ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι… τουρίστες θα πληρώσουν τα 300 εκατ. για το «Ταμείο Καταστροφών»

Φόρος Διαμονής: αύξηση 1-6 ευρώ ανά διανυκτέρευση

«Λύθηκε το μυστήριο» για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για το νέο «κουμπαρά» αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές, ο οποίος δημιουργήθηκε και από 300 εκατ. ευρώ, θα φτάσει στα 600 εκατ. ευρώ το 2024.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ, το ποσόν αυτό θα προέλθει από αύξηση 1 έως 6 ευρώ, η οποία θα επιβληθεί στον Φόρο Διαμονής στα ξενοδοχεία.

Αυτό σημαίνει ότι από το 2024, η διανυκτέρευση θα κοστίζει ακριβότερα στους πελάτες τους, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος ή ξενοδοχείου. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τους πελάτες πολυτελών ξενοδοχείων.

Σήμερα ο Φόρος Διαμονής ξεκινάει από 0,50 λεπτά ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο για τα πολύ απλά καταλύματα (δωμάτια) ενός ή δύο αστέρων, αυξάνεται σε 1,5 ευρώ για τα 3 αστέρια και φτάνει έως τα 4 ευρώ η βραδιά, για ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Αν και αναμένεται εξειδίκευση του μέτρου από Δευτέρα από τα αρμόδια υπουργεία, όπως όλα δείχνουν η νέα κλίμακα θα ξεκινάει από 1,5 ευρώ και θα φτάνει έως τα 10 ευρώ η βραδιά.

Θα το πληρώσουν τα εκατομμύρια ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, αλλά και οι Έλληνες στις διακοπές τους. Σε τέτοια περίπτωση, για παράδειγμα, για διακοπές 10 διανυκτερεύσεων ετησίως (καλοκαίρι και χειμώνα) μία 4μελής οικογένεια θα κληθεί να πληρώσει από 40 ευρώ επιπλέον, ή το πολύ έως 400 ευρώ αν επιλέγει να μείνει σε πεντάστερα ξενοδοχεία πολυτελείας.

Διαβάστε ακόμη

Στήριξη Μητσοτάκη στον 5ο πυλώνα – Τι είπε από τη ΔΕΘ για «Ηρακλή», δάνεια και καταθέσεις

ΔΥΠΑ: Πότε σταματούν οι αιτήσεις για προγράμματα μαθητείας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Προσοχή: Τα οικιακά προϊόντα καθαρισμού μολύνουν τον αέρα (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ