Οικονομία

Investgr: Ο δεκάλογος για ξένες επενδύσεις και η αγωνία των εισηγητών

  • newsroom


Την αγωνία της οικονομικής κοινότητας για την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην χώρα μας, εκφράζει η «Πρωτοβουλία για τις Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα»

Την αγωνία της οικονομικής κοινότητας για την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην χώρα μας, εκφράζει η «Πρωτοβουλία για τις Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα» η οποία διοργανώνει φέτος το δεύτερο «InvestGR Forum», υπό την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Γιώργου Παγουλάτου.

Ο καθηγητής Παγουλάτος, με τη συνδρομή αρκετών επικεφαλής ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, συνέλεξε φέτος τις πιο σημαντικές προτάσεις τους, προκειμένου να βελτιωθεί το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας και στη συνέχεια συνέταξε έναν “Δεκάλογο για τις Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα”.

Σύμφωνα με αυτόν, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων απαιτεί αρχικά πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα, ένα φορολογικό περιβάλλον που να ευνοεί επενδυτικές αποφάσεις κι όχι να τις αποτρέπει, γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης ώστε να αποφεύγονται οι πολυετείς εκκρεμότητες, μείωση γραφειοκρατίας και ταχύτερη αδειοδότηση, πολιτικές που θα διαμορφώσουν εργατικό δυναμικό με υψηλού επιπέδου δεξιότητες, δομές μέσα στο ελληνικό δημόσιο που θα προσελκύουν επενδύσεις, ανάπτυξη υποδομών, περισσότερο βάρος στην έρευνα και την καινοτομία, ενθάρρυνση σύμπηξης μεγάλων οικονομικών μονάδων και εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κατά τη σημερινή ομιλία του στο δεύτερο forum της Πρωτοβουλίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η απερχόμενη κυβέρνηση έχει επιτύχει να φέρει τη σταθερότητα στα οικονομικά της χώρας και έκλεισε το χάσμα στο εξωτερικό ισοζύγιο λόγω των εξαγωγών και του τουριστικού συναλλάγματος. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στον επενδυτικό χάρτη και αυτό θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα μιας σειράς μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, όπως η σημαντική μεταρρύθμιση στο χωροταξικό -αφού η Ελλάδα βίωνε έναν επενδυτικό και χωροταξικό αναχρονισμό- καθώς στον τομέα αυτό μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο. Επιπροσθέτως ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε πολιτικές που οδήγησαν στη μείωση της γραφειοκρατίας σε πολλούς τομείς και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών όπως για παράδειγμα στις πολεοδομίες. Ως τρίτο σημαντικό κατονόμασε το φορολογικό σύστημα.

Ποιοι μετείχαν στο forum

Εκτός του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στα πέντε πάνελ συζήτησης συμμετείχαν πολιτικοί, επικεφαλής ξένων πολυεθνικών εταιρειών, ακαδημαϊκοί και ειδικοί, οι οποίοι συζήτησαν και κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις για τις εξής θεματικές ενότητες: Τουρισμό, Αποτελεσματικότητα Κράτους, Ψηφιακή Οικονομία και Καινοτομία, καθώς και για την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, αλλά και για τη σημασία των πρόσφατων ευρωεκλογών για την Ελλάδα.

Η επικεφαλής οικονομολόγος της IHS MARKIT ECONOMICS, κα Elisabeth Waelbroeck-Rocha, παρουσίασε μια σημαντική μελέτη με θέμα: «Για μια νέα στρατηγική επιτάχυνσης του οικονομικού μετασχηματισμού της Ελλάδας».

Ο δε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METRON ANALYSIS, κ. Στράτος Φαναράς, παρουσίασε τα ευρήματα έρευνας σε 35 CEOs ξένων εταιρειών με θέμα «Ελλάδα, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός;», ενώ ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Παγουλάτος, παρουσίασε τον Δεκάλογο για τις Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα, με βάση τις προτάσεις 40 CEOs ξένων εταιρειών στην Ελλάδα.

Ο ιδρυτής του InvestGR Forum, κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος, ανέφερε: «Πέρυσι, μπήκαν οι στέρεες βάσεις για την επιτυχή συνέχιση ενός Forum διαλόγου για το κρίσιμο θέμα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Φέτος, οι προσδοκίες μας επαληθεύθηκαν έτι περαιτέρω. Είναι παραπάνω από σαφές ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι εταίροι δηλώνουν δυναμικό «παρών» για την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα εκτός των συνόρων για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Το 2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στο 2nd InvestGR Forum συμμετείχαν ως χορηγοί, υποστηρικτές και Greek Ambassadors οι εταιρείες: NORTH STAR GROUP (Χρυσός Χορηγός), ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ, ABBVIE, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, DLA PIPER, EUROBANK, FRAPORT, INTERAMERICAN, KPMG, LEASEPLAN, MSD, OTIS (Χορηγοί), BOSCH και CARLSON WAGON LIT (Υποστηρικτές) και ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ, FOURLIS, SINGULAR LOGIC, TECHNOHULL και WATT + VOLT (Greek Ambassadors).