Την πεποίθησή της ότι οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πανδημία έχουν κάπως υποχωρήσει, καθώς το τρέχον κύμα της πανδημίας επηρεάζει λιγότερο, σε σχέση με τα προηγούμενα, την οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης τόνισε ωστόσο ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί και το επίμονα υψηλό κόστος ενέργειας θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.

«Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον. Οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να είναι ο κύριος λόγος για τον αυξημένο πληθωρισμό. Ο άμεσος αντίκτυπός τους αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ του μετρούμενου πληθωρισμού τον Ιανουάριο και το ενεργειακό κόστος αυξάνει επίσης τις τιμές σε πολλούς τομείς. Το κόστος των τροφίμων έχει επίσης αυξηθεί, λόγω εποχιακών παραγόντων, του αυξημένου κόστους μεταφοράς και της υψηλότερης τιμής των λιπασμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ οι συνθήκες χρηματοδότησης για την οικονομία παρέμειναν ευνοϊκές. Ενώ τα επιτόκια δανεισμού αυξήθηκαν από τον Δεκέμβριο, το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών παρέμεινε μέχρι στιγμής συγκρατημένο.

Τα επιτόκια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Παρά ταύτα, όπως υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ, η ΕΚΤ θα εξετάσει το πώς οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις οικονομικές προοπτικές συνολικά, πρώτον καθώς η αύξηση, αμέσως ή εμμέσως, του κόστους παραγωγής θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στους μισθούς και δεύτερον στο πώς θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στα κέρδη των επιχειρήσεων, μειώνοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και περιορίζοντας τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2% έως το 2023 και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο τον επόμενο καιρό. «Η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει, αν και η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει υποτονική το πρώτο τρίμηνο. Αν και η προοπτική για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιη, είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά να υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμα:

Αποβλήθηκε η Folli Follie από τη δίκη για τους παραποιημένους ισολογισμούς της εταιρείας

Κρίσιμη περίοδος για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς

ΥΠΟΙΚ: Τριπλάσιος ο πληθωρισμός από πέρυσι – Άμεσα νέα μέτρα