Mε την υπ’ αριθμ. 46834/19-05-2023 υπουργική απόφαση ρυθμίστηκαν θέματα αναφορικά με τις επενδύσεις που υπάγονται άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, περί εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, φορολογούμενου που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα είναι να αποδεικνύει ότι, o ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο, κατά την έννοια της περ. στ’ του άρθρου 2 του ν. 4172/2013, ή μέσω νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, στο οποίο ή στην οποία, αντίστοιχα, έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μεριδίων, πραγματοποιεί τρεις (3) κατ’ ανώτατο όριο διακριτές επενδύσεις με ίδια κεφάλαια τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ, μη αποκλειόμενων λοιπών πηγών χρηματοδότησης για το υπερβάλλον ποσό.

Οι κατηγορίες επενδύσεων μέσω των οποίων ο φορολογούμενων δύναται να υπαχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης είναι οι κάτωθι:

1. Αγορά ή ανέγερση ακινήτου στην Ελλάδα,

2. Συμμετοχή σε νομικό πρόσωπο, με τίτλους μη εισηγμένους σε ρυθμιζόμενη αγορά περιλαμβανομένης και της εισφοράς κεφαλαίου σε σύσταση εταιρείας,

3. Αγορά Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου,

4. Εισφορά κεφαλαίου για συμμετοχή σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων και

5. Αγορά τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενες αγορές. Παράλληλα με την ανωτέρω απόφαση απλοποιείται και η διαδικασία διαπίστωσης της ολοκλήρωσης της επένδυσης καθώς και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν το αίτημα διαπίστωσης της ολοκλήρωσης της επένδυσης. Ακόμα αποσαφηνίζεται η δυνατότητα πραγματοποίησης έως τριών διακριτών επενδύσεων σε έως τρεις διαφορετικές κατηγορίες ενώ εξειδικεύεται και η δυνατότητα μεταβολής της επένδυσης άπαξ εντός της τριετίας από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 5Α.

Τέλος, απλοποποείται η διαδικασία μεταβολής της επένδυσης μετά τη διαπίστωση της ολοκλήρωσης αυτής.

Αποδεικτική δύναμη της βεβαίωσης φορολογικής κατοικίας στη διαδικασία μεταφορά αυτής σε έτερη της Ελλάδος χώρα

Με την πρόσφατη υπ’ αριθμ. 2257/2022 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι η βεβαίωση φορολογικής ακτοικίας δεν αρκεί από μόνη της για να αποδείξει την ύπαρξη της φορολογικής κατοικία του προσώπου στην αλλοδαπή. Αντιθέτως σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση ο φορολογούμενος πρέπει να προσκομίσει πρόσφορα στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει η μεταβολή της κατοικίας του και η σοβαρότητα της πρόθεσής του να μεταφέρει, κατά μόνιμο και διαρκή τρόπο, το κέντρο των ζωτικών συμφερόντων και βιοτικών του σχέσεων στην αλλοδαπή.

Τέτοια είναι τα δικαιολογητικά που απαριθμούνται ενδεικτικά στην παράγραφο 3 της ανωτέρω ΠΟΛ 1201/2017, τα οποία ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προσκομίζει εντός της προβλεπόμενης από τις ίδιες διατάξεις προθεσμίας. Με την προκείμενη απόφαση και με το ανωτέρω σκεπτικό απορρίφθηκε αίτηση περί μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας από την Ελλάδα στη Ρουμανία καθώς ο φορολογούμενος δεν προσκόμισε στοιχεία ικανά να αποδείξουν τη μόνιμη και διαρκή παρουσία του στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη 

Παραίτηση Τσίπρα: Η απόφαση που αιφνιδίασε και η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ (vid)

«Βόμβες» παραγωγών αιολικής ενέργειας κατά του εθνικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ

Θεόφιλος Βασιλειάδης: Εισαγωγή σε Χρηματιστήριο στο βάθος του σχεδίου διεθνοποίησης της Kariera

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ