«Καρφιά» προς της κυβέρνηση για τις παλαιότερες δεσμεύσεις της περί νομοθέτησης κινήτρων στην ιδιωτική ασφάλιση που, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει, πέταξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

«Η Ελλάδα ως πολιτεία, αλλά και ως κοινωνία, έχει επιλέξει 10ετίες τώρα μία διαφορετική οδό αντιμετώπισης στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, το δημογραφικό, τις φυσικές καταστροφές, την ελλιπή κάλυψη της υγείας. Μία διαφορετική αντιμετώπιση από τη συντριπτική, ίσως, την απόλυτη πλειοψηφία των άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Αυτό που έχουμε επιλέξει στην Ελλάδα λέγεται αυτασφάλιση. Δηλαδή, στο μείγμα κοινωνικής ή κρατικής ασφάλισης και ιδιωτικής έχουμε επιλέξει αποκλειστικά σχεδόν την λύση του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Ασφαλιστικός κλάδος. Δυναμικά παρών στην COVID–19 & μετά COVID–19 εποχή» και εξήγησε πως ο Έλληνας:

Περιμένει τη σύνταξή του από το Δημόσιο. «Όλη τη σύνταξή του και μάλιστα, με σύστημα διανεμητικό και μόνον», πρόσθεσε και συνέχισε: «Καλωσορίζουμε την μεταρρύθμιση από εδώ και εμπρός για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας σε κεφαλαιοποιητικό, κρατικό, όμως, πάλι σύστημα στην επικουρική ασφάλιση. Κατά τη συνταξιοδότησή του, ωστόσο, ο Έλληνας έχει στην άκρη, όπως και πέρυσι, τρεις ημέρες μισθού. Αυτές είναι οι αποταμιεύσεις του κεφαλαιοποιητικά. Όλα τα άλλα τα περιμένει από το κράτος. Ο μέσος όρος των κρατών του ΟΟΣΑ αντίστοιχα είναι 1,5 χρόνος. Οι επιχορηγήσεις των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ ετησίως. Μήπως ήρθε η ώρα με κίνητρα να αναπτυχθεί επιτέλους και ο τρίτος πυλώνας, ώστε σταδιακά να πετύχουμε τον πολυπόθητο στόχο της μείωσης του βάρους της κρατικής ενίσχυσης από τον προϋπολογισμό, για να δημιουργηθεί χώρος για άλλες αναπτυξιακές επενδύσεις;». Όσον αφορά στη δέσμευση περί απάλειψης του φορολογικού arbitrage μεταξύ ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που, επίσης, δεν έχει υλοποιηθεί ο κ. Σαρρηγεωργίου σχολίασε: «Διεθνώς στις ασφάλειες λέμε same risks same rules, εφόσον, δηλαδή, αναλαμβάνονται οι ίδιοι κίνδυνοι πρέπει να ισχύουν και οι ίδιοι κανόνες για όλους και σίγουρα οι φορολογικοί.

Σε σύνολο εσόδων 15 δισ. ευρώ για την υγεία πληρώνει από την τσέπη του 5,8 δισ. ευρώ, το διπλάσιο ποσοστό από ό, τι πληρώνει ο μέσος Ευρωπαίος επειδή συμπληρωματικά προς τη δημόσια υγεία δεν έχει σχεδόν καθόλου ιδιωτική ασφάλιση. Κι αυτό γιατί δεν έχει καμία φοροαπαλλαγή – παλαιότερα υπήρχαν – ώστε να αγοράσει.

Ο «Ιανός» κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή, στους Έλληνες 400 με 500 εκατ. ευρώ. Η ασφαλιστική αγορά πλήρωσε περίπου 30 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Όταν τέτοιου μεγέθους, αλλά και μεγαλύτερες, καταστροφές συμβαίνουν στο εξωτερικό η ιδιωτική ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά πληρώνει τη μερίδα του λέοντος. «Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα την επικείμενη άμεση νομοθέτηση φορολογικών κινήτρων, ώστε να ασφαλιστούν τα σπίτια – μόνο το 15% αυτών είναι ασφαλισμένα – έναντι φωτιάς, σεισμού και άλλων καταστροφών. Προφανώς η πανδημία έχει ανατρέψει τα δημόσια οικονομικά, όμως, διερωτώμαι εάν τα 25 με 30 εκατ. ευρώ δημοσιονομικού κόστους τον πρώτο χρόνο είχαν ψηφιστεί πέρυσι μήπως ήδη θα είχαν εξοικονομηθεί, μετακυλώντας το κόστος του ‘Ιανού’ στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά;», υπογράμμισε.

Και κατέληξε: «Με κατανόηση στα μύρια, έντονα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτά δεν είναι τα θέματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Το τι σύνταξη θα πάρει ο Έλληνας συμπληρωματικά προς τη δημόσια, το τι πληρώνει από την τσέπη του για την υγεία και το πόσο θα πληρώσει τελικά σε φόρους, ώστε το κράτος και όχι εμείς να αποζημιώσει για τις εκάστοτε πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές είναι θέματα του μέσου νοικοκυριού, του μέσου Έλληνα που τυχαίνει, όμως, να έχουν μέρος της λύσης τους και στην ιδιωτική ασφάλιση. Είναι προβλήματα που επιμένουν. Η αγορά μας καταλαβαίνει τις δυσκολίες της παρούσας κατάστασης και, όπως, ο μέσος Έλληνας περιμένει από εσάς να δώσετε λύσεις. Άλλωστε, έχετε δημόσια τοποθετηθεί ότι συμφωνείτε στο συμπληρωματικό, αλλά ουσιαστικό, ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης. Το είπε η επιτροπή Πισσαρίδη, το συμπεριλάβατε στις προτάσεις για το πρόγραμμα του Ταμείου Ανασυγκρότησης. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να πάψει να είναι το μόνο κράτος στον ανεπτυγμένο κόσμο που ακολουθεί έναν τρόπο που τελικά κοστίζει πολλαπλά σε όλους».

Σημειίωνεται ότι ο ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου επανεξελέγει στη θέση του Προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος όπως αποφάσισε η σημερινή Γενική Συνέλευση της Ένωσης.

Χατζηδάκης: «Θα υλοποιήσουμε την δέσμευσή σας»

«Είναι προτεραιότητά μας η θέσπιση κατάλληλων φορολογικών κινήτρων για τις δαπάνες ασφαλίστρων που καλύπτουν τα κτίσματα έναντι φυσικών κινδύνων». Αυτό τόνισε από την πλευρά του, ο υπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, καθησυχάζοντας την αγορά πως η δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση θα ικανοποιηθεί άμεσα.
«Η πραγματικότητα του κορωνοιού μας οδήγησε αναπόφευκτα σε αναπροσαρμογή αυτού του σχεδιασμού. Ακόμα περισσότερο, λόγω της υιοθέτησης έκτακτων μέτρων κατ’ επανάληψη τον τελευταίο χρόνο η κυβερνητική κατεύθυνση συνολικά είναι ότι δεν ανακοινώνονται μόνιμα μέτρα μέχρι να κλείσει πρώτα το μέτωπο της πανδημίας. Ωστόσο, η περυσινή δέσμευση της κυβέρνησης παραμένει στην ατζέντα μας και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα υλοποιηθεί ευθύς μόλις κλείσει ο κύκλος των έκτακτων μέτρων, διότι πρέπει να τηρήσουμε τον λόγο μας απέναντί σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο ζήτημα του arbitrage, ο ίδιος απάντησε: «Μας ενδιαφέρει να υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού. Βούλησή μας είναι να εξετάσουμε όποια προβλήματα και στρεβλώσεις υπάρχουν είτε στον δεύτερο είτε στον τρίτο πυλώνα και να προσεγγίσουμε τα επίμαχα ζητήματα με ένα πνεύμα δικαιοσύνης. Δεν έχουμε λόγο να προτιμήσουμε έναν πυλώνα έναντι ενός άλλου. Ο καθένας έχει τη δική του λογική. Θα προχωρήσουμε με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον των ασφαλισμένων».

Αντωνάκη: «Θέλουμε να δούμε πράξεις»

«Μας προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη γιατί βλέπουμε οι μεν, να έχουν μία αρκετά σοβαρή φορολογική επιβάρυνση παροχών και οι δε, όχι, γιατί να υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης στους μεν, αλλά όχι στους δε. Άνθρωποι παίρνουν και τις δύο παροχές. Οι δυσκολίες είναι για όλους και όχι για μία μόνον κατηγορία. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να είναι στις άμεσες δεσμεύσεις σας το να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών και επαγγελματικών ταμείων, όπως συμβαίνει στα ευρωπαϊκά κράτη. Ο χώρος μας έχει ακούσει πολλές υποσχέσεις, θα θέλαμε κάποια στιγμή, όταν το επιστρέψουν και οι συνθήκες, να δούμε και πράξεις», σχολίασε από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κυρία Μαργαρίτα Αντωνάκη.

Διαβάστε ακόμα

ΕΝΦΙΑ: 3+1 ανατροπές στον φόρο ακινήτων του 2021

Πρωτογενές έλλειμμα €1,5 δισ. φέρνει η «βουτιά» 16% στα έσοδα

Ελληνικό: Οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής μεταξύ Lamda-ΤΑΙΠΕΔ «τους επόμενους μήνες» βλέπει η Κομισιόν