Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα οι λαϊκές αγορές ενώ ξεκινάει και η υποχρεωτική χρήση POS. Ολοι οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στα πανηγύρια αλλά και στα Κυριακάτικα παζάρια, από σήμερα και εφεξής υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.

Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του.

Η χρήση POS επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με τους παραβάτες να αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα.

Το μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για το 2024 είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζονται μία σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων και αυτό για τα POS.

Στο μέτρο εντάσσονται 35 νέοι κλάδοι, μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:

λαϊκές και υπαίθριες αγορές
περίπτερα
ψιλικατζίδικα
ταξί
ασφαλιστικοί πράκτορες
μεσίτες
θέατρα
σινεμά