«Tρώνε από τα έτοιμα» τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια που καλπάζει και τις φορολογικές υποχρεώσεις, που σκάνε η μία μετά την άλλη!

Το απόθεμα που δημιουργήθηκε τη διετία 2019-2021, οι επιπλέον καταθέσεις των 37 δισ. ευρώ που χτίστηκαν με τις ενισχύσεις, τα επιδόματα και τον περιορισμό της κατανάλωσης, τρώγεται φέτος για να πληρωθούν λογαριασμοί ρεύματος, καύσιμα καθώς και οι φόροι και οι υποχρεώσεις που έχουν επανέλθει με την άρση των μέτρων της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 οι πολίτες σήκωσαν 3,4 δισ. ευρώ από τις τραπεζικές καταθέσεις τους, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.

Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 2015, τότε δηλαδή που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέσυραν λόγω των πολιτικών εξελίξεων μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Το δε πρώτο τρίμηνο του 2020, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και την ενεργοποίηση των κρατικών πακέτων στήριξης, οι καταθέσεις είχαν αυξηθεί κατά 4 δισ. ευρώ. Ακoλούθησαν τα πακέτα στήριξης της οικονομίας που βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό στο να δημιουργηθεί το μαξιλάρι των 37 δισ., επιπλέον καταθέσεων στο τέλος του 2021.

Το 2022, όμως, αρχίζουν τα ζόρια, ενώ ήδη το απόθεμα μειώθηκε κατά περίπου 3,4 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά σήκωσαν από τις καταθέσεις τους 3,113 δισ. ευρώ (από 44,834 εκατ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 οι καταθέσεις τους μειώθηκαν σε 41,721 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Μαρτίου), ενώ οι επιχειρήσεις τράβηξαν 255 εκατ. ευρώ (από 135,141 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τους μειώθηκαν σε 134,885 δισ.).

Αίσθηση προκαλεί και ένα επιμέρους στοιχείο: η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών τον περασμένο Μάρτιο κατά 200 εκατ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οφείλεται και στο σπάσιμο των αποταμιευτικών προϊόντων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών οφείλεται στα εξής:

  • Στα τέλη Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν εκροές κεφαλαίων από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων άνω των 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ρευστοποιήθηκαν τα 2/3 των κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί σε αμοιβαία κεφάλαια τον Ιανουάριο. Οι ρευστοποιήσεις των μεριδίων πιστώθηκαν σε καταθετικούς λογαριασμούς.
  • Υπήρξαν ρευστοποιήσεις και από άλλα επενδυτικά προϊόντα λόγω της αβεβαιότητας που επέφερε ο πόλεμος.
  • Σύμφωνα με κάποιους άλλους αναλυτές, η οριακή καθαρή αύξηση των 200 εκατ. ευρώ ήταν αποτέλεσμα της συγκράτησης της κατανάλωσης λόγω ακρίβειας και της πληρωμής υψηλών λογαριασμών ενέργειας.

Οσον αφορά τον περασμένο Απρίλιο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κλείσει κοντά στα επίπεδα του Μαρτίου. Από τους επόμενους μήνες αναμένονται ακόμα μικρότεροι ρυθμοί αποταμίευσης και πιθανότατα να συνδυαστούν με καθαρές εκροές, λόγω των ανατιμήσεων και των πληρωμών φόρων.

Πληρωμές

Συγκεκριμένα, το ημερολόγιο πληρωμών διαμορφώνεται ως εξής:

ΕΝΦΙΑ

Για πρώτη φορά φέτος ξεκινούν από τον Μάιο οι πληρωμές για την σταδιακή εξόφληση του λογαριασμού του που αθροιστικά ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στα τέλη Μαΐου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Μέχρι το τέλος Μαΐου όσοι πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους θα λάβουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού. Ωστόσο, με τη νέα ρύθμιση οι δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή αυξήθηκαν σε 96 από 60 κι έτσι δίνεται μια περαιτέρω ανάσα. Να σημειωθεί ότι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να επιστρέψουν ένα ποσό που αθροιστικά φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματος

Εχουν ξεκινήσει ήδη οι υποβολές δηλώσεων και βέβαια οι εκκαθαρίσεις που μπορούν να πληρωθούν σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του 2023. Σύμφωνα με τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών:

■ Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.
■ Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.
■ Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

Διαβάστε ακόμα:  

Τσίπρας: Η διαδικασία της Κυριακής 15/5 θα στείλει ισχυρό μήνυμα σε κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα (vid)

Νova Cinema Odeon Γλυφάδα: Πώς ένα ακόμη σινεμά γίνεται σούπερ μάρκετ 

Φορο-bonus 30%-50% για 9 χρόνια σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες