Η Τουρκία έχει εντείνει τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την πανδημία COVID-19, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι διεξάγονται εξερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Γιαβούζ, καθώς και τα σεισμικά σκάφη Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός Χαιρεντίν Πασά. Το δύτερο πλοίο γεώτρησης Φατίχ πρόκειται να συνεχίσει τις δραστηριότητές του προς το παρόν στη Μαύρη Θάλασσα και πρόκειται να μεταφερθεί στην ανατολική Μεσόγειο τον Ιούλιο για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση.

Το τρίτο τρυπάνι της Τουρκίας, που λέγεται Κανουνί, έφτασε επίσης στο Τασούκου, της Μερσίνης, από τις 15 Μαρτίου, αναφέρει το Anadolu.

Ο αντίκτυπος του COVID-19, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, επηρέασε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης παγκόσμιων εταιρειών πετρελαίου και είχε ως αποτέλεσμα να αναθεωρήσουν ή να αναστείλουν προσωρινά τα προγράμματα αυτά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ανατολικής Μεσογείου.

Τι έχουν αποφασίσει οι εταιρείες για τα οικόπεδα πέριξ της Κύπρου

Η ExxonMobil έχει θέσει σε αναστολή τα σχέδια γεώτρησης στα ανοιχτά της Κύπρου από τις 13 Απριλίου, λόγω της επιδημίας COVID-19 και με το απρόβλεπτο στις διεθνείς αγορές.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα προγράμματα γεώτρησης γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας. Το σύνολο και το ENI, αναβάλλονται επίσης για τα προγραμματισμένα τρία πηγάδια το 2020 και έξι πηγάδια τα επόμενα δύο χρόνια.

Στις 25 Μαρτίου, μια ιταλική εταιρεία, η ENI ανακοίνωσε την αναθεώρηση των σχεδίων της 2020-2021. Τα αναθεωρημένα έργα περιλαμβάνουν κυρίως δραστηριότητες ανάντη, ιδίως βελτιστοποίηση παραγωγής και νέες εξελίξεις έργων που πρόκειται να ξεκινήσουν βραχυπρόθεσμα.

«Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα απώλεια όρεξης»

Ο Μεχμέτ Μπιρεσελίογλου, επικεφαλής του τμήματος βιώσιμης ενέργειας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, δήλωσε στο πρακτορείο  Anadolu ότι τα εξερευνητικά και ναυτικά πλοία φεύγουν από την Ανατολική Μεσόγειο μετά το ξέσπασμα του COVID-19.

“Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα απώλεια όρεξης για διεθνείς παράγοντες στην περιοχή”, είπε. “Εάν η Τουρκία μπορεί να ξεπεράσει αυτήν την κρίση με τις λιγότερες πιθανές ελλείψεις, η πλεονεκτική θέση της θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο”, είπε.

«Οι διεθνείς εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με την Τουρκία»

Ο Ογουζάν Ακυενέρ, πρόεδρος του Τουρκικού Κέντρου Ενεργειακών Στρατηγικών & Πολιτικής (TESPAM), πρόσθεσε ότι το COVID-19 επηρέασε όλες τις εταιρείες εξερεύνησης, γεώτρησης και παροχής υπηρεσιών στην περιοχή.

Πολλές εταιρείες πετρελαίου επί του παρόντος δεν έχουν τον προϋπολογισμό για «επικίνδυνες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Akyener και πρόσθεσε ότι η κατάσταση για την Τουρκία είναι διαφορετική.

“Η Τουρκία συνεχίζει τις ερευνητικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο με την υποστήριξη των δημόσιων οικονομικών στη θαλάσσια ζώνη”