Είναι γεγονός ότι βιώνουμε και στην χώρα μας, μια συγκυρία ταχύτατου μετασχηματισμού των παραγωγικών συνθηκών, κυρίως λόγω της τεχνολογίας που επιφέρει μείζονες αλλαγές σε οικονομικές δομές στις οποίες βασιστήκαμε χρόνια.

Ταυτόχρονα την τελευταία περίοδο συνέβησαν απρόοπτα γεγονότα – μαύροι κύκνοι – που έπληξαν τη δυναμική των οικονομιών, όπως η αναταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω πανδημίας, η ενεργειακή κρίση λόγω και του πολέμου Ρωσίας -Ουκρανίας, η επιστροφή με διψήφια νούμερα του πληθωρισμού και η πρωτοφανής σε ένταση, πολιτική των κεντρικών τραπεζών στην άνοδο των επιτοκίων.

Η Ελλάδα σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον  κλείνει τον κύκλο της δεκαετούς κρίσης και σε περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας επιδιώκει να θεραπεύσει τις πληγές που κληροδότησε η περίοδος 2008 -2018. Η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η επιβράδυνση που παρουσίασαν οι ιδιωτικές επενδύσεις καθώς υποχώρησαν στο 1/3 των προ κρίσης επιπέδων. Την τελευταία τετραετία έγιναν μεγάλα βήματα για την ανόρθωση της οικονομίας, αλλά και πάλι το χαμένο έδαφος που πρέπει να καλύψουμε είναι αρκετό, καθώς οι ιδιωτικές επενδύσεις κυμαίνονται σήμερα γύρω στο 15% του ΑΕΠ έναντι περίπου 22% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις σε οικονομία και δημόσιο τομέα είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ η προσήλωση στη μεθοδική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η ευκαιρία και ταυτόχρονα η πρόκληση που έχει η χώρα μπροστά της, προκειμένου να κινητοποιήσει τις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης.

Η Ελλάδα έχει τώρα μια μοναδική ευκαιρία να εξαλείψει χρόνιες παθογένειες, να ξεπεράσει πλήρως και ουσιαστικά τα προβλήματα της κρίσης, να αναδιατάξει την οικονομία της και να ενισχύσει την εξωστρέφεια της. Για να εδραιωθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε ρυθμούς ανάπτυξης στην περιοχή του 3%.

Το τραπεζικό σύστημα είναι το κλειδί που θα υποστηρίξει αυτήν την εθνική προσπάθεια. Οι τράπεζες σε ένα βαθμό έλυσαν το πρόβλημα των NPLs, ενώ ένας νέος «Ηρακλής ΙΙΙ» θα ολοκληρώσει την εξυγίανση τους, κυρίως των μικρότερων τραπεζών, ενισχύοντας και βελτιώνοντας σταθερά την ποιότητα των κεφαλαίων τους, λειτουργώντας παράλληλα θετικά και στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ωστόσο λόγω της κληρονομιάς της κρίσης, το ενεργητικό των τραπεζών παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αφού μεγάλο μέρος του μεταβλήθηκε σε χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων. Είναι μια αδυναμία που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας μας προϋποθέτει κεφαλαιακή ευχέρεια και απρόσκοπτη χρηματοδότηση των επενδυτικών πλάνων, συνεπώς ισχυρό τραπεζικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία να υποστηρίξουμε επιχειρηματικά, μέσω του επενδυτικού οχήματος Thrivest Holding, τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα. Η συνένωση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank εξυγιαίνει και αθροίζει δυνάμεις, ενώ η σταθερή υποστήριξη των μετόχων σε κάθε βήμα του συγκεκριμένου εγχειρήματος, φιλοδοξούμε να προσφέρει στο τραπεζικό σύστημα μια νέα υγιή και εύρωστη δομή.

*O Αλέξανδρος Εξάρχου είναι αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Intrakat και μέτοχος, μαζί με τους Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, στην Thrivest Holding, το επενδυτικό όχημα στον τραπεζικό τομέα

Διαβάστε ακόμη 

Πώς «τσιμπάει» η εφορία infuencer και όσους «επιχειρούν» μέσω social media

Η «σοφή πηγή», η νέα κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, η βίλα με τα 23 εκατ. ευρώ, το deal Εnel-Macquarie και η Marriott στο Ελληνικό

Το πλάνο για την είσοδο της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο το 2024 και τα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ