Μπορεί η Κομισιόν να ζητά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστον τώρα! Πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση θεωρούν πιο πιθανό το να εξεταστεί η περικοπή του φόρου κατά 50%, κάτι που υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος στον Προϋπολογισμό περίπου 150 – 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα διατυπώνονται στην 14η έκθεση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας «η επαναξιολόγηση του Τέλους Επιτηδεύματος, που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στους επαγγελματίες, θα μπορούσε να βελτιώσει τη δομή των φορολογικών τους βαρών, να ενθαρρύνει τη φορολογική αυτοσυμμόρφωση (δηλαδή να περιορίσει τη φοροδιαφυγή) και να υποστηρίξει τις επενδύσεις».

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλα τα σενάρια στη βάση του πώς θα καλυφτεί η απώλεια των εσόδων. Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος σημαίνει ότι ο φόρος θα διαμορφωθεί ως εξής:

■ Από 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους σε 400 ευρώ.

■ Από 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους σε 500 ευρώ.

■ Από 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.

■ Από 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα σε 300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόστηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά. Λόγω αδυναμίας περιορισμού της φοροδιαφυγής, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, η τότε κυβέρνηση επέβαλε οριζόντιο τέλος σε επιτηδευματίες (φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανέρχονται (ανάλογα με την χρονιά) σε 350 – 400 εκατ. ευρώ και αυτά αντλούνται από 650.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξαρτήτως αν το εισόδημά τους είναι μικρό, μεσαίο ή μεγάλο.

Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Διαβάστε ακόμη:

Οργή της Άγκυρας μετά την «εκστρατεία» διεθνοποίησης της Αθήνας

Οι Έλληνες εφοπλιστές που πήραν το στοίχημα των 5 δισ. δολαρίων (pics)

Premia Properties: Οι επόμενες κινήσεις μετά το deal με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα