Στο… περίμενε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει ακόμα τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια που αναγκάστηκαν να εισπράξουν, “κουρεμένα” μέσα στο 2021!

Οι ιδιοκτήτες προσπαθούν με κάθε διαθέσιμο μέσο να διεκδικήσουν τα ποσά που δικαιούνται από το Δημόσιο.

Αν και τα υποχρεωτικά “κουρέματα” μισθωμάτων έχουν τελειώσει από το καλοκαίρι, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κλείσει ακόμα όλες τις εκκρεμότητές του προς τους πολίτες.

Η καθυστέρηση δημιουργεί ερωτηματικά αλλά, κυρίως, προβλήματα επιβίωσης στους δικαιούχους των αποζημιώσεων που τις έχουν στερηθεί, πέραν κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «γίνεται προσπάθεια ως την τελευταία στιγμή για μια λύση που δεν θα αποδειχθεί ατελέσφορη» όπως οι προηγούμενες.

Όπως έχει ζητήσει και η ΠΟΜΙΔΑ πρέπει να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να καταβληθούν όλα τα εκκρεμή ποσά αποζημιώσεων των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα όσων σχετίζονται με υπεκμισθώσεις ακινήτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την διόρθωση των δηλώσεων Covid είναι οι εμπλεκόμενοι να ενημερωθούν από την ΑΑΔΕ για το είδος των λαθών που έχουν κάνει ο καθένας.

Οι ενημερώσεις που έχουν αναρτηθεί μέχρι σήμερα είναι μέχρι τον Απρίλιο του 2021 χωρίς να δίνουν σαφή εικόνα του τρόπου επίλυσης των λαθών.

Ειδικά στις περιπτώσεις των Υπεκμισθώσεων οι εκμισθωτές δεν γνωρίζουν σε ποιον έχει υπεκμισθώσει το ακίνητο ο μισθωτής τους και αν ισχύουν οι προϋποθέσεις της Ε.2123/2021.

Επιπλέον οι ιδιοκτήτες ζητούν τα εξής:

1. Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή διορθώσεων και δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020,

2. Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή δηλώσεων COVID για τους μήνες Ιούνιο & Ιούλιο 2021 διότι για αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε η ευκαιρία μόνο για αρχικές δηλώσεις.

3. Να εκδοθούν άμεσα αποφάσεις για τους ΚΑΔ μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, ή έστω ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει πλέον για κανένα δικαίωμα μείωσης ενοικίου, δεδομένου ότι διάφοροι ενοικιαστές αρνούνται ακόμη και τώρα να καταβάλουν τα μισθώματα ή μέρος τους, με τον αναπόδεικτο ισχυρισμό ότι συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα μείωσης ενοικίου!

4. Στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» των φορολογουμένων που γνωρίζουν ότι δικαιούνται συμψηφισμό των περυσινών υπολοίπων αποζημιώσεων από μειώσεις ενοικίων από τις εφετινές φορολογικές υποχρεώσεις (εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) δεν εμφανίζεται κανείς απολύτως αυτόματος συμψηφισμός.

Πρέπει συνεπώς στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, είτε να εμφανιστούν άμεσα και να αφαιρεθούν από την «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» τα συμψηφιστέα ποσά και το απομένον πληρωτέο ποσό φόρου, ή έστω να εκδοθεί άμεσα ανακοίνωση για τον τρόπο και τον χρόνο αυτόματης διενέργειας των συμψηφισμών των περυσινών αποζημιώσεων με τις νέες οφειλές, πριν λήξουν όλες οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ!

Διαβάστε ακόμη

Οι 8 στόχοι για την οικονομία το 2022 – Ποιο είναι το «μεγάλο στοίχημα»

Λάκης Γαβαλάς: Σε νέα περιπέτεια για το εμβληματικό ακίνητο της Κάντζας

To… γεφύρι της Εθνικής, η ελληνοκινεζική ειρήνη στον ΑΔΜΗΕ, η νέα διοίκηση στην ΙCAP και τα πεντάστερα της Κρήτης