Ποδαρικό το 2022 θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών με 1,5 δισ. προνομιακά δάνεια που θα δοθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σε επιχειρήσεις με ώριμα επενδυτικά σχέδια.
Πρόκειται για φθηνά δάνεια-εξπρές που θα χορηγούνται μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών φορέων, ώστε μαζί με τη μόχλευση των τραπεζών και την ίδια συμμετοχή των τραπεζών να δώσουν σάρκα και οστά σε επενδυτικά σχέδια ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αυτό που διαμηνύουν από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι τα προνομιακά δάνεια 12,8 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα πέσουν κατευθείαν όλα μαζί στην αγορά. Θα μοιράζονται τμηματικά προς τις τράπεζες με προκηρύξεις, π.χ. από 200 εκατ. ή 500 εκατ ευρώ. Η αρχή γίνεται με το πρώτο πακέτο 1,5 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες για να μπορούν να πάρουν ξανά πακέτο δανείων θα πρέπει να έχουν προωθήσει τουλάχιστον το 70% όσων ήδη έλαβαν. Αν δεν το καταφέρουν, οι πόροι αποδεσμεύονται και επιστρέφουν στο Ταμείο.

Η τράπεζα τότε θα φεύγει από το παιχνίδι, εκτός αν βρει πελάτη-επενδυτή να διεκδικήσει μερίδιο στα δάνεια. Μαζί με τις επόμενες προκηρύξεις δανείων που θα ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης, Θεόδωρος Σκυλακάκης εκτιμάται ότι θα συγχρηματοδοτηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ έως το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Το πρώτο πακέτο

Όσον αφορά το πρώτο πακέτο, στο προσεχές διάστημα θα διατεθούν 600 εκατ. ευρώ προς την Ευρώπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς την EBRD και τα 500 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕπ. Εξάλλου, μέσα στην επομένη εβδομάδα θα υπογραφεί η επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει η παροχή των πρώτων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις ακόμα μικρότερες τράπεζες, που είναι η Optima, η Παγκρήτια Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τους κανόνες χρηματοδότησης, το 20% της επένδυσης θα πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, τουλάχιστον το 30% με δάνειο από τις τράπεζες και το υπόλοιπο έως και 50% μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική συμμετοχή, αυτή μπορεί να καλυφθεί με:

  • n Κεφάλαια από τα ίδια χρηματικά διαθέσιμα ή και δάνεια μειωμένης εξοφλητικής προτεραιότητας που λαμβάνει ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου από τους μετόχους ή εταίρους ή άλλες εταιρείες συνδεδεμένες με τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου.
  • n Με εισφορά σε είδος που συνδέεται ευθέως με την επιλέξιμη επένδυση και αποτιμάται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του επιλέξιμου επενδυτικού κόστους.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν ήδη δημιουργήσει ειδικά τμήματα για την εξυπηρέτηση των επενδυτικών προτάσεων. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αναλάβουν τόσο την προετοιμασία των επενδυτικών σχεδίων που θα κατατεθούν όσο και την παρακολούθηση υλοποίησής τους.

Βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί μια επένδυση είναι να προάγει την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο ανταγωνιστικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, δεν θα κρέμονται απόλυτα από τον κυβερνητικό προγραμματισμό. Σκοπεύουν να βγουν και από μόνες τους σε αναζήτηση επενδυτών, καθώς για πρώτη φορά θα έχουν τόσο μεγάλη ρευστότητα, δηλαδή τις… παρκαρισμένες αυξημένες καταθέσεις και τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πέρα από τη δυνατότητα πρόσθετων χορηγήσεων, τα ιδρύματα μπορούν πλέον να παίρνουν και «κομμάτι» του ρίσκου. Ενώ έως τώρα το Δημόσιο έλεγε στις τράπεζες «δώστε δάνεια σε ιδιώτες και το κράτος εγγυάται πως θα σας πληρώσει τη ζημιά», τώρα θα λέει το αντίστροφο: «Δώστε δάνεια σε ιδιώτες, αλλά δώστε και στο κράτος τις εξασφαλίσεις που οι ίδιες ζητάτε για λογαριασμό σας»!

«Σχέδιο Β»

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις θα είναι εγγυημένες καθώς το όλο εγχείρημα της προνομιακής δανειοδότησης θα υλοποιηθεί και με Σχέδιο Β: αν κάποια ή κάποιες τράπεζες μείνουν πίσω ή δεν ξέρουν πώς θα προωθήσουν τέτοια δάνεια, θα μπουν ξένες που κάνουν (όπως και σε άλλες χώρες) αυτό που ξέρουν καλά. Δηλαδή να δίνουν δάνεια για ευκαιρίες και νέες δουλειές στις επιχειρήσεις.

Εξάλλου, ο ιδιώτης επενδυτής θα μπορεί, εκτός από κρατικά δάνεια του Ταμείου, να αναζητά πίστωση από οποιαδήποτε τράπεζα (όχι μόνο τις 4 συστημικές), διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΤΕπ ή μέσω ειδικού fund (του εξωτερικού ή ενός νέου που θα συστήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) ή με ομολογιακό δάνειο κ.λπ. Εισάγεται έτσι και ένας νέου τύπου ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, που θα πρέπει να αναζητούν και να επιλέγουν πελάτες-επενδυτές, που, εκτός από το να παίρνουν δάνεια, θα βάζουν και δικά τους λεφτά.

Τους πρώτους μήνες του 2022 θα φτάσει τελικά η ώρα για τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα ξεπεράσουν συνολικά το 1,760 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ενισχύσεις που θα καλύπτουν ευρύ φάσμα αναγκών, από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέχρι τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με online πωλήσεις και σύγχρονες ταμειακές μηχανές και από την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών μέχρι την προώθηση του τουρισμού υγείας και ευεξίας. Η αρχή θα γίνει με το πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα αφορά 500.000 εργαζομένους και ανέργους.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέκτησε έναν θησαυρό με κρυπτονομίσματα

15 Ελληνες επιχειρηματίες μιλούν για τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων

Ο πλανήτης γιόρτασε την έλευση του 2022 στη σκιά της πανδημίας