Το θέμα δεν είναι ότι η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών δικαιώνει 1 στους 3 φορολογουμένους, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Το θέμα είναι ότι σώζει αυτούς που δεν έχουν «στον ήλιο μοίρα» και δεν θα μπορούσαν ποτέ αλλιώς να δικαιωθούν!

Παράδειγμα: άπορος υπερήλικας ζει κατάκοιτος επί χρόνια σε ένα κρεβάτι σε ίδρυμα. Το 2018 ζήτησε σύνταξη ανασφάλιστου. Ο ΟΠΕΚΑ έκανε σχεδόν 3 χρόνια να τη βγάλει! Του την έδωσε όλη μαζεμένη, τέλη 2020. Παρακράτησε όμως φόρο εισοδήματος 20%, όπως στα αναδρομικά αποδοχών και συντάξεων.

Καλοκαίρι 2021 στη φορολογική του δήλωση ήταν προσυμπληρωμένο στο Ε1 ότι το 2020 εισέπραξε συνολικά 5.000 ευρώ. Δεν ήταν όμως συμπληρωμένο ότι του παρακράτησαν 1.000 (το 20%). Οταν ρωτήθηκε η ΔΟΥ, διαπιστώθηκε ότι στο ηλεκτρονικό Ε1 δεν περνούσαν οι κρατήσεις στους ανθρώπους αυτούς. Διότι από τον Νοέμβριο 2020 ο νόμος Βρούτση ορίζει ότι τα βοηθήματα της Πρόνοιας δεν θεωρούνται εισόδημα.

Ετσι το ηλεκτρονικό σύστημα θεωρούσε αδύνατο να μπει φόρος εισοδήματος σε κάτι που δεν ήταν εισόδημα – παρότι ήταν πριν από το 2020! Τα «νταμάκια» με τους κωδικούς για τις κρατήσεις έμεναν «κλειδωμένα» και δεν γινόταν διόρθωση, νέα εκκαθάριση και επιστροφή φόρου. Ο άνθρωπος έβλεπε ότι πήρε 5.000 ευρώ ενώ στο ΑΤΜ πήρε 4.000. Και δεν μπορούσε να το διορθώσει ούτε η ΔΟΥ, ούτε ο ΟΠΕΚΑ που έκανε την παρακράτηση.

Την «αναπηρία» του κράτους «θεράπευσε» με μια απλή ηλεκτρονική αίτηση η ΔΕΔ: έκρινε ότι ακόμα και αν το Taxisnet δεν το δέχεται, η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να εισπράττει 1.000 ευρώ φόρο για βοήθημα 5.000 που σε κάθε περίπτωση θα ήταν αφορολόγητο, αλλά ειδικά για άπορους αναπήρους δεν αποτελεί καν εισόδημα!

Τελικά του επιστράφηκαν φέτος τα αχρεωστήτως παρακρατηθέντα. Αλλιώς, όμως, ο άνθρωπος μόνο στα δικαστήρια ίσως έβρισκε κάποτε το δίκιο του. Και φυσικά, ούτε τα χρήματα ούτε τον τρόπο είχε να φτάσει ως εκεί. Ιδιες περιπτώσεις υπάρχουν πάμπολλες, με αναδρομικά προ του 2020. Και η λύση για τους πάμπτωχους λέγεται «απόφαση 63/21-3-2023 ΔΕΔ Αθηνών».

Διαβάστε ακόμη

Το σχέδιο για «λαϊκό ομόλογο» με απόδοση πάνω από τον πληθωρισμό

Αποκαλυπτικό: Ο Θανάσης Μαρτίνος μιλάει για τον φίλο του Γιώργο Προκοπίου (pics)

ΤΑΙΠΕΔ: Δεσμευτικές προσφορές στις 23/8 για το λιμάνι του Βόλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ