Ανώμαλη προσγείωση επιφύλαξε για την Αθήνα η γαλλική κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις της για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στη Γαλλία, την ώρα που κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα έχει προβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως γεγονός με μεγάλη πολιτική και οικονομική σημασία, καθώς συμπίπτει χρονικά με την κρίσιμη τρίτη αξιολόγηση που ξεκινά λίγες ημέρες μετά.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση Μακρόν έφερε στα κάγκελα τη γαλλική κοινωνία, καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων, ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση, μεγαλύτερη ευελιξία στις εταιρείες για αναπροσαρμογή μισθών και ωραρίου εργασίας, μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των μισθωτών και δυνατότητα διαπραγμάτευσης χωρίς τα συνδικάτα. Ο στόχος είναι ουσιαστικά η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όλα αυτά, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, να αντιμετωπίσει ως βασικό «αγκάθι» της τρίτης αξιολόγησης στις διαπραγματεύσεις της με τους θεσμούς, το μέτωπο των εργασιακών. Η κυβέρνηση προσπαθεί για την ώρα να μεταθέσει για αργότερα τα επώδυνα μέτρα και να καλλιεργήσει ένα κλίμα ευφορίας ενόψει ΔΕΘ και της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου.

Ενδεικτικά, αναφερόμενη στις εξαγγελίες Μακρόν για τα εργασιακά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έσπευσε χθες μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης να πάρει αποστάσεις και να δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με την γαλλική.

Όπως είπε, «μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα, όπως η απομάκρυνση της λιτότητας η τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά σε μια σειρά θεμάτων έχουμε δική μας θέση, δεν ταυτιζόμαστε».

Η ελληνική πλευρά διατηρεί ψηλά τον πήχη προσδοκιών για το ταξίδι Μακρόν. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικράτειας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζει μια διαφορετική πολιτική αντίληψη, χωρίς εμμονή στη λιτότητα, στους ακραίους δημοσιονομικούς περιορισμούς και στην α λα καρτ δημοκρατία. Τα σημεία αυτά βρίσκουν σύμφωνη και την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι η επίσκεψη Μακρόν θα έχει και «πρακτικά αποτελέσματα», όπως «την εκκίνηση νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους των Γάλλων επιχειρηματιών που θα συνοδεύουν των πρόεδρο Μακρόν».

Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Υποθέσεις της ΕΕ, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό της επίσκεψης ανέφερε ότι είναι επιλογή του Μακρόν να πραγματοποιήσει την πρώτη σημαντική επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα,ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι η επίσκεψη Μακρόν θα έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα και δυνατό συμβολισμό καθώς, όπως είπε, ήρθε στην εξουσία μετά την κατάρρευση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών στη Γαλλία, όπως έγινε και με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Ποιοι θα συνοδεύουν τον Μακρόν

Ο μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα φτάσει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ και την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζό.

Τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν και επιφανείς επιχειρηματίες από τον χώρο των τραπεζών, της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού, της τεχνολογίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και της αμυντικής βιομηχανίας και ακούγονται ονόματα από ομίλους όπως η πετρελαϊκή Τotal, ο EDF, η Vinci, η Suez και η Veolia.

Η ατζέντα της επίσκεψης

Κατάτη διήμερη επίσκεψή του στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Πνύκα.
Για την επόμενη ημέρα έχει προγραμματιστεί στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών.