«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» η Έκθεση της Κομισιόν που δεν προβλέπεται επιθετική, ωστόσο οι θεσμοί αναμένεται να βγάλουν «κίτρινες κάρτες» σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης των 16 προαπαιτούμενων – Τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων και τα δύο σενάρια συμβιβασμού

Του Ιωάννη Αντύπα, ανταπόκριση Βρυξέλλες

Την ενόχληση των θεσμών για την πορεία υλοποίησης των 16 προαπαιτουμένων αναμένεται να αντικατοπτρίζει αύριο η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η Έκθεση απο τη μια δεν θα πάρει επιθετική στάση προς την Ελλάδα και τη κυβέρνηση, θα κρούει όμως “καμπανάκι” για την τύχη της δόσης ύψους 1 δις.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το Euroworking Group, το οποίο καλείται να πιστοποιήσει ότι η Αθήνα έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, εν συνεχεία, το Eurogroup στις 11 Μαρτίου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

Τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων

Η Επιτροπή βρίσκει πως δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος αρχικά (και πιο σημαντικά) στο νέο νόμο Κατσέλη, καθώς οι τεχνοκράτες των θεσμών εικάζουν πως ο νόμος είναι υπερβολικά πολύπλοκος και έχει εξαιρετικά μη βιώσιμα όρια προστασίας. Παράλληλα η Επιτροπή βρίσκει πως η νέα εκδοχή του δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά ούτε διαφυλλάσει τους πραγματικά ευάλωτους.

Στο ίδιο πλαίσιο ο νόμος αυτός δεν φαίνεται να προσεγγίζει επαρκώς το ζήτημα των τραπεζικών κεφαλαίων, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους και ελλατώνοντας τη δυνατότητα τους να παρέχουν δανεισμό στο μεσοπρόθεσμο.

Άλλα ανοιχτά ζητήματα αφορούν τη στελέχωση του Δημοσίου, τον κατώτατο μισθό, τις λιγνιτικες μονάδες και άλλες μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί επαρκώς.

Δύο σενάρια δεδομένων των συνθηκών:

Καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και είναι αμφίβολο αν υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις, όμως δεδομένων και των επικείμενων Ευρωπαϊκών εκλογών (συνεπώς οι Θεσμοί δεν θέλουν να υπάρχουν αναταραχές πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές), προτίθενται δύο σενάρια συμβιβασμού αυτή τη στιγμή.

Αρχικά, να συνεχίσουν ως έχουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς δεν υπάρχει άμεση ανάγκη ρευστότητας στην Ελληνική οικονομία και να τεθεί καταληκτική ημερομηνία μετά τις εθνικές εκλογές. Το δεύτερο αφορά να κάνει άλλη μια υποχώρηση η Ελληνική πλευρά (κυρίως στο νέο νόμο Κατσέλη), πριν απο το Eurogroup της 11ης Μαρτίου έτσι ώστε να λάβει τη δόση.

Όποιο σενάριο και αν επικρατήσει, οι θεσμοί θεωρούν πάντως πως είναι μεγάλης σημασίας για την οικονομία να υπάρξει μια ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, δεδομένης της ελληνικής πρόθεσης για έκδοση ομολόγου δεκαετίας.