Σύμφωνο, τουλάχιστον κατ’ αρχήν, είναι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με την πρόταση του ESM αναφορικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει δημοσίευμα της «Handelsblatt».

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα υποστηρίζει -συμφωνώντας με αντίστοιχο δημοσίευμα της «Wall Street Journal»– ότι στην πρόταση του ESM περιλαμβάνεται η παράταση του χρόνου αποπληρωμής συγκεκριμένων ομολόγων στα 30 έτη και η χρήση του swap επιτοκίων. Παράλληλα οι δανειστές θα δώσουν στην Ελλάδα περιθώριο επιπλέον τεσσάρων ετών σε ορισμένα παλιά δάνεια και θα καταργήσουν το πέναλτι μη έγκυρης αποπληρωμής τους.

«Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Από το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών διαφαίνεται συγκατάθεση στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Και προσθέτει τα εξής: «Στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα. Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (…) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να «γλιτώσει» το ποσό των 220 εκατ. ευρώ εντός του 2017. Εάν ληφθούν όλα τα μέτρα που προτείνει ο Μηχανισμός τότε το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 21,8% του ΑΕΠ έως το 2060.

Η «Handelsblatt» υποστηρίζει ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τάσσεται, κατ’ αρχήν, υπέρ αυτής της λύσης».

Μία τέτοια εξέλιξη, γράφει η εφημερίδα, «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Η εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).