Θέση, όσον αφορά στη συζήτηση, που έχει εκ νέου ανοίξει, για την αναγκαιότητα ή μη σύστασης μιας «κακής» τράπεζας, η οποία θα αναλάβει να… τακτοποιήσει όσα «κόκκινα» δάνεια δεν ενταχθούν στον «Ηρακλή», παίρνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ειδικότερα, στην ετήσια έκθεσή του, που είδε χθες, Τετάρτη, το φως της δημοσιότητας, ο Οργανισμός κάνει ειδική αναφορά στα δύο σχέδια – το ένα σε εφαρμογή και το άλλο υπό επεξεργασία – που φιλοδοξούν να απαλλάξουν τις εγχώριες τράπεζες από τον «βραχνά» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Η κυβέρνηση έθεσε πρόσφατα σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο, τον ‘Ηρακλή’, για την περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς ‘κόκκινων’ δανείων. Αυτό συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και συνεπάγεται την παροχή εγγύησης, παρόμοια με αυτήν, που ήδη λειτουργεί στην Ιταλία», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Οι τράπεζες θα τιτλοποιούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με την εγγύηση του Δημοσίου να ισχύει μόνο για τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (senior note), τα οποία θα έχουν αξιολόγηση τουλάχιστον BB από ανεξάρτητους οίκους.

Η κυβέρνηση θα λάβει μία αμοιβή – σε αγοραία τιμή – για την εγγύηση. Το καθεστώς αναμένεται να κινητοποιήσει περίπου 12 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις και να συμβάλει στην αποαναγνώριση περίπου 30 δισ. ευρώ NPLs (40% του συνόλου) από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Τρία χαρτοφυλάκια τιτλοποιήσεων υποβλήθηκαν τους πρώτους μήνες του 2020».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο «Ηρακλής» έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση, ωστόσο, πρέπει επειγόντως να αναπτύξει και να εφαρμόσει μία ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση αφενός, του αναβαλλόμενου φόρου στους ισολογισμούς των τραπεζών και αφετέρου, των NPLs, που θα παραμείνουν εκτός του project Hercules.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) υπέβαλε πρόταση, σχετικά με τη μεταφορά των ‘κόκκινων’ δανείων και της αναβαλλόμενης φορολογίας σε ένα όχημα ειδικού σκοπού. Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών θα βελτιωθεί γρήγορα, επιτρέποντας σε αυτές να επικεντρωθούν στις βασικές τους δραστηριότητες και να ενισχύσουν την ικανότητά τους να ‘σηκώσουν’ νέα κεφάλαια από τις αγορές», εξηγεί και συνεχίζει: «Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μετατροπή των αναβαλλόμενων φόρων σε αμετάκλητη απαίτηση του οχήματος ειδικού σκοπού έναντι του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με την πρόταση, το ποσό του αναβαλλόμενου προς μεταφορά θα ισούται με τη διαφορά μεταξύ της αξίας των δανείων, που έχουν υπολογιστεί στα βιβλία τους οι τράπεζες και των τιμών αγοράς.

Οι προτάσεις της ΤτΕ μπορούν να αντιμετωπίσουν, ταυτόχρονα και τα δύο προβλήματα στους ισολογισμούς των τραπεζών (υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αναβαλλόμενη φορολογία). Θα πρέπει, ωστόσο, να διερευνηθούν περαιτέρω και να αποσαφηνιστούν». Αξίζει να αναφερθεί πως, όπως τονίζει ο Οργανισμός, ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC) ανέρχεται σχεδόν στο 60% (16 δισ. ευρώ) των συνολικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Ναι μεν, αλλά από τον Σταϊκούρα

Την άποψη πως η κυβέρνηση είναι «ανοιχτή» σε καινοτόμες λύσεις, που θα βοηθήσουν στον περιορισμό του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων, αρκεί αυτές να είναι βιώσιμες, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση, που διοργάνωσε το IOBE από κοινού με το Konrad – Adenauer – Stiftung (KAS) in Greece & Cyprus, με θέμα «Η ελληνική οικονομία και το ευρωπαϊκό περιβάλλον: (νέα) κρίση και ευκαιρίες», ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εστίασε στο γεγονός ότι οι όποιες προτάσεις πρέπει να είναι συμβατές με τους γνωστούς περιορισμούς (δημοσιονομικούς, ζητήματα ενισχύσεων, αγοράς κ.α.), υπενθυμίζοντας πως – κόντρα στις δυσκολίες – οι τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν τα «κόκκινα» ανοίγματά τους κατά 46%.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, πάντως, που είναι και εκείνος, ο οποίος «έτρεξε» το όλο εγχείρημα του «Ηρακλή», καταφέρνοντας, μάλιστα, τη μηδενική στάθμιση κινδύνου (zero risk weight) για τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων, προανήγγειλε σε συνέντευξή του στο ΝΜ  ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για τον «Ηρακλή ΙΙ». «Στον βαθμό, που υπάρξει η ζήτηση από μέρους των τραπεζών, μπορούν να δοθούν παρατάσεις του προγράμματος, δηλαδή η εφαρμογή ενός ‘Ηρακλή ΙΙ’. Αυτό συνέβη και στο αντίστοιχο ιταλικό πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.