Οικονομία

Κούρεμα στα πρόστιμα για χρέη προς τους δήμους

  • Στέλιος ΚράλογλουΣτο «μικροσκόπιο» μπαίνουν οι προσαυξήσεις των προστίμων προς τους ΟΤΑ, που φτάνουν μέχρι και το 200% της αρχικής οφειλής, αλλά και η παραγραφή των χρεών που σήμερα γίνεται σε 20 χρόνια όταν στις εφορίες και γενικά στο Δημόσιο ισχύει 5ετής παραγραφή!

Κούρεμα στα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται για χρέη προς τους δήμους της χώρας αλλά και μείωση του χρόνου που κρατούνται «εν ζωή» προβλέπει σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του χρέους των πολιτών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν, συγκεκριμένα, οι δυσβάσταχτες προσαυξήσεις των προστίμων προς τους ΟΤΑ, που φτάνουν μέχρι και το 200% της αρχικής οφειλής, αλλά και η παραγραφή των χρεών που σήμερα γίνεται σε 20 χρόνια όταν στις εφορίες και γενικά στο Δημόσιο ισχύει 5ετής παραγραφή!

Σήμερα η ανακριβής δήλωση εμβαδών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100%, ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής! Τα εξωπραγματικά αυτά ποσοστά προστίμων είναι στην πραγματικότητα μη εισπράξιμα με πρώτους χαμένους τους ΟΤΑ της χώρας. Αυτό που εξετάζεται είναι το να καθοριστεί ως γενικό ανώτατο όριο προστίμου το 50% του κυρίως τέλους/φόρου για κάθε είδος δημοτικών φόρων και τελών.

Στην ίδια κατεύθυνση εξετάζεται και η μείωση του χρόνου παραγραφής οφειλών προς ΟΤΑ. Υπό την πίεση της τρόικας ψηφίστηκε η γνωστή διάταξη του άρθρου 32 Ν.4304/2014 με την οποία νομοθετήθηκε ειδικά για τους ΟΤΑ η επαύξηση της πενταετούς παραγραφής των αξιώσεών τους σε εικοσαετή, όταν πρόκειται περί φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών προς τους ΟΤΑ που προκύπτουν «εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωσή τους ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένα βεβαιωμένων οφειλών», προσαυξημένων με τα πρόστιμα επί των οφειλών της τελευταίας πενταετίας.

Ήδη όμως το Δημόσιο είχε αρχίσει να μειώνει σταδιακά τα έτη παραγραφής των φορολογικών αξιώσεών του στην πενταετία, με πρόσφατη την απόφαση του ΣτΕ και για τα τέλη κυκλοφορίας και το χαρτόσημο. Όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτήτων Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), «αυτό συνιστά μια νομοθετική ανωμαλία, η οποία αντίκειται πλήρως στη φιλοσοφία και τις αρχές του Κράτους Δικαίου, καθόσον δεν επιτρέπεται ο χρόνος παραγραφής των υποχρεώσεων των πολιτών προς τους ΟΤΑ, που θα φτάσει την 20ετία το 2030, ενώ είναι πενταετής για οφειλές στο Δημόσιο, να είναι τετραπλάσιος, δηλαδή εικοσαετής για τις οφειλές στους ΟΤΑ, γιατί κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σύντομα σε διογκωμένα χρέη, μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων από τους ΟΤΑ, ιδιαίτερα των κατοίκων της περιφέρειας και των απόδημων».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό και να επανέλθει νομοθετικά ο χρόνος παραγραφής των κάθε είδους αξιώσεων των ΟΤΑ στην πενταετία, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους.

Το συνολικό ποσό των κόκκινων χρεών στους δήμους εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και ως γνωστό η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμα

Το τρενάκι του τρόμου σε αγορές και επενδυτές

«Καυτερές» τιμές: Στα 3.90€ το τυλιχτό σουβλάκι και στα 3€ το καλαμάκι (vid) 

Μύκονος: «Χορός» νέων αφίξεων και επιχειρήσεων στο νησί των Ανέμων (pics)