Από την πολύχρονη απραξία που οδήγησε στην επιβολή δυσθεώρητων προστίμων αλλά και στη διατήρηση των τριτοκοσμικών χωματερών, η κυβέρνηση βάζει γκάζι στην διαχείριση των απορριμμάτων με συνολικά έργα που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την τελευταία κυβερνητική απόφαση, στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι εντός του έτους να δημοπρατηθούν 17 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε όλη την Επικράτεια και τα νησιά.

Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα έργα της Αττικής, για τα οποία δρομολογείται αντίστοιχος ρυθμός επιτάχυνσης για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που έφεραν στο «αμήν» την πρωτεύουσα της χώρας και οδήγησαν στην επέκταση του χρόνου ζωής της Φυλής κατά 3 χρόνια.

Για την Αττική, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας προβλέπεται εντός του α΄τριμήνου του 2020 να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για δύο έργα που αφορούν την περιοχή του Σχιστού και του Ελαιώνα. Και οι δύο μονάδες συνολικής δυναμικότητας 180.000 τόνων ετησίως και αντίστοιχα 130.000 τόνων προγραμματίζεται να γίνουν με ΣΔΙΤ. Παράλληλα εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να ξεκολλήσει ακόμη ένας διαγωνισμός, ο οποίος αφορά την μονάδα που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Γραμματικού στην οποία υπάρχει ήδη ένας ΧΥΤΥ.

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αφορά μονάδα μικρότερης δυναμικότητας θα γίνει ως δημόσιο και θα διαχειρίζεται περίπου το 3% των απορριμμάτων της Αττικής.

Το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού για τα σκουπίδια, καθώς όπως έχουν παραδεχτεί και δημόσια αξιωματούχοι του υπουργείου όπως ο γενικός γραμματέας διαχείρισης αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, η χώρα είναι αδύνατον να πιάσει τους στόχους των κοινοτικών οδηγιών. Εντός του πρώτου εξάμηνου του 2020, στόχος είναι να υπάρξει νέος σχεδιασμός για τα απορρίμματα που θα είναι ανοικτός τόσο στα ΣΔΙΤ, όσο και σε τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από τα απόβλητα, προοπτική που ανοίγει ξεκάθαρα το δρόμο για την καύση απορριμμάτων.

Παράλληλα,  η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει το ρόλο του κράτους στον τομέα των σκουπιδιών, προωθώντας ριζικές αλλαγές και στον τομέα της αποκομιδής των αποβλήτων, με την είσοδο ιδιωτών. Πρόκειται για μία πρακτική που παρά τις αντιδράσεις που συναντά, θεωρείται ότι θα δώσει οικονομικότερες αλλά και αποτελεσματικότερες λύσεις και σε τοπικό επίπεδο.

«Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και δεν γίνεται να καθυστερούμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε συστηματικά έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα» δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για τον προγραμματισμό των έργων και την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης, της αδειοδότησης και της δημοπράτησης Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό αίρονται οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και αναμένεται να τρέξουν άμεσα τα έργα σε 17 περιοχές της χώρας:  Δυτική Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Λαμία, Βόρειος Έβρος, Λέσβος, Χαλκίδα, Λάρισα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Σητεία, Χερσόνησος, Μύκονος, Φωκίδα, Άνδρος, Τήνος και Κεφαλονιά.

Σήμερα, στην Επικράτεια λειτουργούν μόνον 4 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, στην Κοζάνη, τις Σέρρες, τα Γιάννενα και τα Χανιά και 2 επιπλέον μονάδες που χρήζουν αναβάθμισης, στην Αττική (ΕΜΑΚ Φυλή) και στην Κρήτη (Ηράκλειο).