Το πιο σημαντικό «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έχει απόψε τα μεσάνυχτα η Ελλάδα, καθώς αναμένει τον «χρησμό» του Οίκου Standard & Poor’s για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σε ένα ζοφερό διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, με την «ατμομηχανή» της Ευρώπης (Γερμανία) να φλερτάρει με την ύφεση και με δεύτερο πόλεμο «στη γειτονιά της», που μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, η ενδεχόμενη αναβάθμιση της χώρας μας από τον διεθνή οίκο μπορεί να ανοίξει μια «ομπρέλα προστασίας» για απρόβλεπτες καταστάσεις στο μέλλον.

Πριν μεσολαβήσουν οι νέες διεθνείς αναταραχές, η Ελλάδα είχε κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα από τρεις οίκους αξιολόγησης. Μόνο η DBRS, όμως, ανήκει στους «big 4», τους οποίους «ακούει και διαβάζει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μια δεύτερη ανάλογη αναβάθμιση από μεγάλους οίκους, δεν θεωρείται τυπική διαδικασία. Κυρίως διότι στην πραγματική οικονομία, την πόρτα για τα διεθνή κεφάλαια και τους μεγάλους ξένους επενδυτές δεν την ανοίγει άλλος κανείς ίσως, εκτός από την Standard and Poor’s. «Αν την DBRS τη λαμβάνει υπόψιν το 10%-15% της παγκόσμιας αγοράς, την S&P’s την παρακολουθεί το 60-70% των αγορών».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν η διεθνής αβεβαιότητα δεν επηρεάσει αρνητικά την κρίση του οίκου για τη χώρα μας, απόψε οι 2 στους 3 παγκόσμιους «παίκτες» (πολυεθνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και funds) θα μάθουν ότι… επιτρέπεται να φέρουν ξανά λεφτά στην Ελλάδα!

Και αν ακόμα κι έτσι η Ευρώπη ή και η παγκόσμια οικονομία «φρενάρουν» λόγω των φόβων πολέμου ή ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα θα έχει μπει στις «οθόνες» των dealing room όλου του κόσμου. Και ενώ οι επενδυτές που ρισκάρουν μπορεί να μειώνονται διεθνώς, λόγω της αρνητικής συγκυρίας, θα έχει ανοίξει η πόρτα σε περισσότερους για να κάνουν την είσοδό τους άλλοι, που μέχρι σήμερα δεν θα περνούσαν… ούτε απ’ έξω από τη χώρα!

Αντέχει… και τον πόλεμο

Η κρίση της S&P’s δεν θα βασιστεί μόνο σε ό,τι έχει επιτύχει η Ελλάδα ως τώρα, αλλά τι προοπτικές διανοίγονται και στη συνέχεια. Επηρεάζει, όμως, και η ίδια με την απόφασή της τις προοπτικές αυτές, καθιστώντας ακόμα πιο ρεαλιστικό και εφικτό τον στόχο για αύξηση επενδύσεων 12,1% το 2024. Αυτός ο παράγοντας ίσως αποδειχθεί ο πιο σημαντικός για την ανάπτυξη την επόμενη χρονιά.

Διόλου τυχαία, μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που μόλις προ ημερών προέβλεπε ανάπτυξη 2,5% για φέτος, ήρθαν χθες και οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ που «δείχνουν» ανάπτυξη 2,4%. Και οι δύο αυτές νέες προβλέψεις, είναι πάνω από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη… 2,3% (και όσο «πέφτει μέσα» στις προβλέψεις του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αυτό αποτιμάται θετικά από τους Οίκους Αξιολόγησης).

Για το 2024 όμως, και το ΔΝΤ και το ΙΟΒΕ προβλέπουν ανάπτυξη κάτω από 3% που προβλέπει η Αθήνα. Και πάλι έτσι, η Ελλάδα θα έχει σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη από την ευρωζώνη. Καθώς όμως μας χωρίζουν πάνω από 12 μήνες μέχρι «να κάτσει η μπίλια», δεν θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μπορεί τελικά να διαψεύσει (ευχάριστα και πάλι) τις απαισιόδοξες προβλέψεις.

Στην πράξη πάντως, παρά τις ανησυχίες για το μέλλον, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι μετά από αύξηση παγίων επενδύσεων 10% φέτος, «μόνο οι επενδύσεις αναμένεται να υπερβούν τη φετινή τους επίδοση, με υψηλότερη ετήσια διεύρυνση το 2024». Ρυθμοί επενδύσεων που θα αυξάνονται ακόμα περισσότερο όταν άλλα μεγέθη θα πέφτουν, ίσως αποδειχθούν έτσι τελικά και η (μόνη) «ασπίδα προστασίας» για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα.

Τι (άλλο) «βλέπει» το ΙΟΒΕ

Τους κινδύνους αυτούς πάντως διαβλέπει στην τριμηνιαία έκθεσή του και το ΙΟΒΕ, εντοπίζοντας ότι:

· Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύονται, με νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, συντήρηση του πολέμου στην Ουκρανία, αναζήτηση ευρύτερης κατεύθυνσης παγκόσμιας ισορροπίας.

· Το διεθνές εμπόριο πιέζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το κόστος χρήματος και η αβεβαιότητα επηρεάζουν τις επενδύσεις και το κέντρο βάρους της οικονομίας μετακινείται εκτός Ευρώπης.

Ο πληθωρισμός αυξάνεται έως 4,3% φέτος, «λόγω κυρίως της ανθεκτικότητας της καταναλωτικής ζήτησης. Για το 2024, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται πως θα ενισχυθεί με ρυθμό στην περιοχή του 2,6%, λόγω κυρίως των ενεργειακών αγαθών». Με άλλα λόγια, η κατανάλωση των νοικοκυριών φαίνεται ανθεκτική ως τώρα στις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και ο πληθωρισμός φαίνεται ανθεκτικός λόγω της ισχυρής κατανάλωσης.

Διαβάστε ακόμη

Το οικονομικό έγκλημα της δεκαετίας: Ο άνθρωπος που έκλεψε και έχασε 3 δισ. δολάρια

Οι γαμήλιες ευχές των Συριζαίων στον Stefanos (δεν μεταδίδω άλλο), τα κανάλια στο Μαξίμου, η ΔΕΗ μιλάει αποκλειστικά με τον Κωτσόβολο, ο Πηλαδάκης και το luxury ακίνητο

Το Tae Kwon Do και άλλα 3 ακίνητα στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου αναζητούν επενδυτή (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ