Σ ε πλούσιες οικογένειες του εξωτερικού που θέλουν να μεταναστεύσουν φορολογικά -και όχι μόνο- στην Ελλάδα στοχεύει το τρίτο στάδιο του λεγόμενου «Non Dom», του επόμενου προγράμματος που σχεδιάζεται για την προσέλκυση αλλοδαπών κεφαλαίων στη χώρα μας.

Εύποροι κάτοικοι του εξωτερικού που καλοβλέπουν τον ελληνικό ήλιο σκέφτονται να μεταναστεύσουν στη χώρα μας, προβληματίζονται όμως για το πώς θα το κάνουν λόγω του δαιδαλώδους φορολογικού ασφαλιστικού συστήματος αλλά και του θηρίου τους γραφειοκρατίας που έχει αποτρέψει πολλούς από μια τέτοια απόφαση, ειδικά όταν αφορά ολόκληρες οικογένειες.

Ουσιαστικά ψάχνουν λύσεις-πακέτο, όπου ένας φορέας ή μια εταιρεία θα μπορεί να διαχειριστεί το σύνολο των αναγκών μετεγκατάστασης της οικογένειας στην οποία ανήκουν.

Τέτοιες εταιρείες είναι τα λεγόμενα «οικογενειακά γραφεία» (family offices) που λειτουργούν με τη συγκεκριμένη δομή σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, τα οικογενειακά γραφεία διαχειρίζονται υποθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, αν όχι δισεκατομμυρίων, παρέχοντας σύνθετες υπηρεσίες στους ενδιαφερόμενους για θέματα logistics, λογιστικά, υποθέσεις ίδρυσης επιχειρήσεων, μεταβιβάσεις ακινήτων, στοχευμένες τοποθετήσεις κεφαλαίων, μέχρι και το πού μπορούν να διατεθούν χρήματα για φιλανθρωπικούς και άλλους σκοπούς. Τα ίδια γραφεία ασχολούνται με τη μεταφορά της οικογένειας από τη μία χώρα στην άλλη, την αγορά του κατάλληλου ακινήτου και τη διεκπεραίωση όλων των γραφειοκρατικών υποθέσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετεγκατάσταση των ατόμων αλλά κυρίως των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η ελληνική νομοθεσία δεν έχει προβλέψει κάποιο πλαίσιο για τα οικογενειακά γραφεία, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να προχωρήσουν τόσο στη θεσμοθέτησή τους όσο και στην παροχή κινήτρων για ένα πρόγραμμα από το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη και το Δημόσιο χάρη στην προσέλκυση κεφαλαίων. Σημείο προσοχής, όπως λένε αρμόδιοι, είναι το καθεστώς λειτουργίας αυτών των γραφείων έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργούνται κίνητρα για τη μεταφορά εύπορων οικογενειών στην Ελλάδα.

Οπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, οι εταιρείες του νόμου 89 για τις ναυτιλιακές προσφέρουν κάποιες τέτοιες λύσεις, αλλά το μοντέλο αυτό δεν καλύπτει όλους τους ενδιαφερόμενους. Αυτό που χρειάζεται, όπως λένε ίδιοι, είναι να μπορούν να λειτουργούν τα οικογενειακά γραφεία όπως στο εξωτερικό και να παρέχουν υπηρεσίες που θα ξεκινούν από την επένδυση της περιουσίας των ενδιαφερομένων, τη ρύθμιση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και μπορούν να φτάνουν μέχρι και τη μισθοδοσία του προσωπικού που εργάζεται για την οικογένεια.

Κίνητρα που μπορούν να ενισχύσουν έναν τέτοιο θεσμό είναι πιθανόν οι εκπτώσεις δαπανών για τη μετεγκατάσταση των συγκεκριμένων οικογενειών, που μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη από παράλληλες δραστηριότητες. Κάτω από την ομπρέλα των οικογενειακών γραφείων μπορούν να συνεργαστούν λογιστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, εταιρείες επένδυσης κεφαλαίων, με στόχο να εξυπηρετήσουν εύπορες οικογένειες που μπορεί να αποτελέσουν και τους επενδυτές του μέλλοντος.

Ας δούμε ως παράδειγμα την IBFS United, που λειτουργεί σε διάφορες χώρες, όπως και στην Κύπρο, και εξυπηρετεί πολλούς εύπορους κατοίκους της Ρωσίας.

Το εύρος υπηρεσιών γραφείου περιλαμβάνει τους ακόλουθους τομείς:

■ Οικονομικών (το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που να συνδράμει στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των προσωπικών λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης λύσεων για την ομαλή κίνηση της κεφαλαιακής δομής του πελάτη, η καταγραφή των επενδυτικών κεφαλαίων, η περιοχή αναζήτησης για επενδύσεις, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.).

■ Πρόγραμμα των επενδυτικών κεφαλαίων: τα hedge funds, μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά μέσα.

■ Επίλυση των διάφορων νομικών προβλημάτων των πελατών στη Ρωσία και στο εξωτερικό, εγγραφή εταιρειών, επενδύσεις και άλλες οικονομικές συναλλαγές για λογαριασμό του γραφείου της οικογένειας.

■ Υποστήριξη των έργων και επίλυση σύνθετων προβλημάτων (π.χ. αναζήτηση και εφαρμογή των ιδεών του ανοίγματος νέων επιχειρήσεων που κυμαίνονται από τον υπολογισμό της περιόδου αποπληρωμής του κόστους και την εξεύρεση χώρων γραφείων μέχρι και την οικοδόμηση ενός δικτύου των προμηθευτών και των αγοραστών,που παρέχει τον έλεγχο της συνεκτικότητας της όλης δομής).

■ Συνοδευτικές αγορές ακριβών περιουσιακών στοιχείων.