Τον κατάλογο με τα 13 σημεία που έχουν ήδη προχωρήσει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο παρουσίασε χθες ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, δίνοντας μία εικόνα και για τα επόμενα βήματα στα «ανοικτά» ζητήματα του υπουργείου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμών των δεδομένων που χρησιμοποιούν οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, για το οποίο είχε υπάρξει και παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού τον περασμένο Νοέμβριο με προτροπή προς τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των data. «Όταν μιλάμε για τις τιμές των δεδομένων μιλάμε για το κόστος ανά GB και οι τιμές πλέον ανά GB είναι κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με ό,τι ήταν ένα εξάμηνο πριν, με τις εταιρείες να ακολουθούν πιο επιθετική πολιτική προσφέροντας περισσότερα δεδομένα στους πελάτες τους. Πράγμα που δείχνει ότι η συζήτηση απέδωσε». Ο ίδιος ανέφερε ότι το πιο χαμηλό κόστος ανά GB φάνηκε ουσιαστικά και στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2019 ο όμιλος ΟΤΕ με αύξηση της χρήσης των δεδομένων. «Είμαστε υπέρ κάθε ενέργειας που βελτιώνει τις υπηρεσίες και μειώνει τις τιμές».

Ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε ότι στην «ομπρέλα» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) αυτή τη στιγμή είναι τέσσερις αγορές και συγκεκριμένα αυτή των τηλεπικοινωνιών (με μία αξία 4 δισ. ευρώ), η αγορά ταχυδρομείων (με μία αξία στα 800 εκατ. ευρώ),  στα 170 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί η αγορά του διαστήματος με βάση τον τζίρο και στα 70 εκατ. αυτή της κυβερνοασφάλειας.

Ως προς την τελευταία, που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος τομέας- κάτι που φάνηκε και από τις πρόσφατες επιθέσεις που εκδηλώθηκαν με τη στόχευση κρατικών και κυβερνητικών sites, «οι οποίες αντιμετωπίστηκαν σε μόλις 1,5 ώρα», βρισκόμαστε στη φάση της στελέχωσης της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Η τελευταία θα συνεργάζεται με 70 φορείς (για τους οποίους τηρείται το απόρρητο), όπως αυτοί έχουν καθοριστεί ως «κρίσιμες υποδομές» σε εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Οι κρίσιμες αυτές υποδομές μπορεί να περιλαμβάνουν επιχειρήσεις από συγκεκριμένους τομείς, τράπεζες, ενεργειακές κ.τ.λ..

Στις 13 πρωτοβουλίες που έχουν προχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο, πέραν του 112, της νομοθετικής πρωτοβουλίας τον κεραιών (βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης σχετικών υπουργικών αποφάσεων), περιλαμβάνεται και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για την αναβάθμιση των συνδέσεων. Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, σε περίπου 3.000 σχολεία από το σύνολο των 11.000 έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των συνδέσεων για την πρόσβασή τους στο δίκτυο με ταχύτητες των 50 Mbps. Εκτιμάται ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Για το «αγκάθι» που μεταφράζεται στη διάσωση των ΕΛΤΑ, ο ρόλος του υπουργείου είναι περιορισμένος με δεδομένο ότι βασικός μέτοχος είναι το Υπερταμείο. Πρακτικά το σχέδιο είναι έτοιμο και πρόκειται να «μιλήσει γι’ αυτό πολύ γρήγορα ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. Η αναδιοργάνωση του ομίλου είναι θέμα υπουργείου Οικονομικών και Υπερταμείου. Ο ρόλος της ΓΓΤΤ περιορίζεται στα θέματα της καθολικής υπηρεσίας και σε θέματα προσωπικού».

Οσον αφορά τον ευρωπαϊκό δείκτη DESI που μετρά την ψηφιακή ωριμότητα της χώρας «Eίναι η πρώτη φορά που τα …greek statistics  “τιμωρούν” τη χώρα. Έχουμε θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της λανθασμένης αποτύπωσης της κατάστασης στην Ελλάδας όσον αφορά τον δείκτη 1d1 για τη συνδεσιμότητα», ανέφερε ο κ. Τζωρτζακάκης. «Αυτή την στιγμή και όσον αφορά στη διαθεσιμότητα υπάρχουν στην Ελλάδα 2,9 εκατ. γραμμές με ταχύτητα άνω των 100 Mbps (επί συνόλου 4,7 εκατ. γραμμών), όμως ο δείκτης DESI μετρά μόνο τις οπτικές ίνες που φτάνουν ως τον χρήστη (FTTB, FTTH). Υπέρ των παρατηρήσεών μας έχουν ταχθεί Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιταλία και σε απάντηση των σχολίων θεσμοθετείται ένας νέος δείκτης με τίτλο “NGA Overall” για την ορθότερη αποτύπωση της κατάστασης. Σημειώνεται επίσης, πως στη χώρα μας η ζήτηση για συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 100 Mbps είναι μικρή. Επιπλέον, παρατηρούμε πως η αγορά έχει μπει σε μια πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών και εκτιμούμε πως θα αποτυπωθεί και στους δείκτες του DESI».

Για τη δράση με το κουπόνι επιδότησης ευρυζωνικών συνδέσεων (Superfast Broadband) ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε ότι «επιδιώκουμε την αλλαγή της δράσης ώστε να περιληφθούν όλες οι τεχνολογίες με ταχύτητα άνω των 100 Mbps στο διαδίκτυο. Ήδη υπεγράφη η υπουργική απόφαση που συμπεριλαμβάνει και τις επιχειρήσεις στους δικαιούχους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 200.000 – 230.000 εγκατεστημένες οπτικές ίνες (σε υλοποιήσεις FTTB, FTTH) και ο αριθμός θα φτάσει τις 500.000 σε ένα έτος. Το υφιστάμενο πρόγραμμα, προϋπολογισμού  50 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο». Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα δεν είχε τόση ανταπόκριση δεδομένου ότι επιδοτούσε μόνο συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FFTH).

Ως προς το 5G, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τη διαγωνιστική διαδικασία. Σκοπός είναι να πάμε σε μια multi-band διαδικασία με δημοπράτηση αδειών στα 3,5 GHz και 26 GHz, μαζί με την ανανέωση των UMTS αδειών στα 2,1 GHz. «Όπως έχει αναφέρει και ο Πρωθυπουργός δεν υπάρχει πρόθεση να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις άδειες, αλλά να προωθηθούν οι σχετικές επενδύσεις».

Για την αγορά του διαστήματος που είναι επίσης στην «ομπρέλα» της ΓΓΤΤ «επιτέλους συμμετέχουμε τόσο στα υποχρεωτικά όσο και στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος με 21 εκατ. ευρώ / έτος (10 εκατ. τα υποχρεωτικά και 11 τα προαιρετικά). Η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς διαστήματος φτάνει τα 66,5 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος των ελληνικών εταιρειών ανέρχεται σε 180 εκατ.  Υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες όπως η Airbus, η Thales και η OHB να συμπεριλάβουν ελληνικές επιχειρήσεις στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Όσον αφορά στο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων βρίσκεται υπό αναθεώρηση, ώστε  να εξεταστούν ενδελεχώς οι ανάγκες της χώρας».

Το υπουργείο επεξεργάζεται επίσης ένα νέο σύστημα ταχυδρομικών κωδίκων, για το οποίο είναι ήδη έτοιμη η μελέτη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο διαγωνισμός για το έργο WiFi 4 GR για τη δημιουργία 3.000 σημείων πρόσβασης στο διαδίκτυο, με δικαιούχους τους δήμους. Πρόκειται για μία πρόταση που έρχεται από το …παρελθόν χωρίς ωστόσο να έχει λειτουργήσει.