Για «αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο Joe Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM US, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews με αφορμή τη συμμετοχή του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Έχοντας στο βιογραφικό του τον τίτλο του «best rate forecaster by Bloomberg» για το 2023, ο  Joe Brusuelas θεωρείται ειδήμων στα θέματα της νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η RSM αποτελεί το 6ο μεγαλύτερο δίκτυο παγκοσμίως για υπηρεσίες ορκωτών ελεγκτών λογιστών και συμβούλων επιχειρήσεων.

Ερωτώμενος για το ποια είναι η εικόνα που έχουν οι ξένοι επενδυτές για την Ελλάδα και αν η χώρα θεωρείται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός απάντησε:

«Η Ελλάδα έχει βρεθεί σε μια αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη την τελευταία δεκαετία. Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη πριν από 15 χρόνια και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Αλλά αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Νομίζω ότι είναι σημαντικό το ελληνικό πολιτικό σύστημα να εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες για να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, την καλύτερη απασχόληση και την ευημερία που θα μοιραστεί σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό.

Τα πράγματα πάνε αναμφισβήτητα πολύ καλύτερα στην Ελλάδα από ό,τι σε πολλές άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα περίμενα ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, ειδικά καθώς βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πολύ πιο επιθετική όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων και τη σχετική υποτίμηση του ευρώ.»

Σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο Joe Brusuelas ξεκαθάρισε ότι πρέπει να συνεχιστούν, αλλά με ρυθμούς που θα επιτρέπουν την προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας σε αυτές.

«Ναι, η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτό είναι το έργο μιας ολόκληρης γενιάς. Δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και δεν πρέπει να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι κάτι που θα πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά, ώστε να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος προσαρμογής για τον πληθυσμό. Όταν μιλάμε για οικονομικά και χρηματοοικονομικά, μερικές φορές χάνουμε το δάσος και ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για θέματα που αφορούν τους ανθρώπους. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα έχουν χρόνο να προσαρμοστούν στις διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί ας το παραδεχτούμε, η παγκόσμια οικονομία αλλάζει ραγδαία και η Ελλάδα θα αλλάξει μαζί της.»

Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Στο «καυτό» θέμα των επιτοκίων, ο  Joe Brusuelas προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα «τρέξει» πιο γρήγορα και επιθετικά από τη Fed, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία έχει μείνει «έναν χρόνο πίσω» σε σχέση με την αμερικανική.

«Πιστεύω ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει σηματοδοτήσει ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο πολιτικής. Πιστεύουμε ότι αυτό θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Η αίσθησή μου είναι ότι η ΕΚΤ θα είναι ένας από τους ηγέτες σε αυτό που θεωρούμε ότι είναι ένα σχεδόν συγχρονισμένο παγκόσμιο σύνολο μειώσεων επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. H ΕΚΤ θα είναι λίγο πιο επιθετική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, επειδή η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών υπερέχει της ευρωπαϊκής οικονομίας με μεγάλη διαφορά. Για την ακρίβεια, οι δύο οικονομίες κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της αξίας του ευρώ. Οι ΗΠΑ παρουσίασαν μια πιο συνεκτική και βιώσιμη δημοσιονομική προσέγγιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία τώρα αποδίδει καρπούς. Δεύτερον, η αμερικανική αγορά εργασίας, είναι τόσο δυναμική αυτή την περίοδο, που ακόμη και με τον πληθωρισμό πάνω από το επίπεδο όπου βρισκόταν τα προηγούμενα 20 χρόνια, οι Αμερικανοί εργαζόμενοι βλέπουν μισθολογικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Αυτό είναι πραγματικά που δίνει ώθηση στην αμερικανική οικονομία και εξηγεί την βασική διαφορά μεταξύ των οικονομικών επιδόσεων στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Ο Joe Brusuelas εκτιμά ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία περίοδο προσαρμογής και θα δει την οικονομία της να ανακάμπτει την επόμενη χρονιά. 

«Νομίζω ότι η Ευρώπη περνάει τη δική της περίοδο προσαρμογής και είναι περίπου ένα χρόνο πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά την εκτίμησή μου, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ουσιαστικά πιάσει πάτο. Το 2024 είναι το έτος της μετάβασης. Το επόμενο έτος, το 2025, θα δείτε πολύ καλύτερη ανάπτυξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας. Οι συνθήκες πολιτικής θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε έναν πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Και πιστεύω ότι θα δείτε την αύξηση των μισθών να επιταχύνεται, καθώς οι εταιρείες θα πληρώνουν τους εργαζόμενους περισσότερο, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο κόστος ζωής. Αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και για ορισμένες ομάδες θα είναι πράγματι επώδυνο. Αλλά μόλις ξεπεράσουμε αυτό το έτος, νομίζω ότι τα πράγματα θα φαίνονται πολύ καλύτερα στην Ευρώπη.»

Καλά νέα για τον τουρισμό από τη Β. Αμερική

Η ταχύτερη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων είναι πιθανό να οδηγήσει σε υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου γεγονός που θα ευνοήσει τις τουριστικές ροές από τη Β. Αμερική.

«Εκτιμώ ότι το ευρώ θα πλησιάσει την ισοτιμία με το δολάριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Θα πρέπει να περιμένετε, αν βρίσκεστε στην Ελλάδα, ένα κύμα τουριστών από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πράγμα που σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό καλοκαίρι ο τουρισμός θα πρέπει να ανακάμψει και να είναι αρκετά εύρωστος. Και θα περίμενα ότι αυτό θα συνεχιστεί όλο το υπόλοιπο του έτους και θα είναι μία σταθερή κατάσταση το 2025 και το 2026, καθώς βλέπετε ότι ένα ισχυρότερο δολάριο σε σχέση με το ευρώ προσελκύει τους Βορειοαμερικανούς στον ευρωπαϊκό χώρο διακοπών».

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Στόχος για λειτουργική κερδοφορία €1,7 δισ. το 2024

Αλλάζουν όλα στην εφορία με κατάργηση εγγράφων, βιβλίων και παραδοσιακών ελέγχων

Μύκονος: Προς νέο σφυρί το «πριγκιπικό» ακίνητο στη Χώρα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ