Του Στέλιου Μορφίδη

Την ανησυχία του για την προοπτική πολυετούς σκληρής λιτότητας, όπως διαφάνηκε απ’ τα όσα συντελέστηκαν χθες στο Eurogroup, και τον αντίκτυπο της στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση εκφράζει με συνέντευξη του στο newmoney.gr ο πρώην Υπ. Οικονομικών και καθηγητής του Παν/μίου Πειραιά κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Θεωρεί ότι στη διαμάχη μεταξύ των δανειστών, οι Ευρωπαίοι έκαναν ένα πρώτο βήμα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με το ΔΝΤ, μία εξέλιξη κατά την οποία η ελληνική πλευρά φαίνεται «χαμένη» στην προσπάθεια της να κατεβάσει τον πήχη των πρωτογενών πλεονασμάτων. Την ίδια ώρα χαρακτηρίζει «λίγο ή πολύ γνωστά και αναμενόμενα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» , τα οποία «δεν δίνουν συνολική λύση στο πρόβλημα, ούτε καν μειώνουν το χρέος, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα».

Όπως σημειώνει «η χθεσινή απόφαση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα βήμα απ’ την Κομισιόν που ουσιαστικά παρέδωσε αυτά που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο». Εντοπίζει όμως σε αυτή κενά: «η μείωση 20% του ΑΕΠ δεν έχουν εξηγήσει από που θα έρθει. Εικάζω ότι ένα μεγάλο κομμάτι είναι απ’ την πρόβλεψη μίας μελλοντικής αύξησης επιτοκίων. Αυτό όμως δε μειώνει το υπάρχον χρέος, το μειώνει εκεί που δυνητικά θα πήγαινε». Ο κ. Χαρδούβελης εκτιμά ότι η διαμάχη μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ πιθανόν να διαρκέσει ως τις γερμανικές εκλογές, στο τέλος του 2017 και ότι μία πιθανή συνολική λύση του ζητήματος του χρέους θα έρθει αργότερα και καθώς πλησιάζει το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος προσαρμογής, το 2018. «Αυτό ίσως είναι η θετική προοπτική», σημειώνει.

Από την άλλη «με προβληματίζει και με ανησυχεί πολύ το κομμάτι της διατήρησης του στόχου 3,5% (σ.σ. πρωτογενούς πλεονάσματος) για περισσότερα χρόνια. «Τώρα ήρθε το Eurogroup και είπε προλαβαίνοντας το ΔΝΤ ότι συμφωνεί για υψηλά πλεονάσματα, κάτι με το οποίο το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως δεν είναι κάτι το εφικτό. Σε αυτή τη διαμάχη λοιπόν η Ευρώπη έκανε την πρώτη κίνηση και δυστυχώς φαίνεται ότι εμείς είμαστε χαμένοι. Μας βόλευε η άποψη του ΔΝΤ ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ. Αυτή η απόφαση λοιπόν δεν είναι ούτε καλή, ούτε και εύκολη. Τώρα που θα καταλήξουμε θα το δούμε στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν μέχρι να λήξει το πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη «πρέπει να πείσουμε τους δανειστές να μειώσουν αυτούς τους στόχους. Για να το κάνουμε αυτό όμως πρέπει να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πειστεί για τις προθέσεις μας γι αυτό και επιμένουν συνεχώς στο δημοσιονομικό. Έτσι όμως μας καθηλώνουν. Πρέπει να τους πείσουμε ότι είμαστε ικανοί μεταρρυθμίσεις και ότι μπορούμε με μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα».