Στην «αγκαλιά» της Ρωσίας φαίνεται ότι «πέφτει» η χρεοκοπημένη Σρι Λάνκα, η οποία σπεύδει να εισαγάγει αδιευκρίνιστες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις σε βενζίνη και ντίζελ.  

Το μοναδικό διυλιστήριο της ασιατικής χώρας, το οποίο επί δύο μήνες παρέμεινε ανενεργό, αναμένεται να παραλάβει το πρώτο ρωσικό φορτίο στις 28 Μαΐου.

Μ’ αυτό τον τρόπο, η Σρι Λάνκα θα αποτελέσει το τελευταίο -χρονολογικό- κράτος της Ασίας, το οποίο σπεύδει να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης. 

Τα περισσότερα διυλιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, άλλωστε, έχουν σταματήσει την προμήθεια ρωσικού αερίου, κάτι που έχει αναγκάσει τη Μόσχα να ρίξει την τιμή του εμπορεύματος. Κι αυτό ακριβώς σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι χώρες της Ασίας, με την Κίνα και την Ινδία να αποτελούν πλέον τους καλύτερους «πελάτες».  

Το ρωσικό φορτίο θα φθάσει στο διυλιστήριο το Σάββατο, ενώ μέσα στις επόμενες έξι ημέρες θα ξεκινήσει η παραγωγή των καυσίμων. Η μεταφορά πραγματοποιείται από το τάνκερ «Νήσος Δήλος», σημαίας Νησιών Μάρσαλ, το οποίο είχε αγκυροβολήσει στις ακτές για περίπου έναν μήνα. Το ταξίδι είχε ξεκινήσει από τη Μαύρη Θάλασσα στις 29 Μαρτίου.  

Russian oil finds takers

Πάντως, μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο πώς και πότε ακριβώς η ασιατική χώρα θα καταφέρει να πληρώσει τη Ρωσία.

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, με τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά -από τρόφιμα έως πετρέλαιο- να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα. Τα βενζινάδικα έχουν στερέψει, με την κυβέρνηση να ζητάει από τους πολίτες να μην σχηματίζουν άδικα ουρές.  

Στις 12 Απριλίου, η χώρα κήρυξε  στάση πληρωμών για το εξωτερικό της χρέος, ύψους 51 δισ. δολαρίων. «Έχουμε φτάσει στο σημείο η καταβολή των δόσεων των δανείων να αποτελεί πρόκληση και να είναι αδύνατη. Η καλύτερη ενέργεια είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και η αποφυγή μιας σκληρής χρεοκοπίας», επεσήμανε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Νανταλάλ Ουιρασίνγκε. 

Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με στόχο τη σύναψη συμφωνίας για την παροχή νέου δανείου βοήθειας.  

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Πώς θα αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο – Έκτακτα σχέδια καταρτίζει η Ευρώπη

«Kόφτης» στα κλιματιστικά στο Δημόσιο – Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας

Μείωση αντί κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στις σκέψεις της κυβέρνησης