Το πιο σκληρό «τεστ Κορωνοϊου» περνά τον Ιούνιο η ελληνική Οικονομία. Αν αντέξει χωρίς προβλήματα έως και το β΄δεκαήμερο του μήνα, θα κρίνει και αν τα νέα μέτρα των 24 δισ. έως 31 Οκτωβρίου θα είναι επαρκή ή θα πρέπει να ρίξει και άλλα όπλα η κυβέρνηση, στη μάχη της ανάκαμψης.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει ήδη συναγερμός για ανάληψη άμεσης δράσης και νέες παρεμβάσεις, αν αυτό απαιτηθεί. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθημερινά θα παρακολουθούνται όλα τα στοιχεία από την αγορά και τις επιχειρήσεις: από τις δηλώσεις ΦΠΑ και πληροφορίες από επιμελητήρια και τοπικούς φορείς, μέχρι και τις πληρωμές με κάρτες ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή της χώρας.

Και ενώ κατά γενική ομολογία (των θεσμών, των Οίκων αξιολόγησης, της ΕΛΣΤΑΤ και της αγοράς) η χώρα άντεξε ως τώρα με σχέδιο και επιτυχία στο “lockdown” που επέβαλε η πανδημία παγκοσμίως, η σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας φέρνει νέα δεδομένα και η κυβέρνηση θα βρίσκεται αντιμέτωπη συνεχώς με μεγάλες αβεβαιότητες, που θα κρίνουν πολλά για το σχέδιο στήριξης της αγοράς και της οικονομίας.

Τριπλό στοίχημα

«Κινούμαστε ικανοποιητικά και στο οικονομικό πεδίο, και αυτό αποτυπώθηκε και στην τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών» λένε στο οικονομικό επιτελείο, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

Δια παν ενδεχόμενο, το υπουργείο Οικονομικών κατοπτεύει διαρκώς το πεδίο αλλά έχει μπροστά του 3+1 αστάθμητους παράγοντες:

1. Τουρισμός και Μεταφορές είναι το πιο ευαίσθητο μέγεθος. Η προσέλκυση τουριστών και η ευκολία με την οποία θα έχει πρόσβαση κάποιος για να έρθει στην Ελλάδα, είναι στοιχεία προς αξιολόγηση.

2. Το πώς κινείται η εστίαση που μόλις άνοιξε: θα αξιολογείται καθημερινά, μέσα από τις πληροφορίες για μεταφορές χρημάτων, δηλώσεις ΦΠΑ και στοιχεία των επαγγελματικών φορέων.

3. Το λιανεμπόριο και η εφοδιαστική αλυσίδα είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς διανύουν ακόμα τα πρώτα διστακτικά βήματα.

4. Κρίσιμη είναι όμως ακόμα και η αντιμετώπιση πιθανής υγειονομικής κρίσης από τον επόμενο χειμώνα.

«Στηρίζουν» οι αγορές

Η ΑΘήνα πάντως αποφεύγει τον πειρασμό να αντλήσει χρήματα από τον “κουμπαρά” του ESM και προτιμά να χτίσει ξανά τη σχέση της με τις αγορές, έχοντας στα πλάνα της και νέο ομόλογο ως τον Ιούλιο το αργότερο.

«Η υγειονομική κρίση και ο κίνδυνος υποτροπής είναι παράγοντες που οφείλει να συνεκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να υπάρχουν τα κατάλληλα καύσιμα και πολεμοφόδια, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουμε στην όποια δυνητική μελλοντική κρίση» λένε στην πλατεία Συντάγματος.

«Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν πάει καλύτερα και από όσο περιμέναμε» διαπιστώνουν στο οικονομικό επιτελείο και έχουν υλοποιηθεί όλα τα μέτρα χωρίς ασφυκτικά πίεση στα κρατικά ταμεία, όπως αυτό φαίνεται και στην έκθεση των θεσμών, αλλά και στα ομόλογα.

«Κρατήσαμε μια πολύ καλή σχέση τους θεσμούς και με τις αγορές (σσ: με επιτόκια ίδια ή και καλύτερα από τα ιταλικά ομόλογα πριν και μετά την ανακοίνωση του Ταμείου των 750 δισ. για την κρίση). Και είναι πολύ σημαντικό τώρα που περνάμε τον πρώτο κάβο, γιατί όταν τελειώσει η περίοδος “ξοδέψτε όσα μπορείτε”, έρχεται μετά η φάση με περιορισμούς -όπου όλοι και όλα θα κριθούν».

Όχι τυχαία ίσως, παρά τον γενικό ενθουσιασμό, ο φόβος όλων ακόμα και για το «μπαζούκας» των 750 δισ. από την ΕΕ είναι αν θα συνδυαστεί με στόχους και κάποιου είδους εποπτεία.