του Αργύρη Παπαστάθη

Με μια βαλίτσα εκκρεμότητες αναχωρεί το απόγευμα της Παρασκευής η τρόικα από την Αθήνα καθώς παραμένουν πολλά ανοικτά ζητήματα και η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μόλις ένα μήνα για να ολοκληρώσει πάνω από 70 προαπαιτούμενα ως την επόμενη επίσκεψη των δανειστών, το αργότερο, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων της Παρασκευής είναι πρωινό και σύντομο. Στις 08.30 το πρωί συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και στις 09.30 ακολούθησε το ραντεβού για τα δημοσιονομικά και η σύνοψη του πρώτου πενθημέρου των επαφών.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις δήλωσε λίγο μετά τις 11 το πρωί, ότι οι θεσμοί συμφωνούν με τους στόχους του προσχέδιο του προϋπολογισμού. Πιο συγκεκριμένα το στέλεχος ανέφερε ότι το 2017 οι θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ δηλαδή 1,05% πάνω από το στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιθώριο πάνω από 1,8 δισ ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις. Επίσης το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι οι θεσμοί συμφωνούν με το στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2018 δηλαδή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Από αυτή την αναφορά συνάγεται ότι, επί του παρόντος τουλάχιστον, τα στελέχη του κουαρτέτου δεν ζητάνε από την κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2018.

“Μπορώ να εκτιμήσω με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018” τόνισε από την πλευρά του, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την τρόικα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει τελειώσει συζήτηση για το θέμα.

Ο ίδιος είπε ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και αυτό “φάνηκε από το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν είχαν μεγάλη διάρκεια”. Οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα σε τέσσερις εβδομάδες, στο τέλος Νοεμβρίου. 

“Ηταν από τις καλύτερες συναντήσεις” συμπλήρωσε, για να προσθέσει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνονται διαρκώς τηλεδιασκέψεις στη διάρκεια των οποίων αναμένεται να συμφωνηθεί και ο τρόπος χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος.

“Έχουμε πλαίσιο συμφωνίας στα περισσότερα θέματα, και συμφωνήσαμε σε δύο τα επόμενα βήματα” ανέφερε εξερχόμενος από τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Τα δύο θέματα είναι η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και το δεύτερο ο ρόλος της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της, τις ΕΠΑ, όπου θα πρέπει να περιοριστεί η θέση της.

Εκπρόσωπος θεσμών: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις

Καλές και εποικοδομητικές χαρακτήρισε εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα του ESM και του ΔΝΤ.

Όπως είπε μετά την ολοκλήρωση σήμερα της πρώτης φάσης των επαφών με την κυβέρνηση, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο είναι σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων και στόχος παραμένει να τελειώσει η γ’ αξιολόγηση έως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Μετά και από τη χθεσινή έγκριση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στην κυβέρνηση πνέει αέρας αισιοδοξίας.

Παρά την αισιοδοξία ωστόσο, το έκτακτο επίδομα των 1000 ευρώ σε 1 εκατ. πολίτες που προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης συγκεντρώνει ενστάσεις από την πλευρά των Θεσμών. Η δική τους αντιπρόταση είναι να διατεθεί το όποιο πόσο προκύψει από την υπέρβαση έναντι του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Μεταξύ άλλων, όπως αναμενόταν, η τρόικα δεν δέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που ορίζονται στο νόμο Κατρούγκαλου και επιβαρύνουν χιλιάδες επαγγελματίες.

Επιπλέον, στις επαφές της Πέμπτης στο Hilton κατέστη σαφές ότι το επίδομα για τους τρίτεκνους το 2018 θα εξαρτηθεί από τις περικοπές ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να γίνουν στα Υπουργεία.

Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί

Εξάλλου επιβεβαιώθηκε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες (ακόμη και για την πρώτη κατοικία) θα αρχίσουν στις 29 Νοεμβρίου. Το μεγάλο ερώτημα που μένει να διευκρινιστεί στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας είναι ποιο θα είναι τελικά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1 Ιανουαρίου του 2018.

Στα θέματα που προχώρησαν την Πέμπτη ανήκει και το “αγκάθι” με τις συντάξεις χηρείας. Αποφασίστηκε ότι με 20 έτη ασφάλισης η κατώτατη σύνταξη χηρείας θα είναι 384 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα το επίδομα τέκνων θα είναι 384 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών. Για τις συντάξεις χηρείας μετά από 15 έτη ασφάλισης θα ισχύει κατώτατη σύνταξη 360 το μήνα ενώ στο ίδιο ποσό θα φτάνει και το επίδομα τέκνων ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, τέλος, αρμόδια πηγή του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα προεδρικά διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων. Επίσης, οι θέσεις για τους μόνιμους γενικούς γραμματείς των Υπουργείων θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο. Μετά την υποβολή των βιογραφικών θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων για 10 άτομα ανά Υπουργείο που θα περάσουν στη φάση αυτή. Για την κινητικότητα αναμένεται άμεσα η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα βάσει της οποιάς θα γίνει η διαδικασία.