Οικονομία

Υπέρβαση €209 εκατ. στους στόχους των εισπράξεων – Σκυλακάκης: «Αισιοδοξία για ταχύτερη ανάκαμψη»

  • Στέλιος Κράλογλου


«Κράτησαν» τα κρατικά έσοδα τον περασμένο Μάιο

Επιπλέον έσοδα της τάξης των 209 εκατ. ευρω κατέγραψαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον περασμένο Μάιο παρά τους περιορισμούς της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα καθαρά έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαϊου, εμφανίζουν μείωση μόλις 259 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από φόρους 132 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυξημένο όμως κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, στα 8,167 δισ. ευρώ αντί για 7,168 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη «από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του μηνός Μαΐου προκύπτει ότι τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2.981 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 47 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, παρά τις επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα λόγω των lock-down στους μήνες που προηγήθηκαν.

Σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (2.658 εκ. ευρώ), η αύξηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη και ανέρχεται σε 12,2%. Τα στοιχεία αυτά συνάδουν με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για καλύτερες των προσδοκιών εξελίξεις στην οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2021 και επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο ταχύτερης ανάκαμψης σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις της κυβέρνησης».

Διαβάστε ακόμα:

Χάος απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα

Alpha Bank: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως €800 εκατ.

Εστίαση: Πρώτες αγωγές αποζημίωσης από επιχειρήσεις κατά του Δημοσίου