Ελλάδα

Lockdown: Τι αλλάζει τις καθημερινές – Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο (vid)

  • newsroom


Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ - Πότε στέλνουμε sms στο 13032 και πότε στο 13033

Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Απριλίου αποτέλεσε την πρώτη απόπειρα σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να επιτρέπονται με τη χρήση του κωδικού 6 στο SMS στο 13033. Ωστόσο, από σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου οι περιορισμοί επιστρέφουν, καθώς απαγορεύεται και πάλι η μετακίηση από δήμο σε δήμο. Ειδικότερα, το μέτρο των διαδημοτικών μετακινήσεων όπως είχε γίνει γνωστό, προ ημερών από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, αφορά αποκλειστικά τα Σαββατοκύριακα. Συνεπώς, για τις καθημερινές (από Δευτέρα έως Παρασκευή) δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο για άθληση.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο τις καθημερινές

Εν τούτοις, η μετακίνηση από δήμο σε δήμο επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 μόνο για την επίσκεψη σε κομμωτήριο ή κέντρο περιποίησης νυχιών και για αγορές σε καταστήματα λιανικής. Ωστόσο, όσον αφορά τις αγορές στα καταστήματα οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13032 και θα περιλαμβάνει μόνο το ονοματεπώνυμο και όχι τη διεύθυνση κατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι το SMS στο 13032 αποστέλλεται μόνο μια φορά την ημέρα και έχει ισχύ μόνο για 3 ώρες.

Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μετακίνηση από δήμο σε δήμο δεν επιτρέπεται για αγορές σε σούπερ μάρκετ καθώς για τη δραστηριότητα αυτή επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση εντός δήμου ή σε απόσταση 2χλμ. από τη διεύθυνση κατοικίας και μάλιστα με την αποστολή κωδικού 2 στο SMS στο 13033.

SMS στο 13033

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), υπάρχουν 3 επιλογές για τις μετακινήσεις σας:

  • αποστολή SMS,
  • εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης
  • χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1.Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2.Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Πότε στέλνουμε sms στο 13032 και πότε στο 13033

  • Για τα καταστήματα λιανικής: SMS στο 13032 (έως 3 ώρες ημερησίως, clickaway & clickinshop)
  • Για μετακίνηση από δήμο σε δήμο: SMS 13033 (με όχημα, μόνο τα Σαββατοκύριακα, έως 3 άτομα, με κωδικό
  • Για σούπερ μάρκετ: SMS με κωδικό 2 στο 13033 (εντός οικείου δήμου, ή σε απόσταση 2χλμ. από τη διεύθυνση κατοικία)
  • Για κομμωτήριο ή κέντρο περιποίησης νυχιών: SMS στο 13033

Διαβάστε ακόμη:

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο «Γέφυρα 2» – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νέο μοντέλο με ελαστικό 8ωρο και ψηφιακή κάρτα εργασίας

Πρόστιμο στο Notos – Άνοιξε κατά παράβαση της σχετικής ΚΥΑ