Οικονομία

ΙΟΒΕ: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

  • newsroom


Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον τελευταίο μήνα του 2020 διαμορφώθηκε στις 91,5 μονάδες, έναντι 91,0 μονάδων τον Νοέμβριο

Οριακή βελτίωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο, παίρνοντας ώθηση από την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως προκύπτει από τηντελευταία Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον τελευταίο μήνα του 2020 διαμορφώθηκε στις 91,5 μονάδες, έναντι 91,0 μονάδων τον Νοέμβριο. Η πορεία του δείκτη είναι αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης προσδοκιών στη Βιομηχανία, τομέας που αφενός δεν αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του, αφετέρου συνδέεται περισσότερο με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ήταν λιγότερο δυσμενές στο τέλος του 2020 από ό,τι εγχωρίως.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται μικρή ανάκαμψη και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά από πέντε μήνες συνεχούς υποχώρησης. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ουσιαστικά η συνέχιση των μέτρων και κατά την εορταστική περίοδο, είχε ήδη σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί στην έρευνα του Νοεμβρίου, οπότε ο δείκτης είχε επιδεινωθεί.

Η επαναλειτουργία φυσικών καταστημάτων σε ορισμένες δραστηριότητες και η εφαρμογή νέων μορφών πωλήσεων όπως ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών παραγγελιών και “παραλαβή στην πόρτα”, αναθέρμαναν ελαφρώς την αγορά, αλλά υποκατέστησαν μικρό μόνο μέρος του συνηθισμένου κύκλου εργασιών στην εορταστική περίοδο και σε ορισμένες μόνο κατηγορίες αγαθών.

Διατηρείται η απαισιοδοξία στις επιχειρήσεις

Ευρύτερα στον επιχειρηματικό τομέα η απαισιοδοξία διατηρείται, καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να αναπροσαρμόζουν τη λειτουργία τους ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας ενώ δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη ορατότητα για τη λήξη της.

Τα τρέχοντα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων επιδρούν εν μέρει ανασχετικά στις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μεσοπρόθεσμα την κανονική λειτουργία της αγοράς. Οι παρεμβάσεις πολιτικής που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς είναι κρίσιμες και είναι σκόπιμο να αφορούν σε ενεργητικές δράσεις υποβοήθησης της προσαρμογής των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες και λιγότερο σε ενίσχυσή τους στην τρέχουσα κατάστασή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι της ING για την ανεργία στην Ευρωζώνη το 2021

Άννα Αγγελικούση: Η προσωπικότητα της χρονιάς στη ναυτιλία

Κομισιόν: Συμφωνία για την προμήθεια 300 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNTech

Απόρρητο Απόρρητο