Σε ενάρετο «σπιράλ» Ανάπτυξης με επενδύσεις και φοροελαφρύνσεις δισεκατομμυρίων, οδηγεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν και τα χρήματα από 32 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οριζόντιες μειώσεις ή κατάργηση φόρων παρά μόνο για στοχευμένα κίνητρα και επιδοτήσεις, ανοίγουν όμως τον δρόμο και για μόνιμες φοροελαφρύνσεις, πέραν και του 2026 που ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα.

«Η εφαρμογή του σχεδίου αυξάνει το λόγο των φορολογικών εσόδων προς το Α.Ε.Π. κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει τη μείωση των φόρων ή/και την αύξηση των δημόσιων δαπανών, κάτι που μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα από αυτήν που προβλέπεται» τονίζεται στην ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Με άλλα λόγια, το Σχέδιο Ανάκαμψης από μόνο του «τροφοδοτεί» επιπλέον φορολογικά έσοδα 2,8% επι του ΑΕΠ που μπορεί να αγγίζουν έτσι τα 5 δισ. ευρώ, αν το ΑΕΠ της χώρας καταφέρει να ξεπεράσει τα 170 δισ. ευρώ.

Με βάση και την μελέτη του ΣΟΕ και της ΤτΕ, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του πραγματικού Α.Ε.Π. της Ελλάδας κατά την περίοδο 2021-2026, σωρευτικά, κατά ποσό ίσο με περίπου το 1/3 του ΑΕΠ του 2020 (…και…) και κατά 6,9% έως το 2026 (….) Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να επιταχύνει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού Α.Ε.Π. κατά 1,15 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το σενάριο βάσης, το οποίο ορίζεται ως η κατάσταση της οικονομίας χωρίς την εφαρμογή του Σχεδίου (…)Ταυτόχρονα, η φορολογική βάση διευρύνεται οδηγώντας σε άνοδο του λόγου φορολογικών εσόδων προς Α.Ε.Π. κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2026. Ως αποτέλεσμα, βελτιώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, δημιουργώντας έτσι επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο».

Η κυβέρνηση θα μπορούσε έτσι εμμέσως να χρηματοδοτήσει «δώρα» για όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια και κυρίως για τη μεσαία , όπως επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%, αλλά και μείωση ή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% στα εκκαθαριστικά αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις πιο μικρές περιουσίες. Και τούτο γιατί -όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- θα ακολουθηθεί το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε και για τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, δηλαδή θα δοθεί βάρος στη μείωση του φόρου σε μικρές και μεσαίες περιουσίες.

Όσον αφορά την Εισφορά Αλληλεγγύης, το πρώτο βήμα έγινε με την κατάργηση για ΑμΕΑ και την αναστολή που, πάντως, δεν κάλυψε υπαλλήλους δημοσίου και συνταξιούχους. Η συνέχιση και επέκταση της αναστολής (δηλαδή η μη επαναφορά και κατάργησή της) προϋποθέτει «δημοσιονομικό χώρο» όπως αυτός που φαίνεται να δημιουργείται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Και στην περίπτωση αυτή, ελαφρύνονται εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω, δηλαδή κυρίως η μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί για την κατάργηση της έως το τέλος της τετραετίας, όπως και για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Περαιτέρω στο «μενού» των πιθανών μέτρων περιλαμβάνονται και πιθανές μειώσεις:

· εμμέσων φόρων – ΦΠΑ

· φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων

· ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης

· φόρου εισοδήματος έναντι δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής

· νέα σχήματα ρυθμίσεων και αύξηση του αριθμού δόσεων για συσσωρευμένες οφειλές προς το δημόσιο.

Διαβάστε ακόμα:

Νέο μοντέλο με ελαστικό 8ωρο και ψηφιακή κάρτα εργασίας

Πρόστιμο στο Notos – Άνοιξε κατά παράβαση της σχετικής ΚΥΑ

Lockdown: Τι αλλάζει τις καθημερινές – Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο (vid)