Σε ανοδικό σερί χωρίς τέλος η τιμή του λαδιού παγκοσμίως , την ώρα που η προσφορά ολοένα και περιορίζεται. Η Ισπανία είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου παγκοσμίως. Ωστόσο οι ετήσιες σοδειές, που έφταναν τα προηγούμενα χρόνια κατά μέσο όρο 1,5 εκατομμύριο τόνους, αποτελώντας σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, σχεδόν υποδιπλασιάστηκαν τη σεζόν 2022/23 (665.000 τόνοι). Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στις αντίξοες καιρικές συνθήκες – ιδίως στη μεγάλη έλλειψη βροχοπτώσεων. Και για φέτος το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας αναμένει μονάχα μικρή ανάκαμψη.

Κλοπές λαδιού σε Ισπανία και Ελλάδα

Η μειωμένη παραγωγή σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος της έχει επιπτώσεις: η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ανέβηκε μέσα σε έναν μόνο χρόνο από 400 περίπου ευρώ σε 800 ευρώ ανά 100 κιλά. Πριν λίγα χρόνια η αντίστοιχη τιμή στην Ισπανία βρισκόταν λίγο πάνω από τα 200 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες που είναι σημαντικοί παραγωγοί ελαιόλαδου, όπως στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών, ολοένα και περισσότεροι κλέφτες στρέφονται ξαφνικά στο ελαιόλαδο. Στην Ανδαλουσία κλάπηκαν μόνο κατά τους θερινούς μήνες περισσότερα από 80.000 λίτρα. Όπως έγραψε προσφάτως η εφημερίδα El Mundo, οι παραγωγοί φοβούνται πολύ τους «πειρατές του υγρού χρυσού».

Στην Ελλάδα αυξάνονται επίσης οι κλοπές ελιών και ελαιόλαδου, σύμφωνα και με τον ελαιοπαραγωγό Γιώργο Παπαδάκη. «Οι κλοπές δεν είναι τόσο μεγάλες όσο στην Ισπανία, αλλά εδώ εάν κάποιος κλέψει 200 κιλά καλής ποιότητας λαδιού από έναν αγρότη, έχει κλέψει ουσιαστικά 2.000 ευρώ μέσα σε μία νύχτα». Γι’ αυτό και στην Ισπανία και την Ελλάδα το λάδι και οι ελιές στις δεξαμενές, τις αποθήκες και ενίοτε στα καταστήματα φυλάσσονται πλέον καλύτερα.

Στην Ισπανία πάντως οι αγρότες καλούνται να αντιμετωπίσουν και τη σημαντική μείωση της ζήτησης – πολλές παραδοσιακές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν φέτος να κλείσουν. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Καλλιεργητών και Κτηνοτρόφων της Ανδαλουσίας (UPA), Κριστόμπαλ Κάνο, προειδοποιεί πως «οι ελαιοκαλλιέργειες απειλούνται από μία ανεπανάληπτη οικονομική και κοινωνική καταστροφή» – ένας κλάδος που στην Ισπανία απασχολεί περίπου 365.000 ανθρώπους.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW