Η έλευση του κ. Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής της JP Morgan, στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες είχε πολύπλευρη και πολυεπίπεδη σημασία.

Πέραν της εξαιρετικά βαρύνουσας ψήφου εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, που και αυτή έρχεται να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για τη χώρα μέσα σε ένα αντίξοο διεθνές περιβάλλον, ο άνθρωπος που κυβερνά τη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα του κόσμου δεν παρέλειψε να αναδείξει τις ελληνικές ρίζες του.

Μπορεί να μην είναι πολλά αυτά που τον συνέδεαν με την πατρίδα των παππούδων του, αλλά τώρα πλέον είναι περισσότερα.

Οχι μόνο λόγω της στρατηγικής επένδυσης στη Viva Wallet, αλλά κυρίως για όσες κινήσεις ακολουθούν, τις οποίες περιέγραψε σε αδρές γραμμές κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κι αν ο κ. Ντάιμον, που δύσκολα μπορεί να λογιστεί ως Ελληνας, καθότι τρίτης γενιάς ομογενής, είναι ο ισχυρότερος τραπεζίτης στο διεθνές στερέωμα, υπάρχουν πολλοί Ελληνες σε θέσεις-κλειδιά στις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη.

Είναι αυτοί που κινούν τα νήματα και συμμετέχουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που αφορούν και τη χώρα μας.

Σε αυτά τα λεγόμενα «μεγάλα σπίτια» οι Ελληνες δίνουν δυναμικό «παρών» σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. Ανάμεσά τους υπάρχουν, φυσικά, διαφοροποιήσεις.

Ετσι, θα μπορούσαν σχηματικά να χωριστούν σε δύο ομάδες, σε εκείνους που κατέχουν τις κορυφαίες θέσεις και αναλαμβάνουν και το βασικό παιχνίδι και στους νεότερους, τη next generation των Ελλήνων investment bankers, στους οποίους, όπως όλα δείχνουν, το μέλλον επιφυλάσσει μια εξίσου αναγνωρίσιμη καριέρα.

Η αλλαγή του κλίματος

Η αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα και η ανάδειξή της πλέον ανάμεσα στους πιο hot επενδυτικούς προορισμούς φανερώνουν κατά μεγάλο μέρος και την, ως επί το πλείστον αθόρυβη, δράση αυτών των διεθνών Ελλήνων τραπεζιτών. Πιστοποιείται, ταυτόχρονα, από την έντονη κινητικότητα σε επίπεδο εξαγορών και άλλων deals, καθώς και από την άφιξη ή επιστροφή στη χώρα μας των πιο «βαριών ονομάτων» της διεθνούς χρηματαγοράς.

Δεν είναι τυχαίο που τον τελευταίο χρόνο τοποθετήθηκαν στην Ελλάδα με δικά τους γραφεία τόσο η JP Morgan όσο και η Deutsche Bank, που στο παρελθόν είχε αποχωρήσει, ενώ στην ίδια ρότα βρίσκονται η Goldman Sachs -με την εδώ βάση της υπό τον κ. Χάρη Ηλιάδη να φέρεται ότι θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής-, η Nomura και η Bank of America.

Ολες ανεξαιρέτως οι ισχυρές επενδυτικές τράπεζες βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα για τις νέες μεγάλες δουλειές που ανοίγονται επί ελληνικού εδάφους με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και τις υποδομές, τις εκδόσεις ομολόγων και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κορυφαίων εγχώριων ομίλων.

Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στο επενδυτικό τοπίο και γίνεται ξανά ορατή από τα διεθνή κεφάλαια, κινητοποιώντας το ενδιαφέρον των investment bankers.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής

Μέσα σε αυτό το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής αναδεικνύεται ο κ. Ηλιάδης, ο 49χρονος τραπεζίτης της Goldman Sachs. Εχοντας το πλουσιότερο track record τα τελευταία χρόνια όσον αφορά συμφωνίες για κρατικά ομόλογα και συμμετοχή σε τράπεζες, εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, αποκρατικοποιήσεις και χρηματοδοτήσεις, ο κ. Ηλιάδης, Partner και Managing Director της Goldman Sachs για την Ελλάδα, εξακολουθεί να κινείται μεθοδικά.

Τηρώντας την ίδια χαμηλών τόνων στάση μετακόμισε πρόσφατα στην Αθήνα από την έδρα του στο Λονδίνο, κάτι που από μόνο του λέει πολλά για όσα θα ακολουθήσουν. Εκ της θέσεώς του έχει οικοδομήσει εδώ και χρόνια στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης με στελέχη και κορυφαίους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Κατάγεται από γνωστή μεγαλοαστική οικογένεια της Αθήνας που είχε ρίζες, μεταξύ άλλων, στον ακαδημαϊκό χώρο και την πολιτική. Και τούτο καθώς ο προπάππος του (από την πλευρά της μητέρας του) Δημήτριος Δασκαλάκης ήταν γενικός οικονομικός επιθεωρητής της Τραπέζης της Ελλάδος και ο παππούς του Γεώργιος Δασκαλάκης, καθηγητής του Δημοσίου και Συνταγματικού Δικαίου και συγγραφέας, που διετέλεσε πρόεδρος του ΕΟΤ δύο φορές, το 1964 επί Γεωργίου Παπανδρέου και στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Ράλλη το 1981, αλλά και επί μία δεκαετία αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Αναμφίβολα, παρά το χαμηλό προφίλ του, είναι ο σταρ των Ελλήνων τραπεζιτών που δουλεύουν στους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οίκους του κόσμου.

Χάρης Ηλιάδης

Ο κ. Ηλιάδης μετά τις σπουδές του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 την καριέρα του στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής από την Credit Suisse, όπου συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον κ. Χρήστο Μεγάλου. Στη συνέχεια μεταπήδησε στη UBS, όπου ήταν υπεύθυνος μετοχών και παραγώγων ενώ έγινε και partner. Στέριωσε ωστόσο στην Goldman Sachs, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους investment bankers του αμερικανικού κολοσσού εδώ και σχεδόν 18 χρόνια.

Με έδρα στο Λονδίνο ήταν επικεφαλής capital markets και treasury solutions για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ είχε και την ευθύνη εκδόσεων κρατικού και ιδιωτικού χρέους για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα, από την Αθήνα ετοιμάζεται για νέες business στην ευρύτερη περιοχή.

Από τον ΟΔΔΗΧ στην JP Morgan

Ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος αποτελεί επίσης μια ξεχωριστή περίπτωση. Συγκροτημένος, σοβαρός και κυρίως αποτελεσματικός, απέδειξε τις ικανότητές του κατά τη θητεία του στον ΟΔΔΗΧ, όπου ανέλαβε επικεφαλής το 2012. Πιστώνεται πολλές επιτυχίες, εκ των οποίων η πιο σημαντική είναι ότι έβγαλε την Ελλάδα στις αγορές το 2014, επί διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. Κατά το «κολασμένο» 2015 πέτυχε, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και με την αριστοτεχνική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης, να μην υπάρξει το μοιραίο «κανόνι». Στη συνέχεια οργάνωσε τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές ομολόγων τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2017, μέσω ανταλλαγών χρέους και με ανταγωνιστικά για την εποχή επιτόκια.

Στέλιος Παπαδόπουλος

Πριν από τη θητεία του στον ΟΔΔΗΧ, ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Ευρώπης στην BNP Paribas Fixed Income και νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος των Citigroup και Societe Generale. Από τις αρχές του 2018 και αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο του στον ΟΔΔΗΧ εντάχθηκε στην JP Μorgan ως Managing Director, όπου με έδρα στο Λονδίνο ανέλαβε επικεφαλής για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Ο κ. Παπαδόπουλος από τον περασμένο Ιούνιο επέστρεψε στην Ελλάδα ως επικεφαλής του γραφείου της JP Morgan στην Αθήνα, ενώ έπαιξε κεντρικό ρόλο στο πρόσφατο deal εξαγοράς του 49% της Viva Wallet.

Ο αρχιτέκτονας του deal για τη Viva

Σε εξαιρετικά υψηλόβαθμη θέση στον αμερικανικό κολοσσό της JP Morgan βρίσκεται και ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, ο θεωρούμενος και αρχιτέκτονας του deal για τη Viva Wallet και εκείνος που και λόγω αρμοδιότητας θα ασχοληθεί περαιτέρω με τη συγκεκριμένη στρατηγική επένδυση, για την οποία εκτιμά ότι «θέτει τις βάσεις για τη συνεχή επέκταση της παρουσίας μας στην Ευρώπη και συμπληρώνει τις δικές μας επενδύσεις στη σύγχρονη, cloud-native τεχνολογία πληρωμών».

Τάκης Γεωργακόπουλος

Ο κ. Γεωργακόπουλος είναι Global Head της JP Morgan Payments και μέλος του Operating Committee. Εδρεύει, βέβαια, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Υόρκης και μετράει 15 χρόνια θητείας στην ισχυρή επενδυτική τράπεζα. Πριν από την JP Morgan εργάστηκε για μια επταετία στη McKinsey & Company. Είναι απόφοιτος του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Λίνος Λέκκας είναι σήμερα ο Ελληνας με το υψηλότερο πόστο στη Citigroup, ως επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής, κεφαλαιαγορών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEEMEA), τις σκανδιναβικές χώρες, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιβηρική και την Ελβετία. Εδρεύει στο Λονδίνο και εντάχθηκε στη Citi το 2011, αρχικά ως υπεύθυνος για την εταιρική και επενδυτική τραπεζική σε Ελλάδα και Κύπρο. Στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε επικεφαλής για την Κεντρική Ευρώπη, την Πολωνία και το Ισραήλ.

Λίνος Λέκκας

Προηγουμένως είχε εργαστεί σε θέσεις ευθύνης στην Bank of America Merrill Lynch για έξι χρόνια και στην Credit Suisse για άλλα επτά χρόνια, όπου διετέλεσε και συνεργάτης του κ. Μεγάλου.

Σπούδασε στο Queen Mary του Λονδίνου και έκανε μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Επιστρέφει πάντα στην Ελλάδα και τα καλοκαίρια περνάει απαραιτήτως κάποιες ημέρες στο εξοχικό του στην Τήνο.

Ο κ. Στέφανος Παπαναγιώτου είναι σήμερα ανώτατο στέλεχος στη UBS, ως Managing Director, επικεφαλής Financial Institutions Group, EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Στη μεγάλη επενδυτική τράπεζα μεταπήδησε το 2014, όπου και ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος Corporate Client Solutions, υπεύθυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Προηγουμένως διετέλεσε Managing Director και επικεφαλής για το Investment Banking για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Credit Suisse, όπου και εργάστηκε για συνολικά εννέα χρόνια, αρκετά από τα οποία ήταν βοηθός του κ. Μεγάλου, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς θήτευσε ως αντιπρόεδρος Νότιας Ευρώπης του Investment Banking της Credit Suisse στο Λονδίνο.

Στέφανος Παπαναγιώτου

Ο κ. Παπαναγιώτου παλαιότερα είχε εργαστεί στην Deutsche Bank, επίσης στο Λονδίνο, όπου για πέντε χρόνια εξειδικεύτηκε σε ευρωπαϊκά M&A (συγχωνεύσεις και εξαγορές).

Ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης είναι εδώ και 12 χρόνια ανώτερο στέλεχος της Bank of America Merrill Lynch, με έδρα στο Λονδίνο. Ως Managing Director και Global Head of Foreign Exchange Strategy είναι ο πιο εξωστρεφής από τους Ελληνες investment bankers, καθώς συχνά δίνει συνεντεύξεις για τις οικονομικές εξελίξεις σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα (CNN, BBC, CNBC, Bloomberg κ.ά.).

Αθανάσιος Βαμβακίδης

Εχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ και προτού ενταχθεί στο δυναμικό της BofA εργάστηκε για 13 χρόνια σε ανώτερες θέσεις στο ΔΝΤ. Εκεί θήτευσε, μεταξύ άλλων, ως αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος αναπτυγμένων οικονομιών του ΙMF-FSB, συμμετείχε σε ειδικές αποστολές σε Ευρώπη και Ασία, ενώ διετέλεσε και εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κροατία.

Ο κ. Αντώνης Τιμπλαλέξης, Managing Director στη Nomura International PLC, είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τις δραστηριότητες του ιαπωνικού κολοσσού και στην Ελλάδα, όπου σύντομα αναμένεται να ανοίξει και γραφείο. Πρόκειται για στέλεχος με μεγάλη εμπειρία και στη Nomura εργάζεται περισσότερα από 12 χρόνια ως επικεφαλής για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ σήμερα είναι μέλος της επιτροπής Investment Banking για όλη την περιοχή ΕΜΕΑ.

Αντώνης Τιμπλαλέξης

Κατά τη θητεία του στη Nomura έχει διαχειριστεί υποθέσεις χρηματοδοτήσεων (εταιρικών, χρέους κ.ά.) ύψους 15 δισ. ευρώ, καθώς και συναλλαγές εξαγορών – συγχωνεύσεων άνω των 10 δισ. ευρώ. Προηγουμένως είχε διατελέσει εκτελεστικός διευθυντής στη Lehman Brothers, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του από την Alpha Bank το 2000. Εχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διαθέτει μεταπτυχιακό στα Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά.

Ο κ. Νίκος Κουκουβίνος είναι Managing Director στην Intesa Sanpaolo, υπεύθυνος επενδυτικής τραπεζικής και χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων. Εδρεύει στο Λονδίνο και συμπληρώνει φέτος 13 χρόνια θητείας στη γνωστή επενδυτική τράπεζα. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον χώρο το 2005 από τη Eurobank, όπου δούλεψε για μια τετραετία στο corporate banking.

Νίκος Κουκουβίνος

Από εκεί μεταπήδησε στην Intesa Sanpaolo το 2009 και το 2011 ανέλαβε επικεφαλής του γραφείου της στην Αθήνα. Την επόμενη κιόλας χρονιά μετακόμισε στα γραφεία του Λονδίνου και ακολούθως ανήλθε σταδιακά στην ιεραρχία. Είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής και του Université Louis Pasteur (Strasbourg I).

Η Greek Team της Deutsche Bank

Τρία τουλάχιστον μέλη αριθμεί η Greek Team των υψηλόβαθμων στελεχών της Deutsche Bank. Πρόκειται για τους κυρίους Πάνο Στεργίου, Γιώργο Γεωργόπουλο και Δήμο Αρχοντίδη.

Ο κ. Στεργίου είναι σήμερα παγκόσμιος επικεφαλής της ICG Macro Sales και της ICG Debt EMEA της Deutsche Bank και εδρεύει στο Λονδίνο. Με σπουδές στο European School of Brussels και στο Imperial College του Λονδίνου, ο κ. Στεργίου ξεκίνησε την καριέρα του από τη Citi και στη συνέχεια εντάχθηκε στο δυναμικό της Deutsche Bank, όπου εδώ και 18 χρόνια ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας.

Πάνος Στεργίου

Εχει διατελέσει European Head of Rates Sales & Head of Southern Europe και πρόσφατα ανέλαβε παγκόσμιος επικεφαλής του νέου μοντέλου της επενδυτικής τράπεζας για τις δουλειές του δημόσιου τομέα (public sector business) καθώς και του τομέα fixed income and currencies (FIC), που εστιάζει προς το παρόν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Γιώργος Γεωργόπουλος

Ο κ. Γεωργόπουλος είναι διευθυντικό στέλεχος της Deutsche Bank στο Λονδίνο. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γέννημα θρέμμα της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας, καθώς εργάζεται σε αυτή από το 2007, αμέσως μετά τις σπουδές του στα University of Bath, London School of Economics, University of Chicago και Columbia Business School. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Deutsche Bank ως αναλυτής και σε αυτά τα 15 χρόνια ανέβηκε πολλά σκαλοπάτια περνώντας από θέσεις ευθύνης (αντιπρόεδρος του Corporate Finance για Ελλάδα, Κ. Ευρώπη, Ισραήλ και Τουρκία, μετά για όλη την περιοχή ΕΜΕΑ).

Αυτός, όμως, που έχει άμεση σχέση με τη χώρα μας είναι ο κ. Αρχοντίδης, ο οποίος από τον περασμένο Οκτώβριο ανέλαβε Chief Country Officer της Deutsche Bank στην Ελλάδα. Από το γραφείο της Αθήνας ηγείται των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Δήμος Αρχοντίδης

Πρόκειται για ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη της τραπεζικής αγοράς. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1997 στην Bankers Trust London και μετά την εξαγορά της από την Deutsche Bank το 1999 εργάστηκε στον όμιλο Structured Credit Derivatives στην Deutsche Bank Λονδίνου. Από το 2001 εντάχθηκε στο δυναμικό της Eurobank όπου εργάστηκε μέχρι το 2019, διατελώντας, μεταξύ άλλων, γενικός διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο κ. Αρχοντίδης φοίτησε στο Κολλέγιο Ανατόλια με υποτροφία. Ακολούθησαν σπουδές (όλες με υποτροφία) στο Hamilton College, στο London School of Economics και το Χάρβαρντ.


Ενα ακόμη από τα πιο έμπειρα στελέχη στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής είναι ο κ. Κωνσταντίνος Κοντομηνάς, ο οποίος για χρόνια ήταν ο άνθρωπος της Nomura για την Ελλάδα. Από το 2017, ωστόσο, είναι Managing Director στη Royal Bank of Scotland (NatWest Markets).

Κωνσταντίνος Κοντομηνάς

Με σπουδές στο Warwick Business School, ξεκίνησε την καριέρα του από τη Lehman Brothers και στη συνέχεια μεταπήδησε στη Nomura, όπου θήτευσε σε υψηλές θέσεις με έδρα στο Λονδίνο επί σχεδόν εννέα χρόνια.

Οι δύο Ελληνες της Rothschild

Διακριτό ρόλο και πολυετή πείρα στα επενδυτικά πράγματα διαθέτουν δύο Ελληνες που βρίσκονται στις τάξεις της Rothschild. Ο ένας είναι ο κ. Θανάσης Γόντικας που έχει θέση Senior Vice-President στην Edmond de Rothschild Bank (EdR) στην Ελβετία.

Θανάσης Γόντικας

Ο κ. Γόντικας, που εδρεύει στη Γενεύη, εντάχθηκε στο δυναμικό της τράπεζας από τον Ιούλιο του 2002, συμπληρώνοντας φέτος 20 χρόνια.

Ο δεύτερος και ακόμη παλαιότερος είναι ο κ. Νάσος Ζαμπάρας, Managing Director στη Rothschild & Co, που ξεκίνησε την καριέρα του σε αυτή από το 1993, ενώ θεωρείται ο άνθρωπος της τράπεζας στην Ελλάδα.

Στους πλέον έμπειρους και καταξιωμένους Ελληνες investment bankers συγκαταλέγεται και ο κ. Αριστείδης Βουράκης με διεθνή διαδρομή άνω των 20 ετών, εκ των οποίων τα 18 στην JP Morgan στο Λονδίνο και τα τρία, ως Deputy CEO, στον τραπεζικό όμιλο Audi στον Λίβανο.

Αριστείδης Βουράκης

Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται μεγάλος αριθμός επιτυχημένων και πολύπλοκων συναλλαγών που σχετίζονται με χρηματοοικονομικά ιδρύματα σε Ελλάδα, Βόρεια Αφρική, Κεντροανατολική Ευρώπη και Ρωσία, καθώς και η ευρεία αναδιοργάνωση του δικτύου τραπεζών του ομίλου Audi. Από τον Νοέμβριο του 2020 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της AstroBank στην Κύπρο.

Στην ίδια περίπου κατηγορία των παλαιότερων στελεχών εντάσσεται και ο κ. Νικόλας Εξαρχος, επί χρόνια στην Deutsche Bank, όπου διετέλεσε Managing Director και Chief Country Officer για την Ελλάδα και ανώτατο στέλεχος σε θέματα χρηματοοικονομικών και κεφαλαιαγορών.

Νικόλας Εξαρχος

Προηγουμένως είχε εργαστεί στην Credit Suisse και τη Schroders, ενώ από τον Ιούλιο του 2021 ανέλαβε καθήκοντα Partner με ευθύνη για τις περιοχές της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής στη Resolute Asset Management Group.

Θέμος Φιωτάκης

Ενα ακόμη γνωστό στέλεχος είναι ο κ. Θέμος Φιωτάκης, που διετέλεσε senior global market economist στην Goldman Sachs και στη συνέχεια υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS, ενώ πλέον έχει μεταπηδήσει στο Glen Point Capital.

Γιώργος Τριανταφύλλου

Επίσης, ο κ. Γιώργος Τριανταφύλλου με πολύχρονη διαδρομή στην Goldman Sachs, ο οποίος εδώ και επτά μήνες ανήκει στο δυναμικό της Motor Oil ως υπεύθυνος χάραξης της στρατηγικής του ομίλου.

Η νεότερη γενιά στελεχών

Πάνω από 50 άνδρες και γυναίκες κάνουν καριέρα στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες

Εκτός από τους έμπειρους και καταξιωμένους Ελληνες investment bankers, υπάρχει μια νέα και ανερχόμενη γενιά στελεχών, εκ των οποίων τα περισσότερα με έδρα στο City του Λονδίνου κάνουν ήδη καριέρα σε σημαντικές θέσεις στις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Αυτή η ομάδα αριθμεί πάνω από 50 άνδρες και γυναίκες νεαρής ηλικίας, κάτι που δείχνει ότι το ελληνικό στοιχείο θα συνεχίσει να κυριαρχεί και σε αυτό το επίπεδο παρά τον ακραίο ανταγωνισμό που υπάρχει.
Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν:

Ο κ. Δημήτρης Κοφίτσας, Executive Director Investment Banking στην Goldman Sachs. Εντάχθηκε στην αμερικανική τράπεζα πριν από περίπου εξίμισι χρόνια και είναι επικεφαλής για τις χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα.
Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Eurobank και στη συνέχεια πέρασε για σύντομο διάστημα από την JP Morgan και την Blackstone στο Λονδίνο.

Ο κ. Αντώνης Ντατζόπουλος είναι Executive Director στην JP Morgan και προηγουμένως εργάστηκε για τη NatWest Markets (RBS Group) ενώ εστιάζει στη χρηματοδότηση βρετανικών και ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και ελληνικών και κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Από το 2007 έχει συμμετάσχει σε συμφωνίες συνολικού ποσού άνω των 55 δισ. ευρώ καθώς και σε δομημένες συναλλαγές χρηματοδότησης και παραγώγων στην Ελλάδα.

Ο κ. Σπύρος Τσίλογλου είναι Managing Director, επικεφαλής Investment Banking για την Ελλάδα και την Κύπρο της Credit Suisse, στην οποία εντάχθηκε πριν από επτάμισι χρόνια. Προηγουμένως εργάστηκε επί μια οκταετία στην Goldman Sachs.

Η κυρία Μαρία-Ειρήνη Αλεξανδράκη είναι σήμερα αντιπρόεδρος στην DVB Bank SE του ομίλου DZ Bank, που εξειδικεύεται στη διεθνή χρηματοδότηση στον κλάδο των μεταφορών. Προηγουμένως είχε εργαστεί στη Citi, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών της στο φημισμένο ΜΙΤ πάνω στις Θαλάσσιες Μεταφορές.

Η κυρία Βίκη Φωτοπούλου κατέχει σήμερα διευθυντική θέση στην Barclays, στην οποία εντάχθηκε πριν από περίπου 11 χρόνια. Διαθέτει πλούσια εμπειρία στο investment banking και προηγουμένως είχε εργαστεί στην Dresdner Kleinwort της Commerzbank AG. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ελλάδα έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ και ξεκίνησε την καριέρα της από τη Eurobank.

Ο κ. Ξενοφών Ζαχαρούδης εργάζεται εδώ και επτά χρόνια στην BNP Paribas στο κομμάτι του Corporate & Institutional Banking. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έκανε μεταπτυχιακά στο Bayes Business School.

Ο κ. Θάνος Κωστούρος είναι εδώ και έναν χρόνο -με έδρα στο Ντακάρ της Σενεγάλης- Investment Officer στο International Finance Corporation, διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) που προσφέρει επενδυτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες με στόχο την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Προηγουμένως είχε περάσει για επτά χρόνια από την Edmond de Rothschild, την Bridge Infrastructure Debt Fund, την Dexia Credit Local και τη γαλλική Vinci.

Ο κ. Αργύρης Δραμουντάνης εργάζεται την τελευταία τριετία στην BNP Paribas στο Λονδίνο. Προηγουμένως είχε εργαστεί στη Societe Generale.

Ο κ. Γρηγόρης Χατζηγρηγοριάδης ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα παράλληλα με τις σπουδές του δημιουργώντας μια ελληνική εταιρεία εμπορίου. Συνέχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως τραπεζικό στέλεχος της Credit Suisse, ενώ σήμερα είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της BNP Paribas, υπεύθυνος για την εμπορική χρηματοδότηση εταιρειών σε χώρες της Ευρώπης.

Ο κ. Τεό Γιατράκος είναι σήμερα Managing Director στη Citi, ως επικεφαλής της ευρύτερης περιοχής EMEA, στην οποία εντάχθηκε προ πενταετίας. Εχει σπουδάσει στο London School of Economics και το Imperial College Business School.

Ο κ. Αλέξανδρος Κουρουπάκης είναι Investment Banking Director στην Deutsche Bank στο Λονδίνο, στην οποία εντάχθηκε εδώ και 12 χρόνια. Προηγουμένως εργάστηκε ως εκπαιδευόμενος στην NBG Asset Management και την Kantor Management Consultants.

Διαβάστε ακόμη: 

Η Viva Wallet ετοιμάζει «τράπεζα μικρομεσαίων»

Τα σαΐνια κι ο γαμπρός, οι τρεις δικηγόροι του Μαξίμου, ο Χουλιαράκης και η Ευρωπαϊκή Πίστη

Οι συνταξιούχοι χάνουν 8 από τα 10 ευρώ που πήραν για τα αναδρομικά!