Στρεβλώσεις που εμποδίζουν την αύξηση της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και φρενάρουν την ανάπτυξή της στην αγορά, βλέπουν οι φορείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ζητώντας άμεσες πρωτοβουλίες από την πολιτική ηγεσία που θα αυξήσουν τον βηματισμό της ενεργειακής μετάβασης.

«Να αποφασίσουμε πρώτα τι τεχνολογίες χρειαζόμαστε, πόσες ΑΠΕ και που και μετά να βάλουμε τις απαγορεύσεις», δήλωσε χθες ο κ. Γιώργος Περιστέρης περιγράφοντας τον οδικό χάρτη που πρέπει να χαράξει η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια εάν πραγματικά θέλει να αξιοποιήσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα της εγχώριας καθαρής ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι σύνδεσμοι αιολικής ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και οι ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), στην Ελλάδα «βάζουμε μπροστά το κάρο από το άλογο» με τυφλούς οριζόντιους αποκλεισμούς εκτεταμένων περιοχών, επιμένοντας στην χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Ο κ. Περιστέρης δήλωσε μάλιστα ότι την πενταετία 2015-2021 η Ελλάδα τριπλασίασε την χρήση φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα και χαρακτήρισε μείζoν πρόβλημα τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, μεγαλύτερο και από το ελληνικό χρέος.

Όπως αναφέρθηκε εκείνο που χρειάζεται η αγορά είναι ένα ισορροπημένο μείγμα αιολικών και φωτοβολταικών έργων, αποθήκευση, αναβάθμιση και επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων και διασυνδέσεων και ένα πιο αποτελεσματικό αδειοδοτικό πλαίσιο.

Για το εθνικό σχέδιο

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της αιολικής ενέργειας δήλωσαν χθες ότι στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ένα ισορροπημένο ισοζύγιο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων θα ήταν μια  αναλογία 60%-40% (σήμερα είναι 50%-50%) σε σχέση με το αρχικό ΕΣΕΚ που έδινε μεγαλύτερα προνόμια ανάπτυξης στην ηλιακή ενέργεια.

Αυτή η ισορροπία, όπως αναφέρθηκε, θα φέρει καλύτερη κατανομή της παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσα στο 24ωρο και αποτελεί ένα μέτρο που θα μπορούσε να απομακρύνει τον κίνδυνο των περικοπών. Οι δύο σύνδεσμοι δήλωσαν ότι δεν είναι κατά του μέτρου αλλά κατά των οριζόντιων περικοπών για τα αιολικά πάρκα και ζήτησαν να αποτελεί το έσχατο μέσο για την διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος.

Θαλάσσια αιολικά πάρκα

Οι φορείς του κλάδου έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην πολιτεία και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η Ελλάδα, είπαν πρέπει να μην διαψεύσει τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει στη διεθνή αγορά της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας. Η νέα Κυβέρνηση δήλωσαν πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία εφαρμογής του ψηφισμένου νομοθετικού πλαισίου ενώ εκτίμησαν ότι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό δεν θα έρθει νωρίτερα από το 2030.

«Η άμεση δημοσιοποίηση του σχετικού Εθνικού Προγράμματος θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα. Προϋπόθεση-κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η διασφάλιση της απορρόφησης της παραγωγής των θαλάσσιων αιολικών πάρκων μέσα από το σχεδιασμό, την εγκατάσταση νέων υποθαλάσσιων δικτύων και τη μεγάλη αποθήκευση».

Αντιδράσεις και σχεδιασμός

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής  ενέργειας από ΑΠΕ δήλωσαν χθες ότι η αιολική ενέργεια «αγκομαχά» σε σχέση με την ραγδαία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, κάτι που απέδωσαν σε μεγάλο βαθμό και στις κοινωνικές αντιδράσεις. Οι παραγωγοί έχουν από την μια να αντιμετωπίσουν την κλιμάκωση των αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας που βάζει φρένο σε δεκάδες έργα και από την άλλη τις απαγορεύσεις της πολιτείας που περιορίζει με αυστηρό τρόπο και μέτρα σαν τα «Απάτητα Βουνά» την καταλληλότητα των περιοχών που μπορούν να φιλοξενήσουν αντίστοιχα έργα.

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η περιοχή της Κρήτης, όπου με βάση το πλαίσιο των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών μόνο στο 1% των προστατευόμενων περιοχών μπορούν να φιλοξενηθούν έργα ΑΠΕ.

Οι εταιρείες μιλούν για θεσμικές παρεμβάσεις με μεγάλη επίδραση στην αγορά που λαμβάνονται δίχως καμία διαβούλευση αλλά και για το τεράστιο έλλειμμα πληροφόρησης και παραπληροφόρησης των τοπικών κοινωνιών.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου, αναφέρθηκαν χθες και στην ανάγκη για γρηγορότερη κατανομή των αντισταθμιστικών στις τοπικές κοινωνίες, πολιτική που θα μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά στις αντιδράσεις κατά των ΑΠΕ και θα καταδείκνυε την πραγματική διάσταση των πράσινων έργων στα ελληνικά νοικοκυριά.

23,5 εκ. για νοικοκυριά και ΟΤΑ

Σε ετήσια βάση, τα αιολικά πάρκα συνεισφέρουν 23,5 εκ. ευρώ στους δήμους και τους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν αιολικά πάρκα, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαδακάκος. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν πέρσι το 20,6% της ηλεκτρικής ενέργειας ποσοστό που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 2,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Αν η ενέργεια αυτή παραγόταν από φυσικό αέριο θα έπρεπε να εισάγουμε 2,13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα περισσότερο αέριο αυξάνοντας κατά 35% τις ετήσιες εισαγωγές αερίου πριν από τον πόλεμο.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος τους και στην στήριξη της ελληνικής κοινωνίας καθώς κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης διασφάλισαν πόρους ύψους 4 δις. στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε πάνω από το 46% των συνολικών επιδοτήσεων που δόθηκαν σε καταναλωτές. Κάτι που αποδεικνύει κατά την ΕΛΕΤΑΕΝ ότι χωρίς τα έσοδα αυτά οι όροι θα ήταν πολύ πιο επαχθής για τους καταναλωτές ή θα επιβάρυναν υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Τσαντίλη: Η ώρα του σφυριού για ένα ακίνητο – «φιλέτο» στο Θησείο (pics)

«Ασανσέρ» o πληθωρισμός και τον Ιούνιο – Ξεκινά η μάχη κατά της ακρίβειας

Ο Τσίπρας, οι μνηστήρες και το ΠΑΣΟΚ, η αναζήτηση του Πατέλη, τα μερίσματα των τραπεζών, ο επενδυτής του Βόλου και η περιπέτεια του Σαραφιανού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ