9.636 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί, ή 10.636 με 2 παιδιά, 11.636 με 3 και 12.636 για 4 παιδιά. Στην τελική όμως εκδοχή του, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο ορίζει 9.000 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί, δηλαδή 364 ευρώ και όχι χίλια επιπλέον αφορολόγητο για το 1ο παιδί, σε σχέση με φορολογουμένους που δεν έχουν κανένα παιδί.

Από την άλλη, ενώ είχε εξαγγελθεί η μείωση του συντελεστή 22% σε 9% για μισθωτούς και συνταξιούχους με έως 10.000 ευρώ, προστίθενται μειώσεις και στους ανώτερους από 22% συντελεστές (28% αντί 29%,  36% αντί 37%, 44% αντί 45%). Ωστόσο δεν μειώνεται τελικώς – με τα ως τώρα δεδομένα – ο συντελεστής 22% που αφορά την «κρίσιμη μάζα» των φορολογουμένων με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ενώ αλλάζει η έκπτωση φόρου που θα μειώνεται από τις 12.000 ευρώ μόλις κατά 20 ευρώ ανά χιλια ευρώ εισοδήματος.